Рішення
від 11.09.2019 по справі 200/9265/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 вересня 2019 р. Справа№200/9265/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Зеленова А.С.

секретаря Кононенко В.В.,

за участю:

представник позивача Коваленко Г.О.,

представника відповідача не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою Головного управління ДПС у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» про надання дозволу на погашення податкового боргу у сумі 149477,77грн за рахунок майна платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» , що перебуває у податкові заставі,

В С Т А Н О В И В:

24 липня 2019 року позивач, Головне управління ДФС у Донецькій області, звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» про надання дозволу на погашення податкового боргу у сумі 149477,77грн за рахунок майна платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» , що перебуває у податкові заставі/а.с.4-7/.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» має заборгованість перед бюджетом зі сплати податку на додану вартість у розмірі 149477,77грн, проте прийняті податковим органом заходи, спрямовані на погашення суми податкового боргу, не призвели до погашення заборгованості.

Просить суд надати дозвіл на погашення податкового боргу з податку на додану вартість у сумі 149477,77грн за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» , що перебуває у податковій заставі.

Відповідач у відзиві на позовну заяву зазначає, що не має можливості сплатити податковий борг у сумі 149477,77грн грошима та не має можливості продати основні засоби у зв`язку із податковою заставою /а.с.75/.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 25 липня 2019 року відкрито провадження по справі/а.с.1/.

Ухвалою суду від 19 серпня 2019 року витребувано докази /а.с.84/.

Ухвалою суду від 4 вересня 2019 року замінено позивача по справі на Головне управлінням ДПС у Донецькій області/а.с.156/.

4 вересня 2019 року ухвалою суду, постановленою без видалення до нарадчої кімнати, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 11 вересня 2019 року.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав предявлений позов, наддав пояснення аналогічні викладеним у позовній заяві, просив суд задовольнити позов.

Представник відповідача у судове засідання не зявився, про день, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача, перевіривши матеріали справи, вирішивши питання, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, судом встановлено наступне.

Позивач - Головне управління ДПС у Донецькій області, є органом державної влади. Статус державної фіскальної служби в Україні, її функції та правові основи діяльності, порядок адміністрування податків та зборів, компетенція контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю визначені Податковим кодексом України.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Таким чином, позивач у справі - суб`єкт владних повноважень, на якого чинним законодавством покладені владні управлінські функції стосовно контролю у сфері податкових взаємовідносин.

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» зареєстровано в якості юридичної особи за адресою: вул. Казанцева, буд.25, кв.5, м. Маріуполь, 87515, код ЄДРПОУ 33760347, платника податку на додану вартість, перебуває на обліку в Маріупольському відділенні Головного управління ДФС України в Донецькій області.

Судом встановлено, що станом на момент розгляду справи за Товариством з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» рахується заборгованість з податку на додану вартість у сумі 149477грн.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 1 листопада 2018 року по справі №805/5104/18-а позовні вимоги Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» про стягнення податкового боргу - задоволені у повному обсязі. Стягнуто кошти з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 190913 (сто дев`яносто тисяч дев`ятсот тринадцять) гривень 16 копійок/а.с.16-21/.

Станом на 3 червня 2019 року залишок по сумі податкового боргу, що була стягнута рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 1 листопада 2018 року по справі №805/5104/18-а становить 149477,77грн.

Проаналізувавши встановлені обставини справи та норми законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно п.п. 41.1.1 п.41.1 ст.41 Податкового кодексу України контролюючими органами щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби є органи державної податкової служби.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулює Податковий кодекс України.

Відповідно до підпункту 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно пункту 36.1 статті 36 Податкового кодексу України податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Тобто, на відповідача у справі покладений обов`язок обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в визначеному порядку і встановлені строки.

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен повинен сплачувати податки та збори у порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно п.п. 16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до Податкового кодексу України, податкове зобов`язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації. Зазначене податкове зобов`язання не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку. Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 цього Кодексу) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок. Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені.

Податковий борг - податкове зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов`язання.

Відповідно до п. 57.1 Податкового кодексу України платник податків зобов`язаний самостійно сплатити суму податкового зобов`язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов`язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.59.3 ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов`язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов`язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов`язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

З метою погашення податкового боргу податковим органом на адресу відповідача було направлено податкову вимогу №39-17 від 14 лютого 2014 року, яка отримана 3 квітня 2014 року /а.с.11/.

Відомостей щодо оскарження податкової вимоги суду не надано.

20 листопада 2017 року податковим органом прийнято рішення №15-46 про опис майна у податкову заставу/а.с.15/.

22 червня 2018 року податковим керуючим ОСОБА_1 .В ОСОБА_2 складено Акт опису майна відповідача у податкову заставу №10/46, предметом застави є рухоме майно підприємства на загальну суму 101200,51грн. /а.с.13-14/.

Пунктом 89.2 ст.89 Податкового кодексу України встановлено, що з урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

У разі якщо балансова вартість такого майна не визначена, його опис здійснюється за результатами оцінки, яка проводиться відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні".

У разі збільшення суми податкового боргу складається акт опису до суми, відповідної сумі податкового боргу платника податків, у порядку, передбаченому цією статтею.

Право податкової застави не поширюється на майно, визначене підпунктом 87.3.7 пункту 87.3 статті 87 цього Кодексу, на іпотечні активи, що належать емітенту та є забезпеченням відповідного випуску іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, на грошові доходи від цих іпотечних активів до повного виконання емітентом зобов`язань за цим випуском іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю, а також на склад іпотечного покриття та грошові доходи від нього до повного виконання емітентом зобов`язань за відповідним випуском звичайних іпотечних облігацій.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків, згідно з пунктами 87.1 і 87.2 статті 87 Податкового кодексу України, є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу майна.

Відповідно до пункту 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

ГУ ДФС у Донецькій області в підтвердження недостатності коштів на рахунках відповідача надано суду копії інкасових доручень (розпорядження) з відмітками банківських установ про неможливість виконання у зв`язку із відсутністю коштів на рахунках платника /а.с.63-66,117-150/.

Відповідно до положень, закріплених ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, а згідно з ч.1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

У зв`язку із відсутністю коштів на рахунках платника податків, суд надає Головному управлінню ДПС у Донецькій області дозвіл на погашення суми податкового боргу у розмірі 149477,77грн за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» , що перебуває у податковій заставі на пісдаві акту опису майна №10/46 від 22.06.2018і.

Відповідно до ст. 139 КАС України судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись Конституцією України, статтями 2,5-14,19-22,72-78,94,132-143,159-165,192-205,241-247,255,295-297, п.п.15.5 ч.1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Головного управління ДПС у Донецькій області (вул. Італійська, 59, м. Маріуполь, 85515, ЄДРПОУ 43142826) до Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» (адреса: вул. Казанцева, 25/5, м. Маріуполь, 87515, ЄДРПОУ 33760347) про надання дозволу на погашення податкового боргу у сумі 149477,77грн за рахунок майна платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» , що перебуває у податкові заставі - задовольнити повністю.

Надати Головному управлінню ДПС у Донецькій області дозвіл на погашення суми податкового боргу у розмірі 149477,77грн за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Азовтеплоізоляція» адреса: вул. Казанцева, 25/5, м. Маріуполь, 87515, ЄДРПОУ 33760347), що перебуває у податковій заставі на підставі акту опису майна №10/46 від 22.06.2018.

Рішення ухвалено у нарадчій кімнаті та проголошено її вступну та резолютивну частини у судовому засіданні 11 вересня 2019 року.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 20 вересня 2019 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя А.С. Зеленов

Дата ухвалення рішення11.09.2019
Оприлюднено22.09.2019

Судовий реєстр по справі —200/9265/19-а

Рішення від 11.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 04.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 19.08.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

Ухвала від 25.07.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Зеленов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні