Ухвала
від 23.09.2019 по справі 712/8486/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/8486/19

Провадження №1-кс/712/4887/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси клопотання слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження № 12018251010007620 від 02.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 273 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся слідчий СВ Черкаського районного відділення поліції ЧВП ГУНП в ОСОБА_3 з клопотанням про накладення арешту.

Клопотання мотивує тим, що у провадженні СВ Черкаського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12018251010007620 від 02.11.2018, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

Слідчим відділом Черкаського відділу поліції Головного управління національної поліції здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що в силу свого географічного положення Черкаська область є транспортним коридором через центр України, та представляє собою мережу транспортних магістралей, вздовж яких розташовано пункти обслуговування та заправки паливно-мастильних матеріалів та газовою сумішшю автотранспортних засобів. Зазначений фактор спричинив до зростання мережі нелегальних автозаправних станцій авто-газозаправних пунктів в м. Черкаси, Черкаському районі, які належать та використовуються різними недобросовісними суб`єктами. Заправки встановлюють з порушенням всіх норм безпеки і за відсутності повного пакету дозвільної документації, при значному «наварі» на продажу пально-мастильних матеріалів та газу деякі суб`єкти не переймаються отриманням дозволів та безпекою своїх працівників, які часто працюють неоформлені в статусі «стажорів», наражаючи на небезпеку інших громадян, які користуються послугами з заправки транспортних засобів на нелегальних заправках. Основне джерело незаконного збагачення учасників ринку паливо-мастильних матеріалів та газу, відсутність належно оформленої земельної ділянки з відповідним цільовим призначенням, несплата та привласнення коштів несплачених податків (акциз та ПДВ). Частина заправних станцій та пунктів розміщені в місцях, де це неможливо за будівельними та санітарними, екологічними нормами (до 50 м від будівель, до 3-м метрів від проїжджої частини - порушення норм безпеки). Корумповані зв`язки бізнесменів-газовиків з органами, котрі повинні вести нагляд та контролювати дотримання законодавства, дають можливість уникати від значних сум штрафів, в першу чергу з боку ДФС та ДАБІ, та інших контролюючих та інспекційних органів. Частина заправок не мають належним чином оформлених документів на землекористування, дозволів на експлуатацію об`єктів підвищеної небезпеки, інших дозвільних документів безперешкодно ведуть підприємницьку діяльність. Власники нелегальних заправок реалізовують паливо без касових апаратів, не оформлюють трудові відносини з працівниками, через що бюджет не отримує значні суми коштів.

Встановлено, що в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11знаходиться автогазозаправочна станція ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» (ЄДРПОУ 41022256), юридична адреса якого Зіньківська вулиця, 19-Б, місто Полтава, Полтавська область, що надає послуги із заправки транспортних засобів зрідженим газом, не маючи відповідних дозволів на право надання таких послуг.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна, право власності на об`єкт нерухома майна за адресою: м. Черкаси вулиця 30-років Перемоги, 11 зареєстровано за ТОВ «НОВА-ГАЗ» (ЄДРПОУ 24940452).

Оскільки автогазозаправочні станції є об`єктом підвищеної небезпеки, - їх огляд з метою з`ясування можливості витоку зрідженого газу є першочерговим питанням суспільної безпеки.

Відповідно до наданих повноважень, Черкаською місцевою прокуратурою були залучені спеціалісти ПАТ «Черкасигаз» та Управління державної служби України з питань праці в Черкаській області.

Тож під час огляду 31.05.2019 загальнодоступної місцевості, на якій розташована автогазозаправна станція, що належить ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ», комісією в складі представників служби електрохімічного захисту та приладного обстеження систем газопостачання Черкаського відділення ПАТ «Черкасигаз» встановлено витік газу на підвідному крані до шафи наповнення побутових газових балонів, що склала 1,86%-2.0% та на фільтрі грубої очистки скрапленого газу, що склало понад 2%. В зв`язку із встановленим фактом, було прийнято рішення про опломбування з метою запобігання вибухонебезпечної ситуації.

04.06.2019 був здійснений повторний огляд ємкостей та запірної арматури газових автогазозаправних станцій ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ», що знаходиться в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 та встановлено відсутність опломбування. Заходів щодо усунення витоків газу проведено не було.

Будучи допитаним за обставинами справи в якості свідка ОСОБА_5 вказав, що працює на посаді монтера 6 розряду служби катодного захисту газопроводів ПАТ «Черкасигаз». В його посадові обов`язки входить комплексне приладне обстеження підземних і наземних газових споруд, в т.ч., з метою виявлення витоків газу за допомогою приладу «Газоаналізатора». Так, 31.05.2019 його було залучено в якості спеціаліста для огляду місця події, а саме автогаззаправки по вул. 30 років Перемоги, 11 в м. Черкаси. ОСОБА_5 разом з іншими представниками служби електрохімічного захисту та приладного обстеження систем газопостачання Черкаського відділення ПАТ «Черкасигаз», а саме старшим майстром ОСОБА_6 та монтером ОСОБА_7 , проведено обстеження ємностей та запірної арматури газових автозаправних станцій сигналізатороманалізатором горючих газів Дозор-С-Пп (заводський № 1018, 2018 року випуску, повірений 27.07.2018) зазначеної вище автогазозаправної станції. Обстеженням виявлено витік газу на підвідному крані до шафи наповнення побутових газових балонів (1,86-2%) та на фільтрі грубої очистки скрапленого газу (більше 2%). За встановленими вимогами техніки безпеки витоку газу взагалі не повинно бути. Дані обстеження зафіксовані в акті перевірки діючих наземних ємностей з скрапленим газом автозаправних станцій від 31.05.2019, який, в подальшому, наданий слідчому для приєднання до матеріалів кримінального провадження.

Будучи допитаною за обставинами справи в якості свідка ОСОБА_8 вказала, що працює на посаді начальника відділу нагляду на виробництві і на об`єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в Черкаській області (надалі по тексту Управління). В її посадові обов`язки входить перевірка стану охорони праці і промислової безпеки на підприємствах області. Так, 31.05.2019 її було залучено в якості спеціаліста для огляду місця події, а саме автогазозаправки по вул. 30 років Перемоги, 11 в м. Черкаси. Під час проведення огляду місця події нормативні акти з охорони праці та промислової безпеки, які б підтверджували справний стан засобів праці та підготовку персоналу до залучення робіт з підвищеною небезпекою надані не були. Разом з тим, за результатами перевірки у зв`язку з наявністю витоку газу з фланців трубопроводів припинено діяльність АГЗП шляхом опломбування механізму видачі газу паливно-роздавальної колонки. Управління не має інформації про наявність дозволів на експлуатацію устаткування та виконання робіт підвищеної небезпеки на вищезазначений об`єкт. Відсутні також відомості про суб`єкта господарювання-експлуатанта, у власності або користуванні якого знаходиться даний об`єкт. Згідно вимог чинного законодавства України, суб`єкт господарювання не зобов`язаний отримувати дозвільні документи за місцем знаходження об`єкта, але зобов`язаний зареєструвати отримані дозволи в територіальному управлінні Держпраці за місцем знаходження об`єкта. Управління діє згідно чинного законодавства, перевірки проводить у відповідності до свого положення та Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності. Зокрема, Управління здійснює планові заходи з здійснення державного нагляду (контролю) відповідно до річного плану здійснення заходів. В зв`язку з цим Управління не має можливості провести заходи нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства про охорону праці на об`єкті за адресою: м. Черкаси, вул. 30 років Перемоги, 11.

Згідно відповіді на запит з Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації, станом на 12.06.2019 заява та документи щодо отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами від суб`єкту господарювання АГЗП ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» до управління не надходили, дозвіл на викиди управлінням не видався. За адресою по вулиці 30-років Перемоги, 11 в м. Черкаси управлінням в установленому порядку виданий дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для АЗГП ПрАТ «Нова газ» від 26.05.2017 №7110136700-130 із необмеженим строком дії. Декларації про відходи від ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» або від іншого суб`єкту господарювання за адресою: м. Черкаси вул. 30-років Перемоги, 11, до управління не надходили.

Згідно відповіді на запит з Управління Держпраці у Черкаській області, в Управлінні відсутня інформація щодо видачі ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» (ЄДРПОУ 41022256), юридична адреса якого Зіньківська вулиця, 19-Б, місто Полтава, Полтавська область дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію машин. механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Враховуючи, що два газових модулі ємкістю 4850 м.3 та запірна арматура газових автогазозаправних станцій ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» (ЄДРПОУ 41022256), фактичне місцезнаходження в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги, 11 є речовим доказом у кримінальному провадженні №12018251010007620 від 02.11.2018 та свідчать про вчинення посадовими особами кримінального правопорушення, передбаченого ст. 273 ч. 1 КК України, слідчий просить задовольнити клопотання та накласти арешт на майно, а саме: два газових модуля ємкістю 4850 м3, з запірною арматурою газових авто газозаправних станцій, що належать ТОВ «НАДЕЖДА РИТЕЙЛ» (ЄДРПОУ 41022256), юридична адреса якого Зіньківська вулиця, 19-Б, місто Полтава, Полтавська область та фактично знаходяться в м. Черкаси по вулиці 30-років Перемоги,11.

В судове засідання прокурор та слідчий не з`явилися, причини неявки суду не повідомили. Про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 172КПК Україниклопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності-також захисника, законного представника. Неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Так, неявка слідчого або прокурора свідчить про фактичне непідтримання поданого клопотання, а також є фактично невиконанням цими суб`єктами обов`язку довести обставини, на які вони посилаються у своєму клопотанні. Це у свою чергу позбавляє слідчого суддю можливості повно та всебічно з`ясувати сукупність обставин, із якими закон пов`язує вирішення питання про арешт майна, а отже, є підставою для відмови у задоволенні клопотання про арешт майна. Крім того, однією із загальних засад кримінального провадження визначено змагальність сторін (ст. 22 КПК), яка передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, а суд лише створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків. Таким чином, саме сторона обвинувачення зобов`язана забезпечити особисту явку та подання доказів.

На підставі вищевикладеного, приходжу до висновку, що вказане клопотання про накладення арешту задоволенню не підлягає.

Керуючись, ст. 40, 131, 132, 172 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про накладення арешту на майно в рамках кримінального провадження № 12018251010007620 від 02.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 273 КК України відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84469808
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —712/8486/19

Ухвала від 23.09.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні