Рішення
від 09.07.2019 по справі 428/2359/19
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/2359/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2019 року м. Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Посохова І.С.,

присяжних Ліваренко О.В., Лазарєвої О.М.,

за участю секретаря судового засідання Колядінцевої П.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Сєвєродонецька Луганської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи Сєвєродонецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Луганський обласний державний нотаріальний архів,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про оголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи Сєвєродонецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Луганський обласний державний нотаріальний архів. В обґрунтування вимог заяви заявник зазначила, що рішенням Сєвєродонецькогоміського судуЛуганської області25листопада 1998року визнано ОСОБА_3 ,1938року народження,уродженця м.Коканда Ферганськоїобласті безвісновідсутнім. Як вбачається з рішення ОСОБА_3 з 26.06.1996 року відсутній в місці постійного проживання.

В місціпостійного проживання ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 ,немає відомостей про його місце перебування з 26.06.1996 року, тобто протягом більше ніж двадцяти останніх років.

Виходячи знаведеного,моментом зякого обчислюєтьсятрьохрічний строкє 08.12.1998року,тобто деньнабрання законноїсили рішенняпро визнаннябезвісно відсутнім ОСОБА_3 . Оголошення ОСОБА_3 померлим необхідне для оформлення субсидії. Також оголошення ОСОБА_3 померлим необхідно у зв`язку з його відсутністю в місці його постійного проживання понад 20 років.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримала, обставини викладені у заяві підтвердила. Пояснила, що 26.06.1996 року ввечері вона повернулась з роботи і знайшла записку від чоловіка, в якій було написано, що він з матір`ю поїхав на дачу. Дача знаходилась у районі військової частини. Більше вона не бачила свого чоловіка. На роботу він не вийшов, на дачі слідів його перебування разом із матір`ю не було. Ні з родичами, ні з друзями ОСОБА_3 на зв`язок не виходив. Після чого заявник звернулась до міліції. Просила оголосити ОСОБА_3 , 1938 року народження, померлим.

Представник заявника ОСОБА_2 у судовому засіданні заяву підтримав, просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану по Лутугинському району та місту Сєвєродонецьк Головного територіального управління юстиції у Луганській області в судове засідання не з`явилась, до суду надіслала заяву з проханням розглянути справу без її участі, заперечень проти задоволення заяви не мала.

Представник заінтересованої особи Луганського обласного державного нотаріального архіву в судове засідання не з`явився, про день час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснив, що наприкінці червня 1996 року ОСОБА_3 зник. Його розшукували, але без результату. На другий день його зникнення вони їздили його шукати на дачі (одна дача за військовою частиною, друга на Павлограді). ОСОБА_3 пішов з дому разом із своєю матір`ю, з якою вони і не повернулися. Пізніше його матір знайшли у лісі за військовою частиною померлою через місяць після зникнення. Його викликали до міліції, опитували. Працівники міліції інтенсивно розшукували ОСОБА_5 , перевіряли дзвінки, допитували людей, але так і не знайшли його.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні пояснила, що 26.06.1996 року батько пішов з дому та більше не повертався. Так як вона знаходилась на дев`ятому місяці вагітності, то у розшукових заходах участі не приймала. Відносини в сім`ї були гарні. ОСОБА_7 почувала себе погано, практично не могла ходити без допомоги інших. Ходила тільки по квартирі. Їй відомо, що працівники міліції займались розшуком батька, опитували всіх знайомих.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні пояснила, що в червні 1996 року її батько ОСОБА_3 пішов з дому і пропав. Вона мешкала у м. Самбір. Коли приїхала до м. Сєвєродонецька, батька вже не було. У них було в той час дві дачі. Батько поїхав на дачу і не повернувся. Коли вона повернулась, то шукали батька на обох дачах, телефонували на роботу, опитували сусідів. Їй розповідали, що стосовно батька було порушено кримінальну справу за вбивство його матері. Через деякий час знайшли тіло мертвої баби.

Вислухавши заявника, представника заявника, допитавши свідків, дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі фактичні обставини.

З матеріалів справи судом встановлено, що згідно із свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , виданим 21 лютого 1959 року міським бюро ЗАГС м. Коканда Ферганської області, заявник та ОСОБА_3 перебували у зареєстрованому шлюбі з 21.02.1959.

Згідно з копією рішення Сєвєродонецького міського суду Луганської області від 25.11.1998 у справі № 2-1763/1998 ОСОБА_3 визнано безвісно відсутнім.

Відповідно до ч. 1 ст. 46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

Відповідно до пункту 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення», громадянин може бути оголошений в судовому порядку померлим у разі встановлення обставин, на підставі яких суд робить вірогідне припущення про смерть громадянина, коли немає доказів про факт його смерті. У цих справах суд визнає днем смерті громадянина, оголошеного померлим, день його гаданої смерті, якщо він пропав безвісті за обставин, які загрожували смертю або давали підстави припускати його загибель від певного нещасного випадку, а в інших випадках днем смерті вважається день набрання законної сили рішення суду про оголошення громадянина померлим.

Відповідно до ч. 3 ст.46ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

Враховуючи викладені вище обставини, дослідивши письмовідокази посправі,оцінивши показаннясвідків,враховуючи тойфакт,що більше трьох років в місці постійного проживання ОСОБА_3 , 1938 року народження,немає відомостейпро місцейого перебування, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_3 , 1938 року народження, уродженця м. Коканда Ферганської області, Узбекистан, який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , померлим.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 258, 259, 263-265, 293, 294, 305-309 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про оголошення фізичної особи померлою, заінтересовані особи Сєвєродонецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, Луганський обласний державний нотаріальний архів, задовольнити.

Оголосити ОСОБА_3 , 1938 року народження, уродженця м. Коканда Ферганської області, Узбекистан, який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , померлим.

Рішення може бути оскаржено до Луганського апеляційного суду через Сєвєродонецький міський суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

- заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер ОКПП НОМЕР_2 ;

- представник заявника: ОСОБА_2 , місце роботи: АДРЕСА_3 ;

- заінтересована особа: міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Лутугинському району та місту Сєвєродонецьк Головного територіального управління юстиції у Луганській області, місцезнаходження: 93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, бульвар Дружби Народів, 32-а, код ЄДРПОУ 2175800;

- заінтересована особа: Луганський обласний державний нотаріальний архів, місцезнаходження: 92700, Луганська область, Старобільський район, м. Старобільськ, вул. Миру, будинок, 3, код ЄДРПОУ 34791224.

Суддя І. С. Посохов

Присяжні: О.В. Ліваренко

О.М. Лазарєва

СудСєвєродонецький міський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення09.07.2019
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу84464417
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —428/2359/19

Рішення від 09.07.2019

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 01.03.2019

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні