Рішення
від 23.09.2019 по справі 560/2241/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/2241/19

РІШЕННЯ

іменем України

23 вересня 2019 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Польового О.Л. розглянувши в письмовому провадженні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради , Департаменту містобудування та архітектури Кам`янець- Подільської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача фізична особа-підприємець ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради, Департаменту містобудування та архітектури Кам`нець-Подільської міської ради, в якому просить:

- визнати незаконним та скасувати рішення Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради №1342 від 16.11.2018 "Про погодження місця розміщення "вивіски" на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_1

- зобов`язати фізичні особу-підприємця ОСОБА_2 вчинити дії по демонтажу вивіски на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_2 .

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що оскаржене рішення не відповідає вимогам законодавства та створює перешкоду руху пішоходів, прибиранню тротуару, обслуговуванню інженерних мереж і споруд, та в користуванні належним їй на праві приватної власності магазином "ІНФОРМАЦІЯ_2".

Вказала, що Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради, видавши за результатами розгляду її звернення, вимогу на усунення порушень щодо розміщення вивіски, вчинив дію, що свідчить про визнання допущеного порушення.

Разом з тим вважає, що відомості, наведені в повідомлені міського голови від 07.02.2019 №Д/176-02-01 про усунення суб`єктом господарювання станом на 30.01.2019 порушення та встановлення вивіски відповідно до наданої дозвільної документації, в межах конструктивних елементів вхідної групи приміщення магазину, а також щодо не створення вивіскою перешкод руху пішоходів, прибиранню тротуару та не знаходження безпосередньо на інженерних мережах, не відповідають дійсності. Як наслідок, позивач повторно звернулася до міського голови, проте, отримала відповідь, в якій зазначено про розміщення рекламного засобу "вивіска" на приміщенні магазину ритуальних послуг "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_1 без порушень суміжності.

Позивач, вважаючи, що порушено її права, звернулася до суду з цим позовом за їх захистом.

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 24.07.2019 відмовлено у відкритті провадження в частині позовних вимог щодо зобов`язання фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 вчинити дії по демонтажу вивіски на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_2

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 24.07.2019 відкрито провадження в цій адміністративній справі та вирішено її розглянути за правилами спрощеного позовного провадження. Залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача фізичну особу-підприємця ОСОБА_2 .

До суду 09.08.2019 надійшов спільний відзив відповідачів, в якому вони просять відмовити у задоволенні позовних вимог. Зазначили, що позивачем не обґрунтовано які саме її права, свободи або інтереси порушено оскарженим рішенням.

Звернули увагу на помилковість твердження позивача щодо розміщення фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 вивіски за межами власного або наданого їй у користування приміщення та приєднання, як наслідок, вивіски до магазину позивача, що спричинило порушення пункту 48 постанови Кабінету Міністрів України №2067 від 29.12.2003 "Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами". Так, комісією у складі працівників Департаменту містобудування та архітектури міста, інспекції держархбудконтролю, депутатів міської ради, КП "Муніципальної інспекції" та працівників Національної поліції було проведено обстеження вулиці Першотравнева, щодо встановлення рекламних засобів. Комісією встановлено, що рекламний засіб "вивіска" на приміщенні магазину ритуальних послуг "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_2 розміщена згідно з рішенням виконавчого комітету та не створює перешкод руху пішоходів.

Вважають, що "вивіска" на приміщенні магазину ритуальних послуг "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_2 розміщена відповідно до Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №2067 від 29.12.2003 та Правил розміщення зовнішньої реклами у м. Кам`янці-Подільському.

До суду 15.08.2019 надійшла відповідь на відзив, в якій позивач зазначила, що Виконавчим комітетом Кам`янець-Подільської міської ради не спростовано її докази щодо розміщення конструкції вивіски магазину "ІНФОРМАЦІЯ_1" за межами власного або наданого їй у користування приміщення та приєднання до належного їй магазину.

Дослідивши наявні в матеріалах справи належні та допустимі письмові докази, оцінивши їх у взаємозв`язку та сукупності, суд зазначає наступне.

Відповідно до Витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 27.10.2003 №1822391 ОСОБА_1 на праві приватної власності належить нежиле приміщення, за адресою: АДРЕСА_2 . Підставою виникнення права власності є договір купівлі-продажу від 08.09.2003.

Рішенням Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради від 02.12.2010 №1803 "Про зміну адреси земельної ділянки і нежитлового приміщення по АДРЕСА_4 земельній ділянці і нежитловому приміщенню, викупленим приватним підприємцем ОСОБА_1 по АДРЕСА_4 надано нову адресу - АДРЕСА_1 .

Згідно з договором позички від 01.01.2018 зазначене нерухоме майно передано в безоплатне користування фізичній особі-підприємцю ОСОБА_5 .

За результатами розгляду звернення фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 виконавчим комітетом Кам`янець-Подільської міської ради винесено рішення №1342 від 16.11.2018 "Про погодження місця розміщення "вивіски" на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_2

Позивач звернулася до міського голови з заявою від 19.12.2018, в якій, зокрема, просила встановити факт порушення розміщення рекламної вивіски по АДРЕСА_1 " (магазин "ІНФОРМАЦІЯ_1", орендар ОСОБА_2 ).

Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради листом від 21.01.2019 №Д/1983-0201 повідомив позивача про те, що Департаментом містобудування та архітектури суб`єкту господарювання надіслано Вимогу про усунення порушень Порядку розміщення об`єктів зовнішньої реклами в місті Кам`янці-Подільському щодо приведення "вивіски" до вимог наданої дозвільної документації.

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернулася з заявою від 28.01.2019 до Кам`янець-Подільського міського голови, в якій зазначила, що рішення Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради №1342 від 16.11.2018 "Про погодження місця розміщення "вивіски" на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_2 не відповідає вимогам Закону України "Про рекламу", Закону України "Про благоустрій населених пунктів", Порядку розміщення об`єктів зовнішньої реклами у місті Кам`янці-Подільському, затвердженого рішенням сесії міської ради №15/53 від 03.04.2018, рішенню міської ради №5/55 від 21.01.2014 "Про затвердження Правил благоустрою території міста Кам`янця-Подільського", створює перешкод руху пішоходів, прибиранню тротуару, обслуговуванню інженерних мереж і споруд, та в користування належним їй на праві приватної власності магазином "ІНФОРМАЦІЯ_2". Тому, просила вжити заходів по демонтажу вивіски магазину по АДРЕСА_2.

Листом від 07.02.2019 №Д/176-0201 Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради повідомив позивача про те, що станом на 30.01.2019 суб`єктом господарювання усунуто порушення та встановлено вивіску відповідно до наданої дозвільної документації, в межах конструктивних елементів вхідної групи приміщення магазину, що належить ОСОБА_6 Встановлена вивіска не створює перешкод руху пішоходів, прибиранню тротуару та не знаходиться безпосередньо на інженерних мережах. Додатково повідомлено, що оскаржене в цій справі рішення, не порушує вимог законодавства, зазначених позивачем у зверненні.

Відповідно до акту виїзного засідання комісії, створеної розпорядженням міського голови від 05.03.2019 №121-р "Про створення комісії по перевірці дотримання суб`єктами господарювання вимог чинного законодавства при розміщенні тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, об`єктів зовнішньої реклами по АДРЕСА_2 від 27.03.2019, вивіска, розміщена згідно рішення виконавчого комітету від 16.11.2018 №1342 не створює перешкод для руху пішоходів.

Позивач, вважаючи порушеними її права, звернулася до суду з цим позовом за їх захистом.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд виходить з наступного.

За змістом підпункту 13 пункту "а" частини 1 статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо надання дозволу в порядку, встановленому законодавством, на розміщення реклами.

Зазначені положення кореспондуються з статтею 16 Закону України "Про рекламу", відповідно до частини 1 якої, розміщення зовнішньої реклами у населених пунктах проводиться на підставі дозволів, що надаються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а поза межами населених пунктів - на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями, а на території Автономної Республіки Крим - Радою міністрів Автономної Республіки Крим, в порядку, встановленому цими органами на підставі типових правил, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Закон України "Про рекламу" визначає засади рекламної діяльності в Україні, регулює відносини, що виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про рекламу" зовнішня реклама - реклама, що розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях - рекламоносіях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного обладнання, над проїжджою частиною вулиць і доріг.

Відносини, що виникають у зв`язку з розміщенням зовнішньої реклами у населених пунктах, та визначають порядок надання дозволів на розміщення такої реклами регулюють Типові правила розміщення зовнішньої реклами, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 №2067 (далі - Типові правила).

Вивіска чи табличка - елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб`єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою (пункт 2 Типових правил).

Відповідно до пункту 48 Типових правил вивіски чи таблички: повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов`язаних з експлуатацією та ремонтом будівель і споруд, на яких вони розміщуються; не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків; не повинні розміщуватися на будинках або спорудах - об`єктах незавершеного будівництва; площа поверхні не повинна перевищувати 3 кв. метрів.

Суд, дослідивши проект вивіски (курсора) до магазину "ІНФОРМАЦІЯ_1" по АДРЕСА_2 , який міститься в матеріалах справи, не встановив, а позивач не надала доказів щодо наявності порушень законодавства при виготовленні вказаного проекту.

Також, суд враховує, що згідно Акту виїзного засідання комісії, створеної розпорядженням міського голови від 05.03.2019 №121-р "Про створення комісії по перевірці дотримання суб`єктами господарювання вимог чинного законодавства при розміщенні тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, об`єктів зовнішньої реклами по АДРЕСА_2 від 27.03.2019, не виявлено жодних порушень чинного законодавства або відхилень від проекту.

Враховуючи наведені норми законодавства та фактичні обставини справи, суд вважає, що рішення Виконавчого комітету Кам`янець-Подільської міської ради №1342 від 16.11.2018 "Про погодження місця розміщення "вивіски" на приміщенні магазину ритуальних послуг по АДРЕСА_2 прийнято в межах повноважень та у відповідності до норм чинного законодавства.

Відповідно до частини 1 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частиною 1 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. При цьому, положеннями частини 2 вказаної статті визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні (частина 1 статті 90 Кодексу адміністративного судочинства України).

Суд вважає, що відповідачами спростовано, а позивачем не доведено правомірність заявлених позовних вимог, тому в їх задоволенні слід відмовити.

Враховуючи положення статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог, судові витрати у справ не розподіляються.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач:ОСОБА_1 ( АДРЕСА_6 , код ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ) Відповідач:Виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради (майдан Відродження 1, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницька область, 32302 , код ЄДРПОУ - 04060542) Департамент містобудування та архітектури Кам`янець- Подільської міської ради (майдан Відродження 1, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницька область, 32302 , код ЄДРПОУ - 02498561) Третя особа:Фізична особа-підприємець ОСОБА_2 ( АДРЕСА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 )

Головуючий суддя О.Л. Польовий

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено25.09.2019
Номер документу84460777
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —560/2241/19

Постанова від 22.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 21.12.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Саприкіна І.В.

Постанова від 26.11.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 28.10.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Ухвала від 21.10.2019

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Сушко О.О.

Рішення від 23.09.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 24.07.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

Ухвала від 24.07.2019

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Польовий О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні