Рішення
від 23.09.2019 по справі 131/164/19
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/164/19

Провадження № 2/131/329/2019

2019 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2019 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Телевань С.В.,

розглянувши у порядку окремого провадження без фіксації судового засідання технічними засобами в м. Іллінці цивільну справу за заявою Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області про визнання спадщини відумерлою,-

ВСТАНОВИВ:

Бабинська сільська рада Вінницької області звернулася до суду з заявою в якій вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_1 , який за життя мав право на земельну ділянку площею 2,56 умовних кадастрових гектарів, відповідно до сертифікату НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай).

Спадкоємці за законом за заповітом після смерті ОСОБА_1 . відсутні, тому орган місцевого самоврядування - Бабинська сільська рада Іллінецького району Вінницької області звернулася до суду із заявою в якій просить визнати спадщину після смерті ОСОБА_1 відумерлою.

В судове засідання заявник не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, свої вимоги підтримує та просить задоволити.

Суд, розглянувши заяву, дослідивши представлені докази приходить до слідуючого висновку.

Судом установлено, що ОСОБА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть за № 00021522312, сформованим 23.11.2018 (а.с.3-5).

Відповідно до листа Міжрайонного відділу держгеокадастру у Гайсинському та Іллінецькому районах від 08.11.2018 № 0-2-0.172-571/123-18 (а.с.6) відповідно до Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), яка затверджена постановою КМУ від 13.12.1995 № 811 і видана Іллінецькою районною державною адміністрацією Вінницької області по КСП Поділля с. Бабин, Бабинської сільської ради, ОСОБА_1 видано сертифікат про право на земельну частку (пай) НОМЕР_1 за порядковим номером 284. Розмір земельної частки (паю) становить 2,56 умовних кадастрових гектарів.

Згідно довідки виконавчого комітету Бабинської сільської ради № 632 від 06.08.2019 вбачається, що відповідно до записів в погосподарській книзі ОСОБА_1 проживав один та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Статтею 13 Конституції України передбачено, що земля та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Відповідно до ст. 14 Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Згідно зі ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Пунктом 5 частини 1статті 555 ЦК УРСР було встановлено, що спадкове майно за правом спадкоємства переходить до держави, якщо жоден із спадкоємців не прийняв спадщину. ЦК УРСР не обмежувався строк для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом або заповітом, у тому числі й для держави. Тому, якщо упродовж встановленого шестимісячного строку ніхто зі спадкоємців за законом або за заповітом не прийняв спадщину, вважається, що спадщина переходить до держави.

Відповідно до п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України правила книги шостої Цивільного кодексу України застосовуються також до спадщини, яка відкрилася, але не була прийнята ніким із спадкоємців до набрання чинності цим Кодексом. Правила статті 1277 ЦК України про відумерле майно застосовуються також до спадщини, від дня відкриття якої до набрання чинності цим Кодексом спливло не менше одного року.

Згідно з ч.ч. 1, 2ст.1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою. Заява про визнання спадщини відумерлою подається після спливу одного року з часу відкриття спадщини.

Статтею 338 ЦПК України передбачено, що суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

У відповідності до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається після смерті фізичної особи, або оголошення її померлою.

Судом установлено, ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , тобто вже сплив один рік, необхідний для подальшого обернення даного майна на користь територіальної громади. Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви про визнання спадщини відумерлою.

Керуючись ст.ст. 13, 14 Конституції України, ст. 10 Закону України Про місцеве самоврядування , ст. 555 ЦК УРСР, ст. 1277, п. 5 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України, ст.ст. 4, 211, 247, 268, 334-338 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Заяву Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області про визнання спадщини відумерлою задовольнити.

Визнати відумерлою спадщиною право на земельну частку (пай) площею 2,56 умовних кадастрових гектарів, що відповідно до сертифікату ВН НОМЕР_2 належало ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: Бабинська сільська рада Іллінецького району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04330504, адреса: 22714, вул. Центральна, 3, с. Бабин, Іллінецького району, Вінницької області.

Головуючий:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84496508
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —131/164/19

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 11.02.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні