Рішення
від 19.09.2019 по справі 127/16342/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я№ 127/16342/19

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2019 р.Вінницький міський суд Вінницької області в складі судді Венгрин О.О.,

секретар - Волхова М.А.,

за участі позивача ОСОБА_1 ,

представника відповідача ОСББ "Подолянка-2" Матвієнка О.Л.,

представника відповідача ТОВ «УЮТ» Марканової С.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Подолянка-2", Товариства з обмеженою відповідальністю «УЮТ» про відшкодування матеріальної шкоди, зобов`язання вчинити дії по проведенню ремонту покрівлі будинку,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСББ "Подолянка-2", ТОВ «УЮТ» про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, зобов`язання вчинити дії по проведенню ремонту покрівлі будинку.

Ухвалою Вінницького міського суду Вінницької області від 19.09.2019 р. прийнято відмову від позову ОСОБА_1 до ОСББ "Подолянка-2", ТОВ «УЮТ» про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, зобов`язання вчинити дії по проведенню ремонту покрівлі будинку, в частині вимоги про відшкодування моральної шкоди, провадження у справі в цій частині закрито. (а.с. 110)

Позов ОСОБА_1 мотивовано тим, що вона є власником квартири АДРЕСА_1 , яку 06.05.2019 р. було затоплено через протікання покрівлі будинку. Внаслідок затоплення в квартирі було залито нятяжну стелю, пошкоджено ламіновану підлогу, стіни та шпалери. Було складено акт про затоплення від 08.05.2019 р. Причиною затоплення стало порушення герметизації покрівлі та неналежне її обслуговування. Вартість відновлюваного ремонту квартири АДРЕСА_1 складає 32396,00 грн. Оскільки відповідачі добровільно не відшкодовують збитки, завдані залиттям квартири, просить стягнути солідарно з ОСББ "Подолянка-2", ТОВ «УЮТ» матеріальну шкоду в розмірі 32396,00 грн, зобов`язати ОСББ "Подолянка-2" провести ремонт покрівлі будинку по АДРЕСА_2 над квартирою позивача.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позов підтримала за викладених у позовній заяві обставин, просить його задоволити. Подала додаткові пояснення. (а.с. 100)

Представник відповідача ОСББ "Подолянка-2" Матвієнко О.Л. позов не визнав, пояснив, що 06.05.2019 р. він допомагав позивачу усувати наслідки затоплення її квартири від сильного дощу. Вважає, що вини ОСББ "Подолянка-2" в затопленні квартири немає, позивач повинна була самостійно контролювати та оглядати технічний поверх під дахом будинку над своєю квартирою. Ключів від технічного поверху в нього не було, вони знаходяться у власників квартир, що розташовані на останньому поверсі будинку. Повідомив, що після затоплення було проведено ремонт покрівлі будинку. Періодично покрівля оглядається, але пошкоджень виявлено не було, їх не видно. Від проведення у справі судової будівельно-технічної експертизи відмовляється (зафіксовано технічним записом судового засідання від 19.09.2019 р.).

Представник відповідача ТОВ «УЮТ» Марканова С.Л. позов не визнала, вважає ТОВ «УЮТ» неналежним відповідачем, оскільки договірні відносини між ОСББ "Подолянка-2" та ТОВ «УЮТ» щодо виконання покрівельних робіт відсутні. Від проведення у справі судової будівельно-технічної експертизи відмовляється (зафіксовано технічним записом судового засідання від 19.09.2019 р.). Подала пояснення на позов. (а.с. 64)

Вислухавши пояснення учасників процесу, показання свідка ОСОБА_2 , дослідивши та оцінивши докази у справі, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 на підставі свідоцтва про право власності на квартиру в багатоквартирному будинку АДРЕСА_3 21 від 28.12.2006 р. (а.с. 8) Право власності на квартиру зареєстроване в КП «ВООБТІ» 22.02.2007 р., реєстр. №1904. (а.с. 26) Квартира знаходиться на верхньому (7) поверсі.

Копія технічного паспорта на квартиру АДРЕСА_1 - на а.с. 27-29.

08.05.2019 р. комісія у складі власника квартири ОСОБА_1 , головного інженера ТОВ «УЮТ» ОСОБА_3 , управителя ОСББ "Подолянка-2" Матвієнка ОСОБА_4 .Л., власника квартири АДРЕСА_4 ОСОБА_2 , власника квартири АДРЕСА_5 ОСОБА_5 склали акт про встановлення факту затоплення квартири АДРЕСА_1 , що сталось внаслідок протікання покрівлі - 06.05.2019 р. Затопленням квартири пошкоджено натяжну стелю (близько 35 кв.м), ламіновану підлогу - 29 кв.м, стіни - 18 кв.м, шпалери - 18 кв.м. Причиною затоплення є порушення герметизації покрівлі та неналежне її обслуговування. (а.с. 9) Акт підписаний всіма члена комісії без зауважень.

Свідок ОСОБА_2 (сусід позивача) суду пояснив, що він підписував акт про встановлення факту затоплення квартири АДРЕСА_1 , натяжна стеля в квартирі ОСОБА_1 провисла під вагою води, була мокра ламінована підлога. Він з власної ініціативи періодично перевіряє покрівлю будинку, оскільки проживає також на верхньому поверсі будинку. Вважає, що спеціалісти виявили би своєчасно певні пошкодження і усунули їх.

Згідно висновку експерта за результатами проведення експертного будівельно-технічного дослідження №ОС-351 від 24.05.2019 р. вартість відновлювального ремонту квартири АДРЕСА_1 , необхідність якого виникла внаслідок залиття квартири, що сталось 06.05.2019 р., становить 32936,46 грн. (а.с. 11-23)

Суд вважає належним доказом у спірних правовідносинах щодо відшкодування матеріальної шкоди, завданої залиттям квартири, висновок експертизи. Визначена експертизою вартість відновлювального ремонту квартири АДРЕСА_1 не спростована відповідачами, а тому немає підстав для не врахування цього письмового доказу при ухваленні рішення у справі.

10.05.2019 р. було проведено ремонт покрівлі будинку по АДРЕСА_2 , що підтверджується письмовими доказами - копією акту приймання виконаних будівельних робіт за травень 2019 р., копією рахунку фактури №ФСФ-0000075 від 10.05.2019 р., копією акту №ОУ-0000309 від 10.05.2019 р. здачі-прийняття робіт (наданих послуг). (а.с. 101-105)

На а.с. 75-83 - копія статуту ТОВ «УЮТ» , за яким відносини ТОВ «УЮТ» з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів (п. 8.2 Статуту). Копії договорів про надання послуг, укладені між ОСББ «Подолянка-2» та ТОВ «УЮТ» №123 від 01.12.2016 р. та №2311 від 01.03.2019 р.- на а.с. 65-69, 70-74.

Згідно п. 1 розд. 2 Статуту ОСББ «Подолянка 2» метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку , забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом. Завданням та предметом діяльності об`єднання є забезпечення належного утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території (п. 3 розд. 3 статуту). Відповідно до п. 4 розд. 2 Статуту об`єднання у своїй діяльності користується правами, визначеними ст.ст. 16, 17 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , та несе обов`язки, передбачені ст. 18 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку . (а.с. 86-90)

Згідно ст. 18 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов`язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам, забезпечувати виконання вимог статуту об`єднання.

Відповідно до ст. 12 ч. 1 п. 1 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку витрати на управління багатоквартирним будинком включають витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку.

Згідно ст. 8 ч. 4 п. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги » управитель багатоквартирного будинку зобов`язаний забезпечувати належне утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території відповідно до нормативних вимог і договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, від власного імені укладати з підрядниками необхідні договори про виконання окремих робіт та послуг.

Ст. 22 ЦК України передбачає, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки).

Згідно з ст. 1166 ч. 1, 2 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка задала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

В постанові Верховного Суду від 12.06.2019 р. у справі № 569/744/16-ц зазначено, що цивільне законодавство в деліктних зобов`язаннях передбачає презумпцію вини. Якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

Стаття 76 ЦПК України передбачає, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справ.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідач ОСББ "Подолянка-2" не спростував вину у затопленні квартири АДРЕСА_1 , яка сталась внаслідок порушення герметизації покрівлі та неналежного її обслуговування (зафіксовано актом про залиття від 08.05.2019 р.). Cудом було роз"яснено сторонам право на отримання письмового доказу - висновку судової будівельно-технічної експертизи щодо з"ясування причини затоплення квартири АДРЕСА_1 , але обидві сторони категорично відмовились щодо призначення у справі судової будівельно-технічної експертизи (зафіксовано технічним записом судового засідання від 19.09.2019 р.).

Враховуючи те, що ОСББ "Подолянка-2" не забезпечило належне утримання спільного майна - покрівлі будинку по АДРЕСА_2 , що входило в його обов"язок, внаслідок чого відбулось затоплення квартири позивача ОСОБА_1 , суд прийшов до висновку про обгрунтованість позовних вимог в частині відшкодування матеріальної шкоди в розмірі згідно позовної заяви - 32396,00 грн, яку необхідно стягнути на користь позивача ОСОБА_1 з відповідача ОСББ "Подолянка-2".

Вимога позивача ОСОБА_1 про зобов`язання відповідача ОСББ "Подолянка-2" вчинити дії по проведенню ремонту покрівлі будинку задоволенню не підлягає, оскільки до пред`явлення позову відповідачем ОСББ "Подолянка-2" було проведено ремонт покрівлі будинку по АДРЕСА_2 (а.с. 101-105), доказів іншого суду не надано.

За письмовою заявою позивача доля судових витрат не вирішується. (а.с. 109)

Керуючись ст.ст. 22, 1166 ЦК України,

Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ,

ст.ст. 76-81, 89, 263-265, 268 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задоволити частково.

Стягнути з Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Подолянка-2" на користь ОСОБА_6 ОСОБА_7 у відшкодування матеріальної шкоди 32396 (тридцять дві тисячі триста дев"яносто шість) грн.

В решті позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня складення повного рішення до Вінницького апеляційного суду.

Згідно вимог ст. 265 ч. 5 п. 4 ЦПК України:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , АДРЕСА_6 ;

відповідач Об"єднання співвласників багатоквартирного будинку "Подолянка-2", ЄДРПОУ 35373476, м. Вінниця, вул. Ющенка, 8;

відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю "Уют", ЄДРПОУ 31680050, м. Вінниця, вул. Ющенка, 18.

Повне рішення виготовлено 25.09.2019 р.

Суддя О.О.Венгрин

Дата ухвалення рішення19.09.2019
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84497096
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної шкоди, зобов`язання вчинити дії по проведенню ремонту покрівлі будинку

Судовий реєстр по справі —127/16342/19

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Рішення від 19.09.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 24.09.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 27.06.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

Ухвала від 13.06.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Венгрин О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні