Вирок
від 24.09.2019 по справі 735/1022/19
КОРОПСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 735/1022/19р.

1-кп/735/86/2019р.

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 вересня 2019 рокусмт. Короп

Коропський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Короп кримінальне провадження № 42019271070000024 від 27.05.2019 року по обвинуваченню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця с. Пекарів, Сосницького району, Чернігівської області, жителя АДРЕСА_1 , освіта середня-спеціальна, одруженого, учасника бойових дій, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 254 КК України,

з участю прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В:

В період з липня 2017 року і по теперішній час ОСОБА_5 на підставі рішення № 653 від 05.07.2017 року виданого Коропською селищною радою Чернігівської області є власником земельної ділянки площею 0,4534 га, яка розташована в с. Мохове, Коропського району, Чернігівської області та надана для ведення особистого селянського господарства з кадастровим номером 7422289500:02:002:0002. Згодом зазначену земельну ділянку ОСОБА_5 надав у користування ОСОБА_3 для сільськогосподарських потреб згідно договору оренди № 0301 від 03.01.2019 року.

В подальшому ОСОБА_3 всупереч вимогам пунктів «а», «б» та «ґ» ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України, відповідно до яких ОСОБА_3 , як землекористувач зобов`язаний: а) забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки; б) додержуватися вимог законодавства про охорону довкілля; в) своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату; ґ) підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; достовірно знаючи, що зазначена земельна ділянка призначена для ведення особистого селянського господарства, без зміни цільового призначення земельної ділянки, на розміщених на ній об`єктах хімічного виробництва для випалювання деревного вугілля, а саме: металевих цистерн в кількості 8 шт. фактично розпочав виробництво деревного вугілля на земельній ділянці з кадастровим номером 7422289500:02:002:0002.

Таке використання ОСОБА_3 земельної ділянки не за цільовим призначенням призвели до неможливості використання земельної ділянки як землі сільськогосподарського призначення про, що зазначено в проекті землеустрою відведення земельної ділянки, тобто призвело до виведення її з сільськогосподарського обороту.

Умисні дії ОСОБА_3 органом досудового розслідування кваліфіковані за ст. 254 КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило виведення земель з сільськогосподарського обороту.

Допитаний у судовому засіданні ОСОБА_3 винним себе визнав повністю та підтвердив обставини вчинення правопорушення викладені в обвинувальному акті. У скоєному щиро кається та просить суворо не карати.

Суд, з`ясовуючи думку сторін судового провадження про те, які докази потрібно дослідити, та про порядок їх дослідження, встановивши, що обвинувачений правильно усвідомлює зміст обвинувачення та встановлених обставин вчиненого кримінального правопорушення, і його показання в суді свідчать про щире каяття, вирішив, що оскільки проти цього не заперечували сторони у кримінальному провадженні, визнати недоцільним дослідження доказів, наданих стороною обвинувачення, зібраних під час досудового розслідування щодо обставин, які беззаперечно визнаються обвинуваченим.

Обвинуваченому додатково було роз`яснено, що за вказаних обставин він позбавляється права на апеляційне оскарження визнаних ним фактичних обставин.

З огляду на зазначене, а також враховуючи показання обвинуваченого, які він давав в судовому засіданні, суд дійшов висновку, що вина ОСОБА_3 в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, є доведеною, і що кваліфікація його дій, які виразились у безгосподарському використанні земель, що призвело до виведення їх із сільськогосподарського обороту, кваліфіковано правильно, як вчинення ним кримінального правопорушення, відповідальність за який передбачена ст. 254 КК України.

Вирішуючи питання щодо виду та міри покарання, яке слід призначити обвинуваченому з метою його виправлення та перевиховання, судом враховуються положення ст. 50 КК України, а саме, що вирок суду має на меті не лише покарання, а й виправлення засудженого, а також спрямований на запобігання вчиненню нових злочинів як засудженим, так і іншими особами.

Водночас, особі, яка вчинила злочин, має бути призначено покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Призначаючи покарання, суд виходить також із вимог ст. 65 КК України, враховуючи характер і ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, відношення обвинуваченого до вчиненого, особу винного, є учасником бойових дій, позитивну характеристику за місцем проживання, раніше не судимий, наявність пом`якшуючих покарання обставин щире каяття, за відсутності обставин, що обтяжують покарання, у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що з метою виправлення та перевиховання обвинуваченого слід застосувати покарання, передбачене санкцією Особливої частини КК України, у вигляді штрафу.

Цивільний позов у справі не заявлений.

Процесуальні витрати відсутні.

Речові докази відсутні.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 371, 374 КПК України суд,

З А С У Д И В:

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст. 254 КК України та призначити йому покарання у виді 50 (п`ятдесяти) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян 850 (вісімсот п`ятдесят) гривень 00 копійок.

Запобіжний захід обвинуваченому не обирати.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України до Чернігівського апеляційного суду через Коропський районний суд Чернігівської області протягом 30 днів з моменту його проголошення.

Обвинуваченому та прокурору копію вироку вручити негайно після його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя: ОСОБА_1

СудКоропський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84479756
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Безгосподарське використання земель

Судовий реєстр по справі —735/1022/19

Вирок від 24.09.2019

Кримінальне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Коропський районний суд Чернігівської області

Балаба О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні