Рішення
від 23.09.2019 по справі 632/1116/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

18 м. Первомайський Первомайський район Харківська область Україна 64107

Справа № 632/1116/19

провадження № 2/632/435/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

"23" вересня 2019 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Библіва С.В., за участю секретаря Кузьменко М.В., без участі сторін, розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Первомайському Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Первомайська державна нотаріальна про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, -

У С Т А Н О В И В:

19.07.2019 року позивач звернувся до суду з позовом про встановлення їй додаткового строку, достатнього для подачі заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 її чоловіка ОСОБА_4 та просить його задовольнити, посилаючись на таке: після смерті її чоловіка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , залишилось спадкове майно, зокрема, у вигляді земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка розташована на території Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області. Спадкоємців, які б прийняли спадщину не має. 02 жовтня 2018 року ОСОБА_1 отримала свідоцтво про смерть ОСОБА_4 після того,як упізнала чоловіка серед померлих, раніше похованих, в якому він був записаний під іменем ОСОБА_4. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01 квітня 2019 року нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальної дії, саме через пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини. Тому, позивач просить суд встановитии їй додатковий строк, достатній для подачі заяви про прийняття спадщини, оскільки він був пропущений з поважних причин.

Позивач не прибула до судового засідання, однак надала суду заяву про розгляд справи без її участі, на задоволенні позову наполягає. Від голови Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області до суду надійшла заява з проханням розглянути справу за відсутністю представника сільської ради, позов визнають. Від відповідачів ОСОБА_4 та ОСОБА_3 також надійшли заява про розгляд справи за їх відсутності, позов визнають. Від завідувача Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області Мірошниченко О.М. надійшла до суду заява про розгляд справи за відсутності їхнього представника , при ухваленні рішення покладається на розгляд суду. Враховуючи, що сторони до суду не прибули, суд відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України вважає за доцільне ухвалити рішення на підставі наявних у справі доказів без участі сторін та без фіксації процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, вивчивши позовну заяву, матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають повному задоволенню. Так, судом були встановлені такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини: з наданої копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 02 жовтня 2018 року Харківським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківській області , вбачається, що чоловік позивача ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.9- копія свідоцтва про укладення шлюбу), дійсно помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10). Після його смерті залишилася спадщина, яка складається, з земельної ділянки надану для ведення сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину не має. З наданої довідки від 27.03.2019 року ВК Картамиської сільської ради Первомайського району Харківської області суд вбачає, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 до дня своєї смерті заповіт на рухоме й нерухоме майно,яке йому належить не робив (а.с.12) та був зареєстрований до дня своєї смерті один за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11). Первомайська державна нотаріальна контора Харківської області у своєму листі повідомила про відсутність спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.32). 02 жовтня 2018 року ОСОБА_1 отримала свідоцтво про смерть ОСОБА_4 після того,як упізнала чоловіка серед померлих, раніше похованих, в якому він був записаний під іменем ОСОБА_4. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01 квітня 2019 року нотаріус відмовила позивачу у вчиненні нотаріальної дії, саме через пропуск шестимісячного строку для прийняття спадщини (а.с.20). У встановлений законом шестимісячний термін позивач не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, через те, що відліковувала строк не з дня отримання нею свідоцтва про смерть чоловіка - 02 жовтня 2018 року , а з часу смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини. За вказаних вище обставин, суд вважає причини пропуску позивачем строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними, а тому, позовні вимоги підлягають задоволенню. Суд визначає строк достатній для подання заяви про прийняття спадщини - 1 місяць.

Керуючись ст.ст.1265, 1268,-1270, 1272, 1277 ЦК України, ст.ст.4-5, 12-13, 81, 247, 259, 264-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті чоловіка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , в один місяць з дня набрання рішенням чинності.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка народилася в місті Харкові, та зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_2 .

Відповідач: Картамиська сільська рада Первомайського району Харківської області, 64144, с. Картамиш Первомайського району Харківської області, Код ЄДРПОУ 22706640.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженка с.Лозовське Первомайського району Харківської області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженець с.Лозовське Первомайського району Харківської області, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_4 .

Третя особа: Первомайська державна нотаріальна контора Харківської області, 64102, Харківська область, місто Первомайський, ? м-н.,буд.7, приміщення 1-2, Код ЄДРПОУ: 02893574.

Суддя: С. В. Библів

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84447061
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/1116/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні