Ухвала
від 20.09.2019 по справі 760/24685/19
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 760/24685/19

Провадження1-кс/4910/303/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2019 року м. Київ

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань у приміщенні Вищого антикорупційного суду клопотання про скасування арешту майна в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52017000000000245 від 07.04.2017, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України,

установив:

16 вересня 2019 року на підставі ухвали слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 06.09.2019 до Вищого антикорупційного суду на розгляд передано вказане клопотання.

Клопотання обґрунтовується тим, що Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 52017000000000245 від 07.04.2017 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою, в тому числі, ОСОБА_4 у заволодінні особливо цінною землею, яка призначена для забезпечення діяльності Національної академії аграрних наук України.

19 березня 2019 ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва у справі № 760/7733/19 накладено арешт на нерухоме майно, яке на праві власності належить дружині ОСОБА_4 - ОСОБА_5 , а саме земельні ділянки та нежитлові будівлі, які розташовані на території Дитятківської сільської ради Іванівського району Київської області.

Підставою накладення арешту стало те, що спірне майно придбано ОСОБА_5 за час перебування із ОСОБА_4 у шлюбі, а тому відповідно до ст. 60 СК України належить останньому на праві спільної сумісної власності та на нього може бути накладено арешт, з метою забезпечення конфіскації як виду покарання.

На думку представника вказане не відповідає фактичним обставинам справи та нерухоме майно на яке накладено арешт є особистою приватною власністю ОСОБА_5 .

Так, 12.08.2014 на підставі наказу ГУ Держземагенства у Вінницькій області № 2-2317/15-14-СГ в особисту приватну власність ОСОБА_5 , шляхом безоплатної приватизації, передано земельну ділянку площею 2,0000 га, розташовану в Красносільській сільській раді Бершадського району Вінницької області.

Від продажу даної земельної ділянки 18.11.2016 ОСОБА_5 отримала 1 278 500 грн, які згідно норм Сімейного кодексу України є її особистою приватною власністю. В подальшому за отримані кошти ОСОБА_5 придбала нежитлові будівлі та земельні ділянки, всього на суму 734 984 грн. Натомість дохід ОСОБА_4 за 2017-2018 роки становив 42 532 грн.

Власник майна ОСОБА_5 в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду клопотання повідомлена належним чином.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 клопотання підтримав, просив задовольнити, з викладених в ньому підстав. Додатково, зазначив, що рішенням Іванківського районного суду Київської області від 22.07.2019 за ОСОБА_5 визнано право особистої приватної власності на нерухоме майно, на яке ухвалою слідчого судді від 19.03.2019 накладено арешт.

Детектив ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, в письмову клопотанні просив відкласти розгляд клопотання, оскільки перебуватиме у щорічній відпустці. Надав письмові заперечення, в яких зазначив, що накладений ухвалою слідчого судді від 19.03.2018 арешт на майно підозрюваного ОСОБА_4 та майно його дружини ОСОБА_5 накладено обґрунтовано. Підстави, передбачені ч. 1 ст. 174 КПК України для скасування арешту відсутні, оскільки ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину передбаченого ч. 5 ст. 191 КПК України, за вчинення якого передбачено покарання, зокрема, конфіскацію майна. Крім того, 31.07.2019 досудове розслідування у кримінальному провадженні завершено та стороні захисту надано доступ для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. В зв`язку з чим, просить відмовити у задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 .

Оскільки неявка детектива в судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання, та з урахуванням строків розгляду клопотання, визначених ст. 174 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання про скасування арешту майна у відсутності детектива за наявних в матеріалах клопотання доказів.

Заслухавши пояснення представника ОСОБА_5 адвоката ОСОБА_3 , дослідивши надані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з практикою Європейського суду з прав людини, що є джерелом права в Україні, ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод гарантується захист від неправомірних обмежень не лише власникам існуючого майна, а й власникам майнових прав та інших активів, що мають «розумні очікування» на реалізацію свого майнового права (рішення у справі «Броньовський проти Польші» від 22.06.2004 за заявою № 31443/96, рішення від 01.06.2006 у справі «Федоренко проти України» (п.п. 21-34)).

Відповідно до ч. 4 ст. 41 Конституції України право приватної власності є непорушним. Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України (ч. 1 ст. 64).

Відповідно до ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Таким чином, право власності не є абсолютним. За своєю правовою природою воно потребує регулювання з боку держави, може бути обмежено, а держава вправі вживати певних заходів втручання в право власності з дотриманням вимог, встановлених ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

У практиці Європейського суду з прав людини напрацьовано три головні критерії, які слід оцінювати на предмет відповідності втручання в право особи на мирне володіння своїм майном принципу правомірного втручання, сумісного з гарантіями ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, а саме: a) чи є втручання законним; b) чи переслідує воно «суспільний інтерес»; c) чи є такий захід (втручання в право на мирне володіння майном) пропорційним визначеним цілям. Європейського суду з прав людини констатує порушення державою ст. 1 Першого протоколу, якщо хоча б одного критерію не буде додержано.

Відповідно до загальних засад кримінального провадження позбавлення або обмеження права власності здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 4 ст. 173 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

Як передбачено ч. 1 ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

З урахуванням зазначеного, обґрунтованість застосування арешту майна, як заходу забезпечення кримінального провадження, залежить від підтвердження висновків про існування відповідної сукупності обставин фактичними даними, які випливають із представлених доказів.

Потреба в арешті майна обумовлюється як правовою підставою застосування цього заходу забезпечення, так і його метою та завданням відповідно до конкретних обставин кримінального провадження.

Слідчим суддеювстановлено,щоНАБУ здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 52017000000000245 від 07.04.2017, за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, зокрема, за фактом заволодіння землею державної власності, призначеною для забезпечення діяльності Національної академії аграрних наук України, вчиненому службовими особами Національної академії аграрних наук України, Держземагенства, Держгеокадастру шляхом зловживання своїм службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки державі та внесення службовими особами президії НААН та ННЦ Інституту землеробства НААН завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів.

14 березня 2019 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 КК України, тобто в заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, а також незакінченому замаху на заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 19.03.2019 накладено арешт з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання у вигляді заборони відчуження на майно, яке належить на праві власності ОСОБА_5 та набуте нею у шлюбі з ОСОБА_4 , а саме: земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080801:01:012:0017, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, ресєтраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1700000432220; земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080801:01:012:0018, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698913932220; земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0024, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698890432220; земельну ділянку, площею 1,7333га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0025, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698874432220; земельну ділянку, площею 5,9999 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0079, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1696410432220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0031, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656039132220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0034, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 16560374432220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0024, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656032732220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0062, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656032732220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0025, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656013932220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0029, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656005032220; нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, загальною площею 6160, 4 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1306724132220; земельну ділянку, площею 8,2101 га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0016, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1306667732220; земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:001:0013, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1202951932220.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 04.06.2019 ухвалу слідчого судді від 19.03.2019 залишено без змін.

З ухвали від 19.03.2019 вбачається, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя дійшов висновку, що оскільки нерухоме майно, яке на праві приватної власності належить дружині ОСОБА_4 ОСОБА_5 не виключене з цивільного обороту та придбане (зареєстроване) ОСОБА_5 за час її перебування у шлюбі із ОСОБА_4 , тому частина цього майна належить на праві спільної сумісної власності підозрюваному ОСОБА_4 .

Згідно ч. 2, 5 ст. 170 КПК України у випадку накладення арешту на майно з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням Іванківського районного суду Київської області від 22.07.2019 у справі № 366/1587/19, яке 22.08.2019 набрало законної сили, позов ОСОБА_5 до ОСОБА_4 задоволено та визнано за нею право особистої приватної власності на вказане нерухоме майно.

Тобто, встановлена обставина, яка унеможливлює накладення арешту на майно, з метою забезпечення конфіскації як виду покарання, оскільки зазначене в клопотанні нерухоме майно не належить підозрюваному ОСОБА_4 , а є приватною власністю його дружини ОСОБА_5 ..

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність на даний час підстав для подальшого арешту зазначеного майна, а отже, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 2, 7, 174, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

Клопотання - задовольнити.

Скасувати, накладений ухвалою слідчого судді Солом`янського районного суду міста Києва від 19 березня 2019року у справі № 760/7733/19, арешт у вигляді заборони відчуження, на майно, яке належить на праві особистої приватної власності ОСОБА_5 , а саме:

1. Земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080801:01:012:0017, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, ресєтраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1700000432220.

2. Земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080801:01:012:0018, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698913932220.

3. Земельну ділянку, площею 0,01 га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0024, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698890432220.

4. Земельну ділянку, площею 1,7333га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0025, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1698874432220.

5. Земельну ділянку, площею 5,9999 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0079, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1696410432220.

6. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0031, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656039132220.

7. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0034, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 16560374432220.

8. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0024, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656032732220.

9. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0062, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656032732220.

10. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0025, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656013932220.

11. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:002:0029, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1656005032220.

12. Нежитлові будівлі, що розташовані за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, загальною площею 6160, 4 кв. м., реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1306724132220.

13. Земельну ділянку, площею 8,2101 га, кадастровий номер 3222080800:01:010:0016, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, село Дитятки, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1306667732220.

14. Земельну ділянку, площею 2,0000 га, кадастровий номер 3222080800:01:001:0013, яка розташована за адресою: Київська область, Іванківський район, Дитятківська сільська рада, цільове призначення: для ведення особистого селянського господарства, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1202951932220.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 24 вересня 2019 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84474942
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52017000000000245 від 07.04.2017, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —760/24685/19

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 01.10.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мовчан Н. В.

Ухвала від 05.09.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Коробенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні