Ухвала
від 26.09.2019 по справі 335/10813/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10813/19 1-кс/335/6805/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 вересня 2019 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання заступника начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів поданого в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32016080000000058 від 21 липня 2016 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Заступник начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, мотивуючи свої вимоги тим, що в провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження № 32016080000000058 від 02.07.2016 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 212 та ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у період часу з 01.06.2016 по 31.10.2016 при здійснені фінансово-господарської діяльності у сфері торгівлі електрообладнанням шляхом неподання податкових декларацій з податку на додану вартість підприємства за червеньжовтень 2016 року ухилились від сплати податку на додану вартість у розмірі 4 905 837 грн., що є особливо великим розміром.

Відповідно до акту документальної позапланової невиїзної перевірки ГОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за №524/08-01-14-06/39930641 від 06.09.2018 встановлено, що згідно банківських виписок по особовому рахунку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за № НОМЕР_1 , відкритому у АГ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у період з 01.06.2016 по 10.10.2016 отримано від контрагентів кошти за електрообладнання, електротехнічну продукцію, електротехнічні товари, будматеріали, інші товари та послуги на суму 29 103 431,88 грн., які в подальшому перераховано па адресу суб`єктів підприємницької діяльності.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою встановлення повного кола осіб, які причетні до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, встановлення загальної суми грошових коштів, які надійшли на банківські карткові рахунки ОСОБА_4 , як фізичної особи та як службової особи підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) діяльність яких пов`язана з ухиленням від сплати податків, виникла необхідність в отриманні банківських документів (юридичних справ по оформленню рахунків, виписки руху грошових коштів) по усім наявним банківським картковим рахункам, відкритих на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_6 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , в тому числі по картковим рахункам вказаної особи в якості службової особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО НОМЕР_7 ).

Прокурор підтримав клопотання про що зазначив в поданій заяві.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався. З урахуванням положень частини 1 та 4 статті 163, частини 4 статті 107 Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК України) слідчий суддя вважав за можливе розглянути клопотання за відсутності представника особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, прокурора, без здійснення фіксування технічними засобами.

Відповідно до частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

Згідно з пунктом 5 частини 1 статті 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За нормою частини шостої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Зазначені обставини вказують, що тимчасовий доступ до речей та документів надасть змогу органу досудового розслідування встановити фактичні обставини вчинення ймовірного злочину, які можуть мати доказове значення під час судового розгляду, при цьому підтвердження обставин, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів в інший спосіб є неможливим.

Проаналізувавши доводи клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що вказані у клопотанні речі та документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а тому наявні підстави для надання тимчасового доступу до цих документів.

Керуючись ст.ст. 159163, 369, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати заступнику начальника відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 або за їх дорученням в порядку ст.ст.36, 40 КПК України оперативним співробітникам оперативного управління ГУ ДФС у Запорізькій області ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, що містять банківську таємницю, по усім наявним банківським картковим рахункам, відкритих на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН НОМЕР_6 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , в тому числі по картковим рахункам вказаної особи в якості службової особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та які перебувають у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (МФО НОМЕР_7 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , адреса для кореспонденції: АДРЕСА_3 ), а саме:

- роздруківок руху грошових коштів на паперовому та електронному носіях по банківським картковим рахункам за період з 01.01.2015 по дату виконання ухвали, з зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні індивідуальні податкові номери, ПІБ, коди ЄДРПОУ, МФО банків та номера рахунків контрагентів, з якими проведено операції;

- заяв про відкриття (закриття) рахунків, договорів розрахунково-касового обслуговування рахунків, договорів про видачу та обслуговування банківських, платіжних пластикових карток, довідки про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, фізичних осіб, що відкривали рахунок, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпорядження) про призначення директорів та інших посадових осіб;

- заяв на отримання чекових книжок, готівкових коштів, довіреностей на осіб, які мають право на отримання коштів з рахунків; карток із зразками підписів та відбитку печатки, що діяли протягом періоду часу з моменту відкриття рахунків, а також наявних копій паспортів осіб, яким надано право підпису та розпорядження коштами на рахунку; грошові чеки про отримання готівки у касі банку, а також інші документи щодо зняття готівкових коштів по банківського рахунку;

- договорів з додатками, інших документів про надання банківських послуг з використанням програмно-технічного комплексу «Клієнт-Банк», «Інтернет-Банк», «SMS послуги», «Онлайн-банкінг», а також даних та документів, якими зафіксовано номер телефону, ІР-адрес, через які здійснювався зв`язок з сервером банку; даних та документів щодо унікальних ідентифікаційних ознак кінцевого обладнання, МАС-адрес, повних реквізитів юридичних або фізичних осіб, якими здійснювався зв`язок з сервером банку з використанням таких ІР-адрес.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її постановлення слідчим суддею.

Умисне невиконання ухвали суду тягне за собою кримінальну відповідальність, передбачену ст. 382 КК України.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —335/10813/19

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні