Ухвала
від 17.09.2019 по справі 335/8150/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8150/19 1-кс/335/5997/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, подане в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080000000235 від 21.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області майор поліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором прокуратури Запорізької області молодшим радником юстиції ОСОБА_4 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

В клопотанніслідчий зазначив,що впровадженні СУ ГУНП в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження № 12018080000000235 від 21.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Згідно клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що на протязі 2017-2018 років та по теперішній час невстановлені особи шляхом створення суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, шляхом вчинення шахрайських дій, з використанням корупційних зав`язків серед посадових осіб в головному ІНФОРМАЦІЯ_1 та посадових осіб обласної та місцевих рад Запорізької області вчиняють незаконні дії направлені на розкрадання та привласнення земель державної форми власності сільськогосподарського призначення.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 , як розпорядником земель державної власності сільськогосподарського призначення, на підставі ч. 4 ст. 122 Земельного кодексу України надано дозволи на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність двадцяти двом підставним особам в межах норм безоплатної приватизації за рахунок земельної ділянки площею 43,40 гектарів.

У подальшому отримавши земельні ділянки у власність, зазначені особи були об`єднані у обслуговуючий кооператив « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,об`єднавши,в своючергу земельніділянки.Після вказаного об`єднання, земельній ділянці було присвоєно кадастровий номер 2320983300:05:018:0025. ОК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було створено та зареєстровано 03.08.2017 року для прикриття незаконної діяльності без мети ведення господарської діяльності. 19.12.2017 року у зв`язку з ліквідацією ОК « ІНФОРМАЦІЯ_3 » майно, було розподіллено між членами кооперативу пропорційне вартості їх внесків. Зазначене підтверджується рішенням голови ліквідаційної комісії обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 від 19.12.2017 року. Згідно якого земельна ділянка з кадастровим номером 2320983300:05:018:0025 передана члену кооперативу ОСОБА_6 . Далі, було встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 2320983300:05:018:0025 згідно договору оренди землі від 30/03/18 року фізичною особою ОСОБА_6 передана в оренду фермерському господарству « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 в особі голови ОСОБА_8 на строк 10 років до 30.03.2028 року. Розмір річної орендної плати становить 1000,00 гривень. (одна тисяча гривень 00 копійок).

В ході досудового розслідування було встановлено, що у Фермерського господарству « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 відкрито розрахункові рахунки № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ЄДРПОУ НОМЕР_7 , код МФО НОМЕР_8 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 .

На підставі викладеного, з метою перевірки руху та використання грошових коштів за оренду земельних ділянок ФГ « ОСОБА_7 » в рамках даного кримінального провадження, так як отримати іншим шляхом, окрім проведення тимчасового доступу до речей та документів не можливо, а також враховуючі те, що зазначені особи, які здійснювали керування даним кооперативом, чи від імені яких, здійснювалося керування реквізитами та банківським рахунком ФГ « ОСОБА_7 », а також з метою встановлення конкретних осіб, які на час укладення та проведення фінансово-господарських взаємовідносин з контрагентами здійснювали чи повинні були здійснювати адміністративно-господарські та організаційно розпорядчі функції, відстеження ланцюгу руху коштів, з встановленням мети, призначення отриманих та перерахованих грошових коштів, отримання зразків підпису та почерку осіб зазначених керівником та засновниками ФГ « ОСОБА_7 », які можуть бути використані при подальшому проведенні почеркознавчих експертиз, органу досудового розслідування необхідно отримати тимчасовий доступ до наступних документів:

-виписки руху грошових коштів по розрахунковим рахункам:

№ НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у будь-яких валютах та іншим рахункам у будь-яких валютах, відкритим Фермерському господарству « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 з вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, підстав руху грошових коштів, найменування контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку, розрахункового рахунку контрагентів, з 25.06.2015 року по теперішній час в електронному та паперовому носіях інформації;

-юридичної справи Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-електронних платіжних документів, які надходили до банку по системах Клієнт-Банк, Інтернет-Банк, СМС послуги та інші на підставі яких банком здійснювався переказ грошових коштів на рахунки інших суб`єктів із зазначенням анкетних даних особи, пароль якої вказаний на даних електронних платіжних документах Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 .

Вищевказані документи знаходяться в адміністративному приміщенні головного офісу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , код МФО НОМЕР_8 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 . У зв`язку з вищевикладеним, у слідства є достатньо підстав вважати, що дані, що містяться у перелічених вище документах, мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з чим у сторони обвинувачення виникла необхідність у отриманні тимчасового доступу до них із можливістю їх вилучення.

На даний час, органу досудового розслідування необхідно встановити конкретних осіб, які здійснювали керування даним фермерським господарством, чи від імені яких, здійснювалося керування реквізитами та банківським рахунком ФГ « ОСОБА_7 », отримання зразків підпису та почерку осіб зазначених керівником та засновниками ФГ « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , які можуть бути використані при подальшому проведенні почеркознавчих експертиз, тому, слідчий просив надати тимчасовий доступ до оригіналів наступних документів:

-виписки руху грошових коштів по розрахунковим рахункам:

№ НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у будь-яких валютах та іншим рахункам у будь-яких валютах, відкритим Фермерському господарству « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 з вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, підстав руху грошових коштів, найменування контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку, розрахункового рахунку контрагентів, з 25.06.2015 року по теперішній час в електронному та паперовому носіях інформації;

-юридичної справи Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-електроннихплатіжних документів,які надходилидо банкупо системахКлієнт-Банк,Інтернет-Банк,СМС послугита іншіна підставіяких банкомздійснювався переказгрошових коштівна рахункиінших суб`єктівіз зазначенняманкетних данихособи,пароль якоївказаний наданих електроннихплатіжних документахФермерського господарства« ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,які перебуваютьв адміністративномуприміщенні головногоофісу АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ,код МФО НОМЕР_8 ,що розташованийза адресою: АДРЕСА_1 ,адреса длякореспонденції: АДРЕСА_2 ,із можливістювилучення оригіналіввсіх вищевказанихдокументів.

Слідчий клопотання підтримав, подав суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

Представник особи, у володінні якої знаходиться речі та документи, до суду не з`явився, був викликаний судовою повісткою, неявка останнього відповідно до вимог ст. 163 КПК України, не перешкоджає розгляду клопотання.

Оскільки учасники кримінального провадження не заявили клопотання про застосування технічних засобів фіксування кримінального провадження під час розгляду цього клопотання, тому слідчий суддя відповідно до ч. 1ст. 107 КПК Українивизнав можливим не застосовувати технічні засоби фіксування під час розгляду даного клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1ст. 162 КПК України,до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6ст. 163 КПК України,слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи перебувають у володінні відповідної юридичної особи, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як вбачається з матеріалів клопотання, стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що тимчасовий доступ до оригіналів документів, що мають банківську таємницю, які знаходяться в адміністративному приміщенні головного офісу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , код МФО НОМЕР_8 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 , їх виїмка,необхідні з потребами досудового розслідування, надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цієї інформації та документів в інший спосіб є неможливим.

На думку слідчого судді зазначені у клопотанні документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також можуть використовуватися як докази у кримінальному провадженні, з огляду на що наявні передбачені законом підстави для надання слідчим тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів, які знаходяться в адміністративному приміщенні головного офісу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 , код МФО НОМЕР_8 , що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_2 , із можливістю подальшого вилучення оригіналів всіх вищевказаних документів.

З огляду на той обсяг дії, яка підлягає виконанню, вважається достатнім час на її вчинення до 05.10.2019 року.

Особа,яка зазначенав ухваліслідчого судді,суду протимчасовий доступдо речейі документівяк володілецьречей абодокументів,зобов`язана згідноз ч.1ст.165КПК Українинадати тимчасовийдоступ довизначених вухвалі речейабо документівособі,вказаній увідповідній ухваліслідчого судді,суду.

Отже, клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, підлягає задоволенню.

Керуючись статтями159,163,369,372КПК України,слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити.

Надати слідчим СУ Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме:

-виписки руху грошових коштів по розрахунковим рахункам:

№ НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 у будь-яких валютах та іншим рахункам у будь-яких валютах, відкритим Фермерському господарству « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 з вказівкою дати і розшифровкою проведеної операції, номера документа, призначення платежу, підстав руху грошових коштів, найменування контрагентів, коду ЄДРПОУ, МФО банку, розрахункового рахунку контрагентів, з 25.06.2015 року по теперішній час в електронному та паперовому носіях інформації;

-юридичної справи Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-платіжних доручень, чеків на зняття грошових коштів, банківських карток із зразками підпису та відтиском печатки Фермерського господарства « ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ;

-електроннихплатіжних документів,які надходилидо банкупо системахКлієнт-Банк,Інтернет-Банк,СМС послугита іншіна підставіяких банкомздійснювався переказгрошових коштівна рахункиінших суб`єктівіз зазначенняманкетних данихособи,пароль якоївказаний наданих електроннихплатіжних документахФермерського господарства« ОСОБА_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 ,які перебуваютьв адміністративномуприміщенні головногоофісу АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 »код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ,код МФО НОМЕР_8 ,що розташованийза адресою: АДРЕСА_1 ,адреса длякореспонденції: АДРЕСА_2 ,із можливістювилучення оригіналіввсіх вищевказанихдокументів.

Строк дії ухвали визначити до 05.10.2019 року, після чого вона втрачає законну силу.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

Роз`яснити головному офісу АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що відповідно до ст.166КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84394433
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —335/8150/19

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Білоконев В. М.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 02.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 25.07.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні