Рішення
від 19.09.2019 по справі 916/2571/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"19" вересня 2019 р.м. Одеса Справа № 916/2571/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Мостепаненко Ю.І.

при секретарі судового засідання: Тіщенко Д.І.

за участю представників сторін:

від позивача - Олейнічук Т.В. (довіреність №21/р8-19-059 від 07.05.2019р.);

від відповідача - не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №916/2571/19

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Одесагаз - постачання» (65003, м. Одеса, вул. Одарія, 1, код ЄДРПОУ 39525257 )

до відповідача державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» (65104, м. Одеса, вул. Академіка Вільямса, 76/1, код ЄДРПОУ 38438855)

про стягнення 62 792,93 грн.

ВСТАНОВИВ:

30.08.2019р. товариство з обмеженою відповідальністю «Одесагаз - постачання» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до державної установи «Одеська обласна фіто санітарна лабораторія» , в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованості у сумі 62 792,93 грн. за поставлений природний газ у січні-лютому 2019р., а також суму судових витрат та витрат на професійну правову допомогу.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 04.09.2019 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі №916/2571/19 за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи по суті призначено на 19.09.2019р. о 16:00.

19.09.2019р. до Господарського суду Одеської області від ДУ «Одеська обласна фіто санітарна лабораторія» надійшов відзив на позов (вх.№19081/19), відповідно до якого лабораторія, фактично визнаючи позов, зазначила про відсутність вини відповідача у непроведенні оплати спожитого природного газу за січень та лютий 2019р. у зв`язку з тим, що безпосередньо в означені місяці було відсутнє відповідне фінансування.

Також, відповідач зазначив, що не міг припинити використання природного газу в означений період, з огляду на те, що ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» є єдиною на території Одеської області установою, до компетенції якої віднесене проведення перевірки продукції рослинного походження (продукція зернового господарства, овочів, фруктів, цитрусових тощо), яка переміщується через митний кордон України в режимах експорту та імпорту, припинення споживання в січні-лютому 2019р. природного газу зумовило б зупинку лабораторії, а відповідно і припинення проведення фітосанітарних експертиз, що б свою чергу зупинило процедури митного оформлення вантажів, у зв`язку з чим просить суд не стягувати з ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» на користь позивача витрати на правничу допомогу та судовий збір.

Представник позивача в судовому засіданні 19.09.2019р. підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання 19.09.2019р не з`явився, проте надіслав заяву (вх.№19085/19 від 19.09.2019р.), відповідно до якої просив суд провести судове засідання у справі за відсутності представника відповідача.

В судовому засіданні 19.09.2019 року судом було оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази, а також заслухавши в судовому засіданні пояснення представника позивача, суд дійшов наступних висновків.

02.02.2018р. між ТОВ "Одесагаз-Постачання" (постачальник) та державною установою «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» (споживач) було укладено Договір №009286(2018) на постачання природного газу для споживачів, що не є побутовими (для бюджетних установ та організацій).

Відповідно до п. 2.1 договору визначено, що постачальник постачає споживачеві наступний предмет закупівлі: газ природний, скраплений або в газоподібному стані - за кодом ДК 021:2015, код CPV - 09120000-6 (газове паливо) (далі - газ) в обсягах і порядку, передбачених Договором для забезпечення потреб споживача, а споживач зобов`язується прийняти газ та оплатити постачальнику його вартість у розмірах, строках, порядку та на умовах передбачених даним Договором.

Відповідно до п. 2.2 договору передача газу за цим договором здійснюється на межах балансової належності об`єктів споживача відповідно до актів розмежування ділянок обслуговування (далі - пункти призначення).

В п. 2.4 договору вказано поштову адресу точки комерційного вузла обліку споживача - 65104, м. Одеса, вул. Академіка Вільямса,76/1.

Відповідно до п. 3.6. договору, встановлено, що приймання-передача природного газу, поставленого постачальником та прийнятого споживачем у звітному місяці, оформлюється шляхом підписання та скріплення печаткою щомісячних актів приймання-передачі природного газу, що оформляються на підставі даних кожного комерційного вузла обліку та є невід`ємними частинами цього договору і є підставою для остаточних розрахунків, між сторонами.

Визначення (звіряння) фактичного обсягу поставленого (спожитого) природного газу між сторонами здійснюється в наступному порядку. За підсумками розрахункового періоду споживач до 5-го числа місяця, наступного за розрахунковим, зобов`язаний надати постачальнику копію відповідного акта про фактичний обсяг розподіленого (протранспортованого) природного газу споживачу за розрахунковий період,що складений між оператором ГРМ та споживачем, відповідно до кодексу ГРМ. На підставі отриманих від споживача даних/або даних оператора ГРМ постачальник протягом трьох робочих днів готує два примірника акту приймання-передачі природного газу за розрахунковий період, підписаних уповноваженим представником постачальника. Споживач протягом двох днів з дати одержання акту приймання-передачі газу зобов`язаний повернути постачальнику один примірник оригіналу акту приймання-передачі газу, підписаний уповноваженим представником споживача та скріплений печаткою споживача або надати в письмовій формі мотивовану та обґрунтовану відмову від підписання акту приймання-передачі газу (п.3.7 договору).

У відповідності до п.5.1. договору, постачання природного газу здійснюється за ціною, оприлюдненою постачальником на своєму сайті. Ціна природного газу розрахована з урахуванням тарифу на транспортування природного газу магістральними трубопроводами. Ціна на природний газ у розрахунковий період визначається відповідно до обраного споживачем порядку оплати природного газу, передбаченого п. 5.5 цього Договору: 1) у разі оплати замовлених обсягів газу за 5 (п`ять) діб до початку місяця поставки, вартість поставленого газу визначається за ціною категорії І «за умови оплати за 5 днів до початку розрахункового періоду постачання газу» , оприлюдненою Постачальником на своєму сайті; 2) у разі оплати протягом місяця поставки газу та/або після закінчення місяця поставки газу, вартість поставлених обсягів природного газу, визначається за ціною категорії ІІ «за умови оплати протягом або після розрахункового періоду постачання газу» , оприлюдненою Постачальником на своєму сайті.

Ціна на природний газ може змінюватися і є обов`язковою для Сторін з дати вступу її в дію і оприлюднення постачальником на власному сайті та в офіційних друкованих виданнях (пп. 5.1.2 Договору).

Згідно до п. 5.4 договору, встановлено, що розрахунковий період за договором становить один місяць - з 10-00 години першого дня місяця до 10-00 години першого дня наступного місяця включно. Місячна вартість газу визначається як добуток ціни газу на загальну кількість поставленого природного газу, визначену згідно з розділом ІІІ договору. Вартість послуг по договору складається з місячних сум вартості договірних обсягів постачання газу споживачу і складає: 199 886,78 грн. у тому числі ПДВ 33 314,46 грн.

У разі оплати замовлених обсягів газу до початку місяця поставки, споживач зобов`язується сплатити вартість запланованого обсягу природного газу (номінації) не пізніше ніж за 5 (п`ять) діб до початку розрахункового періоду. Оплата за природний газ здійснюється Споживачем грошовими коштами, шляхом поточного перерахування на розрахунковий рахунок Постачальника 100 % вартості запланованих обсягів газу на підставі рахунку-фактури та акту приймання-передачі (п.5.5.1 договору).

Згідно до п. 5.7 договору, звірка розрахунків здійснюється сторонами протягом десяти днів з дати пред`явлення вимоги про це однієї із сторін на підставі відомостей про фактичну оплату вартості газу споживачем та актів приймання-передачі.

Положеннями п. 6.3 договору встановлено обов`язок споживача: виконувати умови договору (6.3.1); оплачувати постачальнику вартість послуг згідно з умовами договору (п.п. 6.3.2); своєчасно отримувати рахунки-фактури відповідно до умов, визначених договором (п.п. 6.3.3); дотримуватись дисципліни споживання газу пунктах призначення в обсягах та на умовах, визначених Договором (п.п. 6.3.4); самостійно обмежити (припинити) відбір природного газу у випадках: порушення строків оплати за Договором, відсутності або недостатності підтвердженого обсягу природного газу; перевитрат добової норми/або місячного підтвердженого обсягу природного газу без узгодження з постачальником; припинення або розірвання договору; в інших випадках передбаченими правилами постачання газу, іншими актами законодавства (п.6.3.5).

Відповідно до п. 12.1 договір набирає чинності з дня його підписання та укладається у частині постачання природного газу на термін до 31 грудня 2018р., а у частині оплати за надані послуги - до їх повного здійснення.

Договір розповсюджує свою дію на відносини, що фактично склалися між сторонами з « 01» січня 2019 р., згідно п. 3 ст.631 Цивільного кодексу України (п.12.2 Договору).

13.12.2018р. між ТОВ "Одесагаз-Постачання" та державною установою «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» було укладено додаткову угоду №2 до договору на постачання природного газу для споживачів, що не є побутовими (для бюджетних установ та організацій) №009286(2018) від 02.02.2018р., відповідно до якої сторони узгодили, що постачальник здійснює постачання 17,444 тим.м 3 природного газу на протязі року.

12.03.2019р. між ТОВ "Одесагаз-Постачання" (постачальник) та державною установою «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» (споживач) було укладено Договір №009286(2019)-Т на постачання природного газу для споживачів, що не є побутовими (для бюджетних установ та організацій).

Відповідно до п. 12.1 договір набирає чинності з дня його підписання та укладається у частині постачання природного газу на термін до 31 грудня 2019р., а у частині оплати за надані послуги - до їх повного здійснення.

Дія цього договору може продовжуватись на строк достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної у даному договорі, відповідно до чинного законодавства (п.12.2 договору).

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов договору №009286(2018) від 02.02.2018р. ТОВ "Одесагаз-Постачання" поставило ДУ «Одеська обласна фіто санітарна лабораторія» протягом січня по грудень 2018р. природний газ, в обсязі 22801 м 3 на загальну суму 203 652,93 грн., що підтверджується підписаними сторонами та скріпленими печатками сторін актами приймання-передачі природного газу:

ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» в свою чергу оплатило ТОВ "Одесагаз-Постачання" послуги за договором №009286(2018) від 02.02.2018р. в повному обсязі, що підтверджується випискою банку за період з 01.01.2018 року по 23.08.2019 року.

При цьому, ТОВ "Одесагаз-Постачання" поставило поза межами укладеного між сторонами договору ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» у січні - лютому 2019р. природний газ, в обсязі 5148 м 3 на загальну суму 62 792,93 грн., що підтверджується підписаними сторонами та скріпленими печатками сторін актами приймання-передачі природного газу:

- за січень 2019р. - на загальну суму 31 432,19 грн. у обсязі 2452 м 3 , за тарифом 12 819,00 (за 1 тис.м.куб.) (акти прийому передачі від 31.01.2019р.);

- за лютий 2019 р. - на загальну суму 31 360,74 грн. у обсязі 2696 м 3 , за тарифом 11 632,32грн. (за 1 тис.м.куб.) (акти прийому передачі від 28.02.2019р.).

З огляду на те, що сума за поставлений газ у розмір 62 792,93 грн. відповідачем сплачена не була, це стало підставою для звернення ТОВ «ОДЕСАГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» до суду з даним позовом, в якому позивач просить суд стягнути з державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» заборгованості у сумі 62 792,93 грн. за поставлений поза межами договору природний газ у січні-лютому 2019р.

Проаналізувавши наявні у справі докази та надавши їм правову оцінку, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно ст. 173 Господарського кодексу України господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до п. п. 1,2 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Згідно ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно з частиною 2 статті 509 Цивільного кодексу України, зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України.

Відповідно до частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, підставою виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно ст.626 Цивільного кодексу України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ст.628 Цивільного кодексу України). Відповідно до ст.629 цього ж Кодексу договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

Пунктом 20 розділу ІІ Правил постачання природного газу, затвердженого Постановою №2496 Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015, передбачено, що споживач зобов`язується, зокрема, дотримуватись вимог цих правил; забезпечувати дотримання дисципліни відбору (споживання) природного газу в обсягах та на умовах, визначених договорами; своєчасно та в повному обсязі сплачувати за поставлений природний газ на умовах, визначених договорами; самостійно обмежувати (припиняти) споживання природного газу у випадках: порушення строків оплати за договором на постачання природного газу; відсутності споживача у розрахунковому періоді в Реєстрі будь-якого постачальника на інформаційній платформі Оператора ГТС; відсутності укладеного договору постачання природного газу; інших випадках, передбачених цими Правилами та чинним законодавством.

Так, судом встановлено, та не запереченно відповідачем, що в порушення правил, не виконав обов`язку щодо обмеження та припинення споживання природного газу, коли закінчилась дія договору №009286(2018) від 02.02.2018р.

ТОВ "Одесагаз-Постачання" поставило поза межами укладеного між сторонами договору ДУ «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» у січні - лютому 2019р. природний газ, в обсязі 5148 м 3 на загальну суму 62 792,93 грн., що підтверджується підписаними сторонами та скріпленими печатками сторін актами приймання-передачі природного газу: за січень 2019р. - на загальну суму 31 432,19 грн. у обсязі 2452 м 3 , за тарифом 12 819,00 (за 1 тис.м.куб.) (акти прийому передачі від 31.01.2019р.); за лютий 2019 р. - на загальну суму 31 360,74 грн. у обсязі 2696 м 3 , за тарифом 11 632,32грн. (за 1 тис.м.куб.) (акти прийому передачі від 28.02.2019р.).

Наявність вказаної заборгованості відповідач не спростував, у відзиві на позовну заяву (вх.№19081/19) зазначив про відсутність вини відповідача у непроведенні оплати спожитого природного газу за січень та лютий 2019р., у зв`язку з тим, що безпосередньо в означені місяці було відсутнє відповідне фінансування.

Докази, які б підтверджували факт повної сплати відповідачем поставленого позивачем природного газу поза межами договору у січні - лютому 2019р. природнього газу, в обсязі 5148 м 3 на загальну суму 62 792,93 грн., в матеріалах справи відсутні.

У зв`язку з вищезазначеним, позовна вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості у сумі 62 792,93 грн. за послуги постачання природного газу підлягає судом задоволенню.

Згідно з ч.1 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У відповідності до ч.1 ст.73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Щодо заявлених позивачем до стягнення з відповідача судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 3 000 грн. господарський суд виходить з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п.1 ч.3 ст.123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.4 ст.126 ГПК України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з ч.1 ст. 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

На підтвердження понесення витрат на правничу допомогу позивачем надано до суду договір №131 (2019) про надання правої (правничої) допомоги від 01.04.2019р., додаток №2 до Договору №131 (2019) від 01.04.2019р., відповідно до якого між клієнтом та адвокатським об`єднанням було погоджено вартість орієнтованого розрахунку витрат на професійну правову (правничу) допомогу, довіреність №21/р8-19-059 від 07.05.2019р. та платіжне доручення №3528 від „28» серпня 2019 року на суму 3000,00 грн.

На підставі ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, у зв`язку із задоволенням позовних вимог, судові витраті щодо сплати судового збору та витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.129, 232, 233, 236-238, 240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Одесагаз - постачання» до відповідача державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» про стягнення 62 792,93 грн. - задовольнити.

2. Стягнути з державної установи «Одеська обласна фітосанітарна лабораторія» (65104, м. Одеса, вул. Академіка Вільямса, 76/1, код ЄДРПОУ 38438855) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Одесагаз - постачання» (65003, м. Одеса, вул. Одарія, 1, код ЄДРПОУ 39525257 ) 62 792 (шістдесят дві тисячі сімсот дев`яносто дві) грн. 93 коп. заборгованості, 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн. - витрат по сплаті судового збору та 3 000 (три тисячі) - витрат на професійну правову допомогу.

Рішення Господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги протягом 20-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повний тест рішення складено та підписано 24 вересня 2019 р.

Суддя Ю.І. Мостепаненко

Дата ухвалення рішення19.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84484773
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2571/19

Рішення від 19.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 04.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні