Ухвала
від 20.09.2019 по справі 759/17288/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

іменем України

ун.№759/17288/19

пр.№1-кс/759/6075/19

"20" вересня 2019 р.

Слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві майора поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42018100000001043 від 02.11.2018р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.119 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Святошинського УП ГУ НП у м.Києві майора поліції ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Київської місцевої прокуратури №8 ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів подане у рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідування за №42018100000001043 від 02.11.2018р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.119 КК України, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до документів, а саме з можливістю вилучення оригіналів документів у Пенсійному фонді України та будь-які інших документів, а саме: документів про застрахованих осіб, з наданням форми № ОК-5 за період з 01.01.2015 по теперішній час, із зазначенням їх ПІБ, ІПН та дати народження які працювали у таких суб`єктів господарювання., які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , а також вилучити оригінали вищевказаних документів (здійснити їх виїмку).

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2018 року ІНФОРМАЦІЯ_2 укладено з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) договір від 23.05.2018 № 2305 на суму 4 830 000 грн. та договір від 20.08.2018 № 2108 на суму 13 158 147 грн. на проведення робіт з термомодернізації об`єктів архітектури.

Посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за надання послуг капітального ремонту згідно договорів були скеровані кошти у загальному розмірі понад 8 млн. грн. Вказані підприємства мають однаковий алгоритм функціонування, подають податкову звітність з однієї і тієї ж ІР-адреси та мають у своєму штаті 1 людину. Крім того, у ході аналізу податкової звітності вищезазначених підприємств встановлено, що відбувається пересортування товару та послуг по ланцюгу від продавця до кінцевого покупця, що свідчить про фіктивність укладених договорів з надання послуг капітального ремонту.

Під час досудового розслідування встановлено, що не зважаючи на повну оплату з бюджету згідно з актами виконаних робіт форми КБ-2В, частина робіт не виконана, а кошти в сумі понад 1 млн. грн. скеровано на рахунки комерційних структур з ознаками фіктивності, серед яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ). У подальшому вказані кошти були переведені з безготівкової у готівкову форму і привласнені посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 та керівниками підконтрольних комерційних структур.

При цьому, на вказаних підприємствах відсутні товарні ресурси, виробниче обладнання, транспортне та торгівельне обладнання, сировина, матеріали для здійснення діяльності, дозвільні документи на проведення діяльності, яка їх потребує, підприємства відсутні за місцем знаходження.

В результаті встановлено, що дані суб`єкти господарювання формують схемний податковий кредит підприємствам реального сектору економіки, що відображається у документальному оформленні придбання товарів з однією номенклатурою товарів, та в подальшому реалізацію товарів (робіт, послуг) з іншою.

Посадові особи при документальному оформленні виконання ремонтних робіт на об`єктах комунальної власності, зловживаючи своїм службовим становищем з метою заволодіння коштами комунального підприємства, оформили акти приймання виконаних будівельних робіт, внесли до них недостовірні дані, перевели з використанням реквізитів фіктивних комерційних структур в готівкову форму та привласнили коштів комунального підприємства на суму близько 2,2 млн грн.

Враховуючи вищевикладені обставини та те, що Пенсійний фондУкраїниотримує інформацію про застрахованих осіб вище вказаних суб`єктів господарської діяльності. На даний час документи знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_12 за адресою:АДРЕСА_1 .

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні крім обставин вказаних вище необхідно також встановити скільки осіб працювало на вище вказаних суб`єктах господарської діяльності. Для перевірки викладених обставин кримінального правопорушення необхідно вилучити оригінали зазначених документів, оскільки наявні в них відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні і можуть бути використані як докази, об`єкти експертних досліджень, під час проведення окремих слідчих (розшукових) дій.

У матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у досудовому розслідуванні, а тому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів.

Доступ до таких документів, що містять інформацію відносно працівників таких суб`єктів господарювання як ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), : ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), містять в собі фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та вказані документи можуть бути використані як докази під час проведення досудового слідства, встановлення кола осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву, в якій просив клопотання задовольнити та розглянути його без його участі.

Особа, у володінні якої знаходяться документи до суду не викликалась в порядку ч. 2ст. 163 КПК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшла висновку про наявність правових підстав для задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відомості про дану подію внесено до ЄРДР №42018100000001043 від 02.11.2018р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

Статтею 132 КПК Українивизначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3ст. 132 КПК Українизазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Частиною 1ст. 159 КПК Українипередбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно до ч. 5ст. 132 КПК Українипід час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Звертаючись до суду зі згаданим клопотанням слідчим доведено, що існують потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого.

Враховуючи обставини викладені слідчим у клопотанні, а також встановлені факти необхідності вилучення копій документів для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні, а також те, що слідчим доведено та підтверджено можливість використання зазначених відомостей, як доказів, отримання доступу до речей і документів необхідне для встановлення кола осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення, а також інші відомості про обставини вчиненого кримінального правопорушення, які потребують виявлення та фіксації для виконання завдань кримінального провадження, тому клопотання слідчого про тимчасовий доступ до зазначених документів, підлягає задоволенню.

За змістом ч.1ст. 159 КК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи.

Керуючисьст.ст. 159-166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання слідчого слідчого відділу Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві майора поліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №42018100000001043 від 02.11.2018р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 КК України - задовольнити.

Надати слідчому слідчого відділу Святошинського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 , або за його дорученням (постановою) в порядку ст. ст. 40, 41, 110, 218 КПК України та оперативним співробітникам Святошинського УП ГУ Національної поліції у м. Києві у порядку ст. 40 КПК України, тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів документів у Пенсійному фонді України та будь-які інших документів, а саме: документів про застрахованих осіб, з наданням форми № ОК-5 за період з 01.01.2015 по теперішній час, із зазначенням їх ПІБ, ІПН та дати народження які працювали у таких суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ідентифікаційний код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), : ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_24 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_22 ), які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , а також вилучити оригінали вищевказаних документів (здійснити їх виїмку).

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК Україниз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали - один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/17288/19

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні