Постанова
від 06.07.2009 по справі 14/195
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 Вн. № < Внутрішній Номер справи >

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06.07.2009 р. 12:40 № 14/195

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Літвінової А.В при секретарі Денисенко Ю.М., за участю представників сторін:

від позивача : Нестеренка Дмитра Олександровича

від відповідача: не з`явився

розглянув у судовому засіданні адміністративну справу

за позовомУправління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва до Державного геофізичного підприємства Укргеофізика простягнення заборгованості

На підставі частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 6 липня 2009 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва звернулось з позовом до Державного геофізичного підприємства Укргеофізика`про відшкодування витрат на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсії, призначеної як науковому працівнику та сумою пенсії, обчисленої на загальних підставах в розмірі 53 809,78 грн.

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що на порушення вимог Закону України Про наукову та науково-технічну діяльність та Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 №372 Про затвердження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи`відповідач з 01.04.2003 не відшкодовує управлінню Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва витрати на виплату пенсій, що становлять різницю між сумою пенсій, призначених згідно Закону України Про наукову та науково-технічну діяльність .

Відповідач проти позову заперечив з посиланням на те, що Державне геофізичне підприємство Укргеофізика`пред`явлений позов визнає частково у сумі 11 052,72 грн. в решті позовних вимог позов не визнає у зв`язку із пропуском позивачем строку звернення до адміністративного суду.

Розглянувши подані сторонами документи, заслухавши пояснення представників позивача і відповідача, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Заявлена сума заборгованості виникла за період з 01.04.2003 і становить різницю між сумою пенсії, призначеної як науковому працівнику та сумою пенсії, обчисленої на загальних підставах.

Як свідчать матеріали справи, на державному геофізичному підприємстві Укргеофізика працювали громадяни на посадах, перебування на яких дає право на призначення пенсії як науковому працівнику, за переліком посад, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України Про затвердження переліку посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність`від 04.03.2004 №257 та які перебувають на обліку в районних управліннях Пенсійного фонду України і отримують пенсію відповідно до статті 24 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність .

Згідно із статтею 24 названого Закону різниця між сумою пенсії, призначеною за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету, а для інших підприємств та організацій - за рахунок коштів цих підприємств, установ і організацій у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІV рівнів акредитації згідно Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсій, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 №372 (далі - Порядок), встановлено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Відповідно до пункту 5 Порядку розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних (у тому числі і недержавних) підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів Ш-ІV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Отже дані суми визначаються на підставі місячного розміру пенсійного утримання особи, що має право на даний вид пенсії і є виключною компетенцією Пенсійного фонду. Тобто даним пунктом закріплено обов`язок Пенсійного фонду щодо визначення розміру витрат на відшкодування різниці наукових пенсійна. Підприємства зобов`язані щомісяця до 25 числа перераховувати органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному.

З матеріалів справи вбачається, що управлінням Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва неодноразово надсилались відповідачу повідомлення про необхідність відшкодування фактичних витрат на виплату наукових пенсій, призначених працівникам Державного геофізичного підприємства Укргеофізика , проте суми коштів зазначені у повідомленнях, незважаючи на обов`язок встановлений законом, відшкодовані чи оскаржені не були. Відповідачем не повідомлено причини, з яких відшкодування не здійснено.

Посилання відповідача на порушення позивачем строків давності не приймаються судом до уваги, оскільки в силу приписів Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування строки давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується. Сума заборгованості, що виникла у відповідача як різниця між сумою пенсії, призначеної як науковому працівнику та сумою пенсії, обчисленої на загальних підставах, фактично є сумою недоїмки, яку він повинен погасити перед управлінням Пенсійного фонду.

Згідно із статтями 71, 72 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги чи заперечення. При цьому обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на суб`єкта владних повноважень. Відповідач не довів суду належними та допустимими доказами обґрунтованість своїх заперечень.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та відповідно такими, що підлягають задоволенню повністю.

Керуючись статтями 35, 69, 70, 71, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного геофізичного підприємства Укргеофізика (03057, місто Київ, вулиця Софії Перовської, 10, код ЄДРПОУ 01432761) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва (р/р № НОМЕР_1 в головному управлінні Ощадбанку у місті Києві та Київський області, МФО 322669, код ЄДРПОУ 26087323) заборгованість по відшкодуванню коштів на виплату різниці між сумами пенсій у розмірі 53 809,78 грн. (п`ятдесят три тисячі вісімсот дев`ять гривень 78 копійок).

Постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Літвінова А.В.

Постанову виготовлено в повному обсязі 14 липня 2009 року

Дата ухвалення рішення06.07.2009
Оприлюднено26.09.2019
Номер документу84513280
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14/195

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

Постанова від 06.07.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Літвінова А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні