Постанова
від 25.02.2010 по справі 2а-129/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

ПОСТАНОВА

 іменем України

25 лютого 2010 року

м. Запоріжжя

Справа № 2а-129/10/0870                    

(12 год. 24 хв.)

                                                       

Запорізький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Янюк О.С.,

при секретарі судового засідання Світлицькій О.В.,

за участі представників:

від позивача –   не з’явився

від відповідача – не з’явився

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовною заявою  Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому  районі                      м. Запоріжжя

до  Товариства з обмеженою відповідальністю «Тайфун»,  м. Запоріжжя

про стягнення 482,80 грн. заборгованості

ВСТАНОВИВ:

31.12.2009 Управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі                                м. Запоріжжя (далі - УПФУ в Хортицькому районі м. Запоріжжя, позивач) звернулось до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Тайфун» (далі - ТОВ «Тайфун», відповідач),  в якому просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у розмірі 482,80грн. Позовні вимоги обґрунтовує  Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 № 1058 (далі – Закон № 1058) та у позові  вказує, що відповідач є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України та, в порушення приписів Закону № 1058, має заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 482,80грн.

Представник позивача у судове засідання не з’явився, проте надіслав на адресу суду клопотання про розгляд справи за його відсутності. Клопотання представника позивача не порушує приписи чинного законодавства України та задовольняється судом на підставі ч. 3 ст. 122 КАС України.

Відповідач у судове засідання не з’явився, про причини неприбуття суд не повідомив, письмові заперечення чи інші документи від відповідача суд не отримував. Про дату, час та місце проведення судового розгляду справи повідомлявся належним чином, що підтверджується поштовими повідомленнями від 18.01.2010 №9806340, від 05.02.2010 №10024232, які  повернулися на адресу суду із відміткою відділення поштового зв’язку – «за закінченням терміну зберігання». Відповідно до довідки з ЄДРПОУ від 20.11.2009 № 15-7/5657 юридична адреса відповідача не змінювалася і відповідає адресі, вказаній у позові.  

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представника відповідача.

 На підставі ст. 160 КАС України в судовому засіданні судом проголошено вступну та резолютивну

Дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, судом встановлено наступне.  

ТОВ «Тайфун» (код ЄДРПОУ 13634278) є юридичною особою та зареєстроване виконавчим комітетом районної ради 28.04.1994. Відповідач, відповідно до Закону № 1058, є платником страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Згідно із розрахунками суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за серпень та вересень 2004 року відповідач самостійно визначив суму страхових внесків у розмірі 312,80грн, що підлягала перерахуванню до Пенсійного фонду України. Проте у встановлений законодавством строк страхові внески відповідачем не сплачені.

02.12.2004 позивачем прийнято рішення № 378 про застосування фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов’язкове державне пенсійне страхування у строки, визначені законодавством. Вказаним рішенням до відповідача застосовано штраф у розмірі 170,00грн.

Оскільки відповідач  у повному обсязі не сплатив наявну заборгованість із страхових внесків та штраф УПФУ в Хортицькому  районі м. Запоріжжя винесено вимогу від 07.06.2007  №Ю-195, відповідно до якої заборгованість відповідача складає 482,80грн.

Зважаючи на несплату у добровільному порядку відповідачем існуючої заборгованості,  позивач звернувся до суду з позовними вимогами про стягнення на свою користь з ТОВ «Тайфун» 482,80грн заборгованості зі сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Дослідивши матеріали справи, проаналізувавши норми законодавства, суд вважає, що  позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі з  наступних підстав.

Згідно із Законом № 1058,  органи Пенсійного фонду України наділені правом звернення до суду з позовом про стягненням заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансових санкцій та пені.

У відповідності до ст. 1 Закону № 1058, страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно ст. 5 Закону № 1058 порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, стягнення заборгованості за цими внесками визначається виключно цим Законом.  

Відповідно до ст. 14 та ст. 15 Закону № 1058 , страхувальниками та, відповідно, платниками страхових внесків до Пенсійного фонду є роботодавці, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян,- профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності   та  інші   особи  (включаючи  юридичних   та  фізичних осіб - суб'єктів підприємницької  діяльності, які  обрали  особливий  спосіб  оподаткування  -   фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський, податок, придбали спеціальний  торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством або за договорами цивільно-правового характеру.  

Страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також; незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати (п. 6 ст. 19 Закону № 1058).

У відповідності до п. 6 ст.20 Закону  № 1058 , страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Тобто, всі платники незалежно від форм власності та господарювання, а також від

обраної системи оподаткування зобов'язані нараховувати на суми фактичних витрат на

оплату праці та допомоги по тимчасовій непрацездатності страхові внески та сплачувати їх у

встановлені строки в повному обсязі, незалежно від фінансового стану платника страхових внесків (ч. 12 ст. 20 Закону № 1058).

У відповідності до ч. 2 ст. 106 Закону № 1058, суми несвоєчасно нарахованих та сплачених страхових внесків, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (недоїмка) та стягуються із нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Згідно п. 9 ч. 2 ст. 106 Закону № 1058, виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують фінансові санкцій у вигляді штрафу за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату страхувальниками страхових внесків залежно від строків затримки платежу, а саме: 10 % своєчасно несплачених сум – у разі затримки у строк до 30 днів включно; 20 % своєчасно несплачених сум – у разі затримки у строк до 90 днів включно;                50 % своєчасно несплачених сум – у разі затримки понад 90 днів.

Оскільки відповідачем самостійно визначено суму страхових внесків, яка підлягала сплаті до Пенсійного фонду України та не сплатив її у встановлений законодавством строк, то стягнення такої заборгованості здійснюється у судовому порядку.

Відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

За таких обставин суд прийшов до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст.161-163, 167  КАС  України, суд

                                             ПОСТАНОВИВ:

   1. Адміністративний позов  задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Тайфун» (код ЄДРПОУ 13634278, р/р 26008301301430 Орджонікідзевське відділення «Промінвестбанк України», МФО 313333) заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 482,80 грн. (чотириста вісімдесят дві грн. 80 коп) на користь Управління Пенсійного фонду України в Хортицькому  районі  м. Запоріжжя (р/р 25600301001081, МФО 313957, ЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України, ЄДРПОУ 20516929). Видати виконавчий лист.

   

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

    Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд.

 Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана 09.03.2010

Суддя         (підпис)         О.С.Янюк  

09.03.2010 постанова не набрала законної сили

Суддя                     О.С. Янюк

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.02.2010
Оприлюднено11.05.2010
Номер документу8454226
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-129/10/0870

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Постанова від 25.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Постанова від 25.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

Ухвала від 14.01.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Янюк Олена Сергіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні