Постанова
від 02.07.2009 по справі 14/414
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 Вн. № < Внутрішній Номер справи >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

02.07.2009 р. 15:05 № 14/414

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Літвінової А.В при секретарі Денисенко Ю.М., за участю представників сторін:

від прокуратури : Демиденко Наталії Павлівни

від управління Пенсійного фонду: Домаскіна Сергія Петровича

від відповідача: не з`явився

розглянувши у судовому засіданні адміністративну справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс Простягнення заборгованості На підставі частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 2 липня 2009 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс`про стягнення заборгованості у сумі 164 658,86 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що суму страхових внесків до Пенсійного фонду України в розмірі у строки, встановлені статтею 20 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`відповідачем не сплачено.

Ухвали про відкриття провадження у справі та призначення її до судового розгляду, а також повістки про виклик направлялися відповідачу за зазначеною у позовній заяві адресою. Відповідач до суду не з`являвся, хоча був належним чином повідомлений про судовий розгляд справи, відповідно до вимог статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України. Заперечень проти позову до суду не надавав.

Від прокуратури Солом`янського району міста Києва надійшло клопотання про вступ представника прокуратури у розгляд справи. На підставі частини другої статті 60 Кодексу адміністративного судочинства України зазначене клопотання було задоволено.

В судовому засіданні представник прокуратури підтримав позицію управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва і просив позовні вимоги задовольнити.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представників прокуратури та управління Пенсійного фонду, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс`про стягнення заборгованості у сумі 164 658,86 грн.

Товариство з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс`зареєстровано в управлінні Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва як платника страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до статті 106 Закону України Про загальнообов`язковедержавне пенсійне страхування (далі по тексту -Закон) у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов`язані самостійно обчислити та сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цим Законом.

Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Управлінням Пенсійного фонду України у Солом`янському районі міста Києва 29.09.2008 була проведена перевірка своєчасності, достовірності, повноти нарахування та своєчасності сплати внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування за період з 01.04.2005 по 31.08.2008. За результатами перевірки було складено акт від 29.09.2008 №2230, на підставі якого, управлінням Пенсійного фонду в Солом`янському районі міста Києва товариству з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс`була надіслана вимога від 29.09.2008 №Ю-695 про сплату простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 164 658,86 грн.

Протягом десяти робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити суму недоїмки і суму фінансових санкцій. У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки та суми фінансових санкцій, страхувальник узгоджує її з органом Пенсійного фонду, а в разі неузгодження має право на оскарження вимоги в судовому порядку.

Оскільки відповідач не оскаржував надіслані позивачем вимоги ані в адміністративному, ні в судовому порядку, борг по вимозі є узгодженим.

Суму заборгованості по сплаті страхових внесків до управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва відповідач не погасив, у зв`язку з чим за відповідачем обліковується заборгованість із сплати страхових внесків у сумі 164 658,86 грн.

Відповідно до Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого Указом Президента України від 01.03.2001 №121/2001, Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління фінансами пенсійного забезпечення, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 3 названого Положення передбачено, що основними завданнями Пенсійного фонду України є: участь у формування та реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій та інших соціальних виплат, що здійснюється з коштів Пенсійного фонду України.

Згідно пункту 15 цього Положення Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворювані в установленому порядку головні управління Пенсійного фонду України в АРК, областях, містах Києві та Севастополі, та управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Відповідно до статті 106 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування , якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом із застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу із відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після утримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду має право звернутись до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`страхові внески до солідарної системи нараховуються: для роботодавця - на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України Про оплату праці , виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Згідно з частиною шостою статті 20 наведеного Закону страхувальники зобов`язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною першою статті 5 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`встановлено, що цей Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Згідно з пунктом 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 №21-1, платники, зазначені в підпунктах 2.1.1 та 2.1.2 пункту 2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Розрахунки подаються зазначеними платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як передбачено пунктом 8.1 зазначеної Інструкції, суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені пунктами 5.1, 5.2, 5.3 цієї Інструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до статті 106 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування`у разі виявлення своєчасно не сплачених страхових внесків страхувальники зобов`язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з урахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов`язаний сплатити суму недоїмки та суму фінансових санкцій.

У разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про оплату недоїмки і протягом 10 днів після її отримання не сплатив визначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом 10 днів після отримання вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду в установленому законом порядку звертається і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу виконавчої служби. У вказаних випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем отримано вимогу управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва, а отже сума простроченої заборгованості із сплати страхових внесків є узгодженою. Доказів сплати зазначеної суми станом на день розгляду спору суду не надано.

Враховуючи всі наведені обставини в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Оскільки спір вирішено на користь суб`єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, за відсутності витрат позивача - суб`єкта владних повноважень, пов`язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 35, 69, 70, 71 та 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Безпека-Техніка-Сервіс (03087, місто Київ, вулиця Ушинського, 1, код ЄДРПОУ 30602778, р/р НОМЕР_1 в Солом`янської філії АКБ Київ , МФО 300681) на користь Управління Пенсійного фонду України в Солом`янському районі міста Києва (р/р №НОМЕР_2 в ГУ Ощадбанку у місті Києві та Київський області, МФО 322669, код ЗКПО 26063727) 164 658,86 грн. (сто шістдесят чотири тисячі шістсот п`ятдесят вісім гривень 86 копійок).

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Літвінова А.В.

Дата ухвалення рішення02.07.2009
Оприлюднено25.09.2019
Номер документу84482483
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/414

Ухвала від 03.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 02.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні