Рішення
від 23.09.2019 по справі 605/7/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/7/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"23" вересня 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Мохун Т.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про виключення відомостей про особу, як батька з актового запису про народження дитини, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про виключення відомостей про особу, як батька з актового запису про народження дитини, посилаючись на те, що через 5 місяців після одруження із відповідачкою, народилась дитина - ОСОБА_3 . На даний час йому стали відомі обставини в силу яких у нього є сумніви щодо його батьківства по відношення до вказаної дитини, а тому просить виключити запис про нього, як батька з актового запису про народження дитини.

В судове засідання позивач та його представник не з`явились, хоча належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, підтримання ними позовних вимог та прохання про розгляд справи у їх відсутності, а також про проведення заочного розгляду справи, викладено у поданій представником позивача заяві, яка долучена до матеріалів справи.

В судове засідання відповідач без поважних причин не з`явилась, хоча належним чином була повідомлена про дату, час та місце розгляду справи. Причин своєї неявки суду не повідомила.

Відповідачем відзиву на позов не подано.

В судове засідання представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчого комітету Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області не з`явився. Крім того, ним подано заяву про розгляд справи у його відсутності, що не суперечить вимогам ЦПК України.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає до задоволення виходячи із наступних підстав.

Судом встановлено, що між сторонами 19 лютого 2013 року у виконавчому комітеті Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області було зареєстровано шлюб, актовий запис №01, який рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 20 січня 2015 року, яке набрало законної сили - розірвано.

Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ч.3 ст.115 СК України).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 23 липня 2013 року виданого виконавчим комітетом Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Голгоча Підгаєцького району Тернопільської області. Місцем державної реєстрації народження ОСОБА_3 є виконавчий комітет Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Відповідно до вищезазначеного свідоцтва, матір`ю дитини є - ОСОБА_2 , а батьком - ОСОБА_1 .

В силу ч.1 ст.122 СК України дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя.

Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Ухвалою Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 09 квітня 2019 року провадження у даній справі було зупинено на час проведення судово-генетичної експертизи.

Про те, що судом за клопотанням позивача була призначена у даній справі судово-генетична експертиза було достовірно відомо сторонам, так як і була відома дата явки до Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України для відбору зразків букального епітелію з метою проведення судової молекулярно-генетичної експертизи.

Незважаючи на призначення дати відбору зразків для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, відповідач на відбір таких зразків не з`явилась. Причин своєї неявки не повідомляла, що підтверджується інформацією Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України за вих.№19/114/10-2264 від 20 травня 2019 року.

У зв`язку з цим ухвала суду про призначення судово-гегетичної експертизи була повернута до суду без виконання.

Положенням ст.109 ЦПК України визначено, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

За наведених вище обставин, суд вважає, доведеним факт відсутності кровного споріднення між позивачем, який записаний батьком дитини та дитиною - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Подібна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 16 травня 2018 року справа №760/3977/15-ц.

За змістом ч.ч.1-3, 6 ст.136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.

До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Пунктами 2.13, 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства Юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5 встановлено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Як роз`яснено у пунктах 11, 12 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (стаття 136 СК України), шляхом пред`явлення позову про виключення відомостей про неї, як батька, з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (стаття 138 СК України), звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування у справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати, а саме: судовий збір сплачений позивачем при поданні позову до суду в сумі 768,40 грн., стягнути на його користь із відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265, 280-284 ЦПК України, ст.ст.125, 126, 136 СК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: виконавчий комітет Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області про виключення відомостей про особу, як батька з актового запису про народження дитини - задовольнити.

Виключити відомості про батьківство ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що 23 липня 2013 року виконавчим комітетом Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області складено відповідний актовий запис за №09.

Стягнути із ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , жительки АДРЕСА_2 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , судові витрати в сумі 768,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Представник позивача: ОСОБА_5 , АДРЕСА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , жителька АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, місцезнаходження: с. Голгоча вул. Центральна, 6а Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394929.

Суддя: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено24.09.2019
Номер документу84450013
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —605/7/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 05.06.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 21.02.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні