Рішення
від 25.09.2019 по справі 153/1133/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" вересня 2019 р. Справа153/1133/19

Провадження2/153/311/19-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ямпіль, Вінницької області цивільну справу за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про визначення додаткового строку, достатнього для прийняття спадщини за законом та встановлення факту родинних стосунків,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду із вищевказаним позовом. Свої вимоги мотивує наступним: ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ямпіль Ямпільського району Вінницької області померла її мати - ОСОБА_2 . Після смерті матері залишилося спадкове майно, яке складається з земельної ділянки, розміром 1,5351 га, розташованої на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області. Позивач є спадкоємцем першої черги. Однак оформити спадщину належним чином не може, так як пропустила строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, оскільки на час відкриття спадщини не звернулася у строк до шести місяців до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, вважаючи, що оформленням спадкового майна займається батько ОСОБА_3 . За життя батько говорив, що вказану земельну ділянку мати ОСОБА_4 , тому позивач вважала, що її не існує. Після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області, позивач дізналася, що батько не звертався до нотаріуса і спадщину після смерті матері не прийняв. На даний час позивачеві стало відомо про існування спадкового майна матері ОСОБА_2 у вигляді земельної ділянки. Отже, відсутність у неї відомостей про існування спадкового майна, свідчить про поважність причин пропуску нею шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, що є підставою для визначення їй додаткового строку, достатнього для подання нею заяви до нотаріуса про прийняття спадщини. Крім цього, позивач зазначила, що у правовстановлюючих документах прізвище матері зазначено по різному. Так у її свідоцтві про народження прізвище матері зазначено як ОСОБА_5 , а в свідоцтві про смерть - ОСОБА_6 . Це сталося через те, що після реєстрації шлюбу мати змінила своє прізвище ОСОБА_5 на прізвище батька ОСОБА_6 , однак паспорт не змінила і все своє життя перебувала на дошлюбному прізвищі ОСОБА_6 . Позивач просить суд встановити факт родинних стосунків, а саме, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в м.Ямпіль Вінницької області, була її матір`ю та визначити їй додатковий строк терміном два місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ямпіль Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Надала суду заяву, вх.№6243 від 02.09.2019 року про розгляд справи у її відсутність. Заявлені позовні вимоги підтримала та просить суд їх задоволити.

Представник відповідача Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву, вх.№6439 від 09.09.2019 про розгляд справи у їх відсутність. Не заперечують проти позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлені такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини:

Із досліджених судом письмових доказів, що є у справі, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ямпіль Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.13). ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області помер ОСОБА_3 (копія свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 (а.с.14)).

Із копії свідоцтва про народження, серія НОМЕР_3 , виданого 27.09.1979, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Михайлівка Ямпільського району Вінницької області народилася ОСОБА_7 , батьками якої є ОСОБА_3 та ОСОБА_8 .

Із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00020648803 від 26.07.2018 встановлено, що 21.04.2001 ОСОБА_7 зареєструвала шлюб з ОСОБА_9 Після реєстрації шлюбу ОСОБА_7 змінила прізвище на ОСОБА_10 .

Із копії свідоцтва про розірвання шлюбу, серія НОМЕР_4 , виданого відділом реєстрації актів цивільного стану Ямпільського районного управління юстиції Вінницької області, встановлено, що шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_11 10.10.2006 розірвано. Після реєстрації розірвання шлюбу ОСОБА_11 присвоєно прізвище ОСОБА_10 .

Із копії свідоцтва про шлюб, серія НОМЕР_5 , виданого 07.11.2014 відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Баранівського районного управління юстиції у Житомирській області, встановлено, що 25.06.2008 ОСОБА_12 зареєстрував шлюб із ОСОБА_11 Після реєстрації шлюбу ОСОБА_11 своє прізвище змінила на прізвище ОСОБА_13 .

Із копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 , виданого 05.10.1961, встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_6 народилася ОСОБА_2 , батьками якої є ОСОБА_14 та ОСОБА_15 .

Із копії свідоцтва про одруження, серія НОМЕР_7 , виданого 25.11.1978, встановлено, що 25.11.1978 ОСОБА_3 зареєстрував шлюб із ОСОБА_2 . Після реєстрації шлюбу ОСОБА_2 своє прізвище змінила на прізвище ОСОБА_5 .

Із копії державного акта на право власності на земельну ділянку, серія ЯД № НОМЕР_8 , виданого 18.08.2007, встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки, площею 1,5351 га, розташованої на території Михайлівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, кадастровий номер 0525683400:02:001:0005.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Оцінюючи усі докази, суд вважає доведеними обставини, на які посилається позивач, а саме - що дійсно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Ямпіль Вінницької області, є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Вказані обставини знайшли своє підтвердження дослідженими письмовими доказами, які не суперечать між собою. Судом також встановлено, що в Свідоцтві про народження позивача та свідоцтві про смерть ОСОБА_2 є розбіжності у написанні прізвища її матері і виправлення цієї помилки є неможливим, а тому факт родинних стосунків позивача ОСОБА_1 із ОСОБА_2 підлягає встановленню у судовому порядку. Встановлення цього факту має для позивача юридичне значення, оскільки необхідне для реалізації її права на спадщину, що відкрилася внаслідок смерті її матері ОСОБА_2 .

Згідно ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Позивач ОСОБА_1 має право на захист судом невизнаних прав щодо спадщини, яка відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.2 ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на будь-який юридичний спір та будь-яке кримінальне обвинувачення. У передбачених законом випадках суди розглядають також інші справи.

Відповідно до ст.1261 ЦК України позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги і має право на успадкування майна покійної матері ОСОБА_2 .

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частина перша та друга статті 1220 ЦК України). Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини визначені статтею 1272 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Разом з тим, частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Із доводів позивача, які не заперечуються відповідачем, та підтверджені дослідженими доказами, встановлено, що позивач ОСОБА_1 пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори, оскільки протягом встановленого ст.1270 ЦК України строку про наявність спадкового майна нічого не знала.

Вказані обставини визнані учасниками справи і суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст.82 ЦПК України ці обставини не підлягають доказуванню, а тому суд визнає причину пропуску позивачем ОСОБА_1 строку, передбаченого ст.1270 ЦК України, поважною.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачами позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Оцінюючи усі докази, суд вважає доведеними обставини, на які позивач ОСОБА_16 . ОСОБА_17 посилається як на підставу поважності причин пропуску нею строку для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті її матері ОСОБА_2 .

При розгляді даної справи предмет доказування доведений позивачем відповідними доказами, при чому, їх аналіз дозволяє зробити висновок про те, що вони є належними, допустимими та достовірними як кожний окремо, так і у взаємному зв`язку у їх сукупності. Відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, суд має підстави відповідно до ст.1272 ЦК України для визначення позивачеві ОСОБА_1 додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, що є підставою для задоволення позову в повному обсязі.

Виходячи із наведеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог і має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

На стягнення судових витрат позивач не наполягає. Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідача на користь позивача не вбачається.

Керуючись ст.ст.11, 206, 258- 265 ЦПК України і на підставі ст. 315 ЦПК України, ст.ст. 1261, 1270, 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги - задовольнити.

Встановити факт родинних стосунків, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ямпіль Ямпільського району Вінницької області була матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , додатковий строк терміном в два місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Ямпіль Ямпільського району Вінницької області.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий М.М. Дзерин

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84496847
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1133/19

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 02.08.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні