Рішення
від 23.09.2019 по справі 227/2641/19
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

23.09.2019 227/2641/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2019 року м.Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого - судді Левченка А.М.,

за участю секретаря Черкасової О.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Добропілля в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Білицької міської ради Донецької області, Світлівської сільської ради Донецької області, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ

25.06.2019 року до суду надійшла вказана позовна заява, відповідно до якої позивач просить встановити факт постійного проживання разом зі спадкодавцем ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини за адресою: АДРЕСА_1 .

Свої вимоги позивач мотивувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є її бабусею по лінії матері, з якою я разом проживала за адресою: АДРЕСА_1 , де вона зареєстрована та проживає і на даний час. Також з ними проживала і її мати ОСОБА_3 . Після смерті ОСОБА_4 залишилося спадкове майно, яке полягає у двокімнатній квартирі за вказаною адресою, житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 та земельна ділянка, площею 7.6521 га, яка розташована на території Світлівської сільради.

Її баба ОСОБА_4 була зареєстрована в АДРЕСА_2 , що належав їй по праву власності, але вона там не проживала, так як в 2000 р. захворіла і переїхала до нас ум.Білицьке спочатку в орендовану квартиру, а потім (в 2002 р.) у квартиру по АДРЕСА_1 , ця квартира також належала їй по праву власності, позивач там зареєстрована, а ОСОБА_4 ні. Таким чином позивач постійно проживала разом зі спадкодавцем на день смерті, тобто на час відкриття спадщини, але ми були зареєстровані у різних населених пунктах.

Постановою приватного нотаріуса Добропільського районного нотаріального округу Молодняк О.В. від 30.05.2019 р., їй було відмовлено в оформленні свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв`язку з пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини і реєстрацією зі спадкодавцем у різних населених пунктах, тому вона змущена звернутися до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Ухвалою судді від 05.07.2019 року постановлено прийняти до провадження вказану цивільну справу. Постановлено провести розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 05.09.2019 року постановлено закрити підготовче засідання та призначено цивільну справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач не з`явилася, надала заяву, в якій просила справу розглянути без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник позивача адвокат Акульшина В.Д., позовну заяву підтримала, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_3 , в судове засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Представники відповідачів Білицької міської ради Донецької області та Світлівської сільської ради Донецької області в судове засідання також не з`явилися, подали через канцелярію суду письмові заяви, в яких просили розглядати справу без участі їх представників, по суті позову заперечень не мають, просили розглянути справу на розсуд суду.

Допитана в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_5 суду повідомила, що ОСОБА_4 була її сусідкою, померла в ІНФОРМАЦІЯ_3 . На момент смерті проживала за адресою: АДРЕСА_1 , разом з дочкою та онучкою. Допитана в якості свідка ОСОБА_6 надала суду аналогічні пояснення.

Вислухавши пояснення представника позивача, пояснення свідків, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши фактичні обставини, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник є онукою спадкодавця, що підтверджується її копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 16.09.1992 р. та копією свідоцтва про народження її матері ОСОБА_3 , серії НОМЕР_2 від 07.04.1964 р.

Позивач ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта позивача. (а.с.6).

Спадкодавець ОСОБА_4 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці 74 роки в м.Добропілля, Донецької області, про що Добропільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Донецькій області складено відповідний актовий запис №103 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 .(а.с.11).

Довідкою Світлівської сільської ради № 736 від 05 червня 2019 року підтверджується, що ОСОБА_4 з 1978 року до дня своєї смерті була зареєстрована одна за адресою: АДРЕСА_2 , але з 2002 року не проживала за місцем реєстрації. (а.с.18).

Згідно договору обміну житлового будинку на ј частину житлового будинку від 04 червня 2000 року, ОСОБА_4 належало майно у вигляді квартири за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.14).

Також, до матеріалів справи долучено копію домової книги на житловий будинок за адресою: АДРЕСА_2 , з якої вбачається, що ОСОБА_4 зареєстрована за зазначеною адресою з 15.06.1978 року.

Згідно заповіту від 11.01.2001 року, посвідченого секретарем виконкому Білицької міської ради Добропільського району Донецької області, зареєстровано в реєстрі №5 від 11.01.2001 р., ОСОБА_4 , заповіла належну їй 1/4 частину житлового будинку АДРЕСА_3 , онуці ОСОБА_2 . (а.с.12).

Факт постійного проживання позивача та спадкодавця підтверджується актом обстеження матеріально-побутового положення Білицької міської ради від 04 червня 2019 року та актом від 04 червня 2019 року, складеним депутатами Світлівської сільської ради, з яких вбачається, що ОСОБА_4 з 2002 року проживала разом зі своєю донькою ОСОБА_3 та онукою ОСОБА_2 , за адресою: АДРЕСА_1 до дня смерті. (а.с.16,17).

Згідно постанови приватного нотаріуса Добропільського районного нотаріального округу Молодняк О.В. №228/02-31 від 30.05.2019 року, ОСОБА_2 відмовлено в оформленні свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті її баби з боку матері, ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , тому що строк подання заяви про прийняття спадщини терміном у шість місяців, встановлений ст.1270 ЦКУ, нею пропущений, зареєстровані спадкоємець та спадкодавець у різних населених пунктах.

Відповідно до вимог ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Згідно із вимогами ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Статтею 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

За загальними положеннями про спадкування, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1216-1217 ЦК України).

Стаття 1223 ЦК України передбачає право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1,3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.1 ст.1270 ЦК України).

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верхового суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, а не про встановлення факту прийняття спадщини. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

На підтвердження доводів позивачки щодо постійного проживання ОСОБА_2 зі спадкодавцем ОСОБА_4 на час відкриття спадщини, в судовому засіданні досліджено акт обстеження матеріально-побутового положення виданий Білицькою міською радою від 04 червня 2019 року та акт від 04 червня 2019 року, складений депутатами Світлівської сільської ради, згідно яких з 2002 року по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 спадкодавець ОСОБА_4 фактично проживала за адресою: АДРЕСА_1 , разом з онукою ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 29 ЦК України, місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Положеннями ст. 2 Закону України Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання передбачено, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Вказане дає підстави зробити висновок про те, що відсутність реєстрації місця проживання спадкодавця за місцем проживання та реєстрації її онуки не може бути обґрунтованою та належною обставиною для відмови в встановленні факту постійного проживання позивача зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Керуючись ст.ст.4, 10, 13, 81, 223, 264-265, 273, 354 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ

Позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Білицької міської ради Донецької області, Світлівської сільської ради Донецької області, про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , разом зі спадкодавцем ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , за адресою: АДРЕСА_1 , з 2002 року по день смерті ОСОБА_4 , а саме по ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 30 днів з дня його проголошення до Донецького апеляційного суду через Добропільський міськрайонний суд Донецької області.

Учасник, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- позивач ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

- відповідачі: ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ;

Білицька міська рада Донецької області, ЄДРПОУ 36297585, юридична адреса: 85043 Донецька область, м. Білицьке, вул. Миру, 20;

Світлівська сільська рада, ЄДРПОУ 05420511, юридична адреса: 85064 Донецька область, Добропільський район с. Світле, вул. Перемоги, 20.

Суддя А.М. Левченко

23.09.2019

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено25.09.2019
Номер документу84467717
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —227/2641/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 05.09.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 05.07.2019

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні