Рішення
від 23.09.2019 по справі 131/165/19
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/165/19

Провадження № 2/131/330/2019

2019 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2019 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Телевань С.В.,

розглянувши у порядку окремого провадження без фіксації судового засідання технічними засобами в м. Іллінці цивільну справу за заявою Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області про визнання спадщини відумерлою,-

ВСТАНОВИВ:

Бабинська сільська рада Вінницької області звернулася до суду з заявою в якій вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_1 , яка за життя мала право на земельну ділянку площею 2,56 га., відповідно до сертифікату НОМЕР_1 на право на земельну ділянку (пай).

Спадкоємці за законом за заповітом після смерті ОСОБА_1 . відсутні, тому орган місцевого самоврядування - Бабинська сільська рада Іллінецького району Вінницької області звернулася до суду із заявою в якій просить визнати спадщину після смерті ОСОБА_1 відумерлою.

В судове засідання заявник не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, свої вимоги підтримує та просить задоволити.

Суд, розглянувши заяву, дослідивши представлені докази приходить до слідуючого висновку.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 за життя, на підставі сертифікату ВН НОМЕР_2 належало право на земельну частку (пай), площею 2,56 га., на території Бабинської сільської ради , Іллінецького району, Вінницької області.

Відповідно до частин першої, третьої статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Відповідно до абзацу 2 пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, відповідно до якого правила статті 1277 ЦК України про відумерле майно застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності ЦК України.

Норми пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, згідно з якими цей ЦК України застосовується також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким з спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом, слід розуміти таким чином, що правила книги шостої ЦК України може бути застосовано лише до спадщини, яка відкрилася після 01 липня 2003 року і не була прийнята ніким зі спадкоємців, право на спадкування яких виникло відповідно до норм статей 529 - 531 ЦК УРСР.

Отже, суд вважає, що вказана спадщина могла перейти у власність держави в порядку, передбаченому 529-531 ЦК УРСР 1961 року, тому в задоволенні заяви слід відмовити.

Відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України судові витрати слід компенсувати за рахунок держави, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

На підставі викладеного, керуючись cт. ст.1277 ЦК України, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, ст.ст. 141, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Відмовити в задоволенні заяви Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області про визнання спадщини відумерлою.

Судові витрати компенсувати за рахунок держави, у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Заявник: Бабинська сільська рада Іллінецького району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04330504, адреса: 22714, вул. Центральна, 3, с. Бабин, Іллінецького району, Вінницької області.

Головуючий:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84496506
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —131/165/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні