Рішення
від 25.09.2019 по справі 215/5358/19
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/5358/19

2-о/215/84/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2019 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Камбул М.О.,

при секретарі судового засідання - Кошмак А.С.,

за участю: заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами окремого провадження в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Варварівська сільська рада , -

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції заявника.

09.09.2019 ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Варварівська сільська рада, просить встановити факт належності його батьку ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 -КР № 010461 від 05.04.2002, виданого на ім`я ОСОБА_2 , що необхідно для прийняття спадщини.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 посилається на те, що згідно Державного акту на право приватної власності на землю серії І-КР № 010461 від 05.04.2002, його батьку на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 6,36 га.

ІНФОРМАЦІЯ_1 його батько, ОСОБА_2 помер.

Після його смерті відкрилася спадщина на вказану земельну ділянку. У встановлений законом строк, він звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, але нотаріус йому відмовив, у зв`язку з тим, що прізвище його померлого батька в Державному акті на право приватної власності на землю та у свідоцтві про смерть не збігається, у зв`язку з чим він змушений звернутися до суду.

Заяви, клопотання учасників справи.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, на заявлених вимогах наполягає.

Заінтересована особа - представник Варварівської сільської ради Дніпропетровської областів судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за відсутності їх представника та про відсутність заперечень проти заяви.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 10.09.2019 заяву прийнято до розгляду та призначено розгляд справи по суті на 09-45 год. 25.09.2019.

10.09.2019 приватному нотаріусу Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровській області Кульбіді Є.М. направлено запити про надання інформації, хто звертався з заявою про прийняття спадщини та чи посвідчувався заповіт після смерті ОСОБА_1 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Інші процесуальні дії (забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову, зупинення і поновлення провадження тощо) не застосовувались.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Як вбачається із заяви та доданих до заяви матеріалів встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_2 народився ОСОБА_1 , батьками якого зазначено: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження від 17.08.1965, виданого Жовтневим р/в ЗАГС , актовий запис № 1501 (а.с. 5)

Згідно державного акту на право приватної власності на землю серії І-КР № 010461 від 05.04.2002, виданого на підставі розпорядження голови Долинської районної державної адміністрації Ради народних депутатів від 25.03.2002 № 155-р, ОСОБА_2 , який мешкає в с. Варварівка передано у приватну власність земельну ділянку площею 6,36 гектарів, яка розташована на території Варварівської сільської ради, ділянка № НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 4).

ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим Покровським районним у місті Кривому Розі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, актовий запис № 1702 (а.с. 6).

На запит суду, приватним нотаріусом Криворізького міського нотаріального округу Кульбідою Є.М. надано інформаційну довідку зі Спадкового реєстру від 12.09.2019, відповідно до якої було заведено спадкову справу після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 Заповіт від імені ОСОБА_2 не посвідчувався (а.с. 18-19).

Судом не було відхилено жодного доказу наданого заявником.

Мотивована оцінка кожного аргументу, наведеного учасниками справи, щодо наявності чи відсутності підстав для задоволення позову. Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Суд вважає можливим, відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, розглянути справу за відсутності учасників справи, які надали заяви про розгляд справи за їх відсутності та на підставі наявних у суду матеріалів.

Положеннями ч.2 ст.247 ЦПК України передбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши наявні в матеріалах справи докази, визнавши їх достатніми для вирішення справи, суд вважає необхідним заяву задовольнити.

Відповідно до ст.ст. 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Правилами ст.12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.1 ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 81 ЦПК України, докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядує справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п. 27 Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції , в судовому засіданні необхідно дослідити кожний доказ, наданий сторонами на підтвердження своїх вимог або заперечень, який відповідає вимогам належності та допустимості доказів.

Так, факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , державного акту на право приватної власності на землю серії І-КР № 010461 від 05.04.2002, яким передано ОСОБА_2 у приватну власність земельну ділянку площею 6,36 гектарів, яка розташована на території Варварівської сільської ради, ділянка № НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, підтверджуються свідоцтвом про народження заявника ОСОБА_1 та свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 , в яких прізвище померлого записано ОСОБА_4 .

Оскільки факт належності державного акту підтверджується належними і допустимими доказами доданими до матеріалів справи, від встановлення факту належності правовстановлюючого документу залежить виникнення у заявника права на оформлення спадщини, тому суд вважає необхідним заяву задовольнити, встановивши факт належності ОСОБА_2 державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_4 № НОМЕР_5 , виданого 05.04.2002 Долинською районною державною адміністрацією Ради народних депутатів про право власності на земельну ділянку площею 6,36 га, кадастровий номер 3521981300:02:000:0231, розташовану на території Варварівської сільської ради, ділянка № НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на ім`я ОСОБА_2 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 10, 12, 19, 141, 263, 265, 293, 294, 315, 316, 319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Варварівська сільська рада - задовольнити.

Встановити факт належності за життя ОСОБА_2 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючого документу, а саме, державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1 -КР № НОМЕР_5 , виданого 05.04.2002 Долинською районною державною адміністрацією Ради народних депутатів про право власності на земельну ділянку площею 6,36 га, кадастровий номер 3521981300:02:000:0231, розташовану на території Варварівської сільської ради, ділянка № НОМЕР_2 , для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, виданого на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду або через Тернівський районний суд міста Кривого Рогу до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено та підписано 25 вересня 2019 року.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП - НОМЕР_6 , місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Варварівська сільська рада, ЄДРПОУ 04365649, місцезнаходження за адресою: 28622, Кіровоградська область, Устинівський район, с. Ганно-Требинівка.

Суддя:

Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84490602
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Варварівська сільська рада

Судовий реєстр по справі —215/5358/19

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 10.09.2019

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні