Ухвала
від 26.09.2019 по справі 681/1272/19
ПОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 681/1272/19

УХ ВА ЛА

26.09.2019 року м.Полонне

Слідчий суддя Полонського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотанняначальника СВПолонського ВПШепетівського ВПГУ НПв Хмельницькійобласті ОСОБА_3 про призначення комплексноїкомісійної судовоїінженерно-екологічноїта судовоїекологічної експертизи у межах кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019060110000145від 13.04.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.242 КК України, -

в с т а н о в и л а:

Начальник СВ Полонського ВП Шепетівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся в суд з вказаним клопотанням.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що у провадженні СВ Полонського ВП Шепетівського ВП ГУНП в Хмельницькій області перебуває кримінальне провадження №12019060110000145 від 13.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.242 КК України.

Згідно матеріалів досудового розслідування встановлено, що службовими особами ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» вул. Перемоги, 34 смт. Понінка Полонський район, можливо здійснили скиди неочищених вод у річку Хомора, яка є притокою річки Случ, внаслідок чого вчинили забруднення частини обох рік, що у свою чергу створило небезпеку для здоров`я людей і довкілля на території населених пунктів Житомирської області в смт Першотравенськ Баранівського району та місті Баранівка.

Згідно висновку інженерно-екологічної експертизи №9806/18-48 від 30.08.2019 в рамках розслідування кримінального провадження №12016240200000172 за ознаками кримінального правопорушення ч.1 ст.241, ч.2 ст.242 КК України встановлено, що ТОВ «ПКФ» є неєдиним джерелом негативного антропогенного впливу на р. Хомора. Скиди зворотних вод з очисних споруд ТОВ «Миропільський папір» смт. Миропіль Романівського району Житомирської області, ТОВ «Церсаніт Інвест» с. Чижівка Новоград Волинського району Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробут» м. Любар Житомирської області, КП «Першотравенськ» смт. Першотравенськ Баранівського району Житомирської області, КП «Полоннетепловодопостачання» м. Полонне Хмельницької області також негативно впливають на стан річок, в тому числі погіршують ситуацію, щодо можливих заморів риби.

Окрім того, згідно інформації ГУ ДФС у Житомирській області на території Житомирської області наявні суб`єкти господарювання, які декларують екологічний податок за скиди забруднюючих речовин у водні об`єкти, а саме:

-ТОВ «Альянс» код ЄДРПОУ 31777542 у Баранівському районі

-Комунальне підприємство «Баранівська міськводоканал» код ЄДРПОУ 36082884 Баранівський район

-ТОВ «Довбиський фарфор» код ЄДРПОУ 39303947 Баранівський район

-Комунальне підприємство «КОНКУРЕНТ» Довбиської селищної ради код ЄДРПОУ 41342757 Баранівський район

-Новочорторийський Державний аграрний технікум код ЄДРПОУ 698259 Любарський район

-Любарське комунальне підприємство «Добробут» код ЄДРПОУ 36328136 Любарський район

-ПАТ «Чижівська паперова фабрика» код ЄДРПОУ 278712 Новоград Волинський район

-Комунальне підприємство Новоград Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідного-каналізаційного господарства» код ЄДРПОУ 3343806 Новоград Волинський район

-Кооператив «Горизонт» код ЄДРПОУ 13579705 Новоград Волинський район

-ТОВ «Труд» код ЄДРПОУ 13720486 Новоград Волинський район

-ТОВ «Церсаніт інвест» код ЄДРПОУ 33529350 Новоград Волинський район

-ПП «Віро-1» код ЄДРПОУ 36490012 Новоград Волинський район

-Акціонерне товариство «Укртрансгаз» код ЄДРПОУ 30019801 м. Новоград Волинський

-ТОВ «Факро-ТЛ» ЄДРПОУ 32126566 м. Новоград Волинський

Враховуючи викладене, з метою визначення причини забруднення річок Хомора, Случ та навколишнього середовища, визначення розміру збитків заподіяних в результаті вчинення даних дій, виникла необхідність в призначенні комплексної, комісійної судової інженерно-екологічної та судової екологічної експертизи.

З огляду на наведене слідчий просив призначити в даній справі експертизу. В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання без його участі, доводи клопотання підтримав. Згідно ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав. Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження необхідні спеціальні знання, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню. Висновок експерта, залученого слідчим суддею, надається особі, за клопотанням якої він був залучений. Відповідно до ч.3 ст. 244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів із дня його надходження до суду. На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 40, 242-245 КПК України,-

п о с т а н о в и л а:

Клопотання задовольнити.

Призначити по матеріалах кримінального провадження №12019060110000145 від 13.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.242 КК України комплексну, комісійну судову інженерно-екологічну та судову екологічну експертизу, проведення якої доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

На вирішення експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз поставити наступні запитання:

1.Які саме забруднюючі речовини та у якій кількості, призвели до забруднення річок Хомора та Случ період березня-серпня 2019 року та чи належать вони до групи потенційно небезпечних для екологічного стану навколишнього середовища?

2.Коли саме (період часу) виникло забруднення річок Хомора та Случ та чи призвело це до надзвичайної екологічної ситуації?

3.Яка причина загибелі водних живих ресурсів на річці Случ поблизу виявлених 12.04.2019 в м.Баранівка по вул.Соборна 50/1 поблизу міні-ГЕС ТОВ «САЙЕНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН»?

4.Чи є на навколишніх предметах (інженерних спорудах очисних споруд, які використовує та обслуговує ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» у своїй діяльності) забруднюючіта інші речовин, що негативно впливають на екологічний стан навколишнього середовища, зокрема ті які призвекли до загибелі риби виявленої 12.04.2019 в м.Баранівка по вул.Соборна 50/1 поблизу міні-ГЕС ТОВ «САЙЕНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН»?

5.Які саме забруднюючі та інші речовин, що негативно впливають на екологічний стан навколишнього середовища наявні на інженерних спорудах очисних споруд, які використовує та обслуговує ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика», чи належать ці речовини до групи потенційно небезпечних для екологічного стану навколишнього середовища та чи є безпосередньо речовинами, що призвели до надзвичайної екологічної ситуації та загибелі водних живих ресурсів та організмів?

6.Чи призвели викиди забруднюючих та інших речовин з очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» до забруднення поверхневих чи підземних вод і водоносних горизонтів, джерел питних вод зміну їхніх природних властивостей, або виснаження водних джерел, якщо так то яких саме, та чи створило це забруднення небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля і в чому це полягало?Чи є порушення функціонування потенційно небезпечного об`єкта - очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика»? Якщо так, то в чому вони полягали?

7.Чи призвели викиди забруднюючих та інших речовин з очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» до захворювання людей, масову загибель об`єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки?Чи перевищують параметри складу стічних вод гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин?

8.Чи могла виникнути загибель риби виявленої12.04.2019 в АДРЕСА_1 поблизу міні-ГЕС ТОВ «САЙЕНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН»на річці Случ внаслідок їх забруднення іншими суб`єктами, зокрема: очисними спорудами ТОВ «Миропільський папір» смт Миропіль Романівського району Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробуд» м.Любар Житомирської області, ТОВ «Церсаніт Інвест» с. Чижівка Новоград-Волинського району Житомирської області, КП «Першотравенське» смт Першотравенськ Баранівського району Житомирської області, КП «Полоннетепловодопостачання» м.Полонне Хмельницька область, ТОВ «Альянс» у Баранівському районні Житомирської області, Комунальне підприємство «Баранівська міськводоканал» Баранівський район Житомирської області, ТОВ «Довбиський фарфор» Баранівський район Житомирської області, Комунальне підприємство «КОНКУРЕНТ» Довбиської селищної ради Баранівський район Житомирської області, Новочорторийський Державний аграрний технікум Любарський район Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробут» 36328136 Любарський район Житомирської області, ПАТ «Чижівська паперова фабрика» Новоград Волинський район Житомирської області, Комунальне підприємство Новоград Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідного-каналізаційного господарства» Новоград Волинський район Житомирської області, Кооператив «Горизонт» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Труд» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Церсаніт інвест» Новоград Волинський район Житомирської області, ПП «Віро-1» Новоград Волинський район Житомирської області, Акціонерне товариство «Укртрансгаз» м. Новоград Волинський Житомирської області, ТОВ «Факро-ТЛ» м. Новоград Волинський Житомирської області.

9.Чи ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» є єдиним джерелом негативного антропогенного впливу на р.Хомора, у результаті діяльності якого відбулося забруднення вод, берегової лінії річок Хомора та Случ?

10.Чи скиди зворотних вод з очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» у р.Хомора є основною і єдиною причиною виникнення надзвичайної екологічної ситуації на річках Хомора та Случ та загибелі риби виявленої 12.04.2019 в м.Баранівка по вул.Соборна 50/1 поблизу міні-ГЕС ТОВ «САЙЕНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН» на річці Случ?

11.Чи лише скиди зворотних вод з очисних споруд ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» у р. Хомора призвели до небезпечного забруднення річок Хомора та Случ і загибелі водних живих організмів, їх зникнення (або зменшення чисельності) на ділянках річок Хомора та Случ?

12. Чи лише з території ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» потрапили в річки Хомора та Случ речовини, небезпечні для навколишнього природного середовища, що погіршують його стан?

13.Яка екологічна шкода заподіяна в результаті забруднення річок Случ та Хомора стічними водами та ким вона спричинена?Які безпосередніпричини заподіяння екологічної шкоди?

14. Дії яких посадових осіб ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика Україна» ТОВ «Миропільський папір» смт Миропіль Романівського району Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробуд» м.Любар Житомирської області, ТОВ «Церсаніт Інвест» с. Чижівка Новоград-Волинського району Житомирської області, КП «Першотравенське» смт. Першотравенськ Баранівського району Житомирської області, КП «Полоннетепловодопостачання» м.Полонне Хмельницька область ТОВ «Альянс» у Баранівському районні Житомирської області, Комунальне підприємство «Баранівська міськводоканал» Баранівський район Житомирської області, ТОВ «Довбиський фарфор» Баранівський район Житомирської області, Комунальне підприємство «КОНКУРЕНТ» Довбиської селищної ради Баранівський район Житомирської області, Новочорторийський Державний аграрний технікум Любарський район Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробут» 36328136 Любарський район Житомирської області, ПАТ «Чижівська паперова фабрика» Новоград Волинський район Житомирської області, Комунальне підприємство Новоград Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідного-каналізаційного господарства» Новоград Волинський район Житомирської області, Кооператив «Горизонт» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Труд» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Церсаніт інвест» Новоград Волинський район Житомирської області, ПП «Віро-1» Новоград Волинський район Житомирської області, Акціонерне товариство «Укртрансгаз» м. Новоград Волинський Житомирської області, ТОВ «Факро-ТЛ» м. Новоград Волинський Житомирської області призвели до забруднення річок Хомора та Случ?

15. Дії яких посадових осіб ТОВ «Поіннківська картонно-паперова фабрика Україна» ТОВ «Миропільський папір» смт Миропіль Романівського району Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробуд» м.Любар Житомирської області, ТОВ «Церсаніт Інвест» с. Чижівка Новоград-Волинського району Житомирської області, КП «Першотравенське» смт Першотравенськ Баранівського району Житомирської області, КП «Полоннетепловодопостачання» м.Полонне Хмельницька область ТОВ «Альянс» у Баранівському районні Житомирської області, Комунальне підприємство «Баранівська міськводоканал» Баранівський район Житомирської області, ТОВ «Довбиський фарфор» Баранівський район Житомирської області, Комунальне підприємство «КОНКУРЕНТ» Довбиської селищної ради Баранівський район Житомирської області, Новочорторийський Державний аграрний технікум Любарський район Житомирської області, Любарське комунальне підприємство «Добробут» 36328136 Любарський район Житомирської області, ПАТ «Чижівська паперова фабрика» Новоград Волинський район Житомирської області, Комунальне підприємство Новоград Волинської міської ради «Виробниче управління водопровідного-каналізаційного господарства» Новоград Волинський район Житомирської області, Кооператив «Горизонт» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Труд» Новоград Волинський район Житомирської області, ТОВ «Церсаніт інвест» Новоград Волинський район Житомирської області, ПП «Віро-1» Новоград Волинський район Житомирської області, Акціонерне товариство «Укртрансгаз» м. Новоград Волинський Житомирської області, ТОВ «Факро-ТЛ» м. Новоград Волинський Житомирської області призвели до масової загибелі риби виявленої на річці Случ поблизу виявлених 12.04.2019 в м.Баранівка по вул.Соборна 50/1 поблизу міні-ГЕС ТОВ «САЙЕНС ІННОВЕЙШН ПРОДАКШН»?

Для проведення дослідження експертам направити матеріали кримінального провадження №12019060110000145 від 13.04.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч.2 ст.242 КК України до яких надати доступ.

Згідно вимог ч.6 ст.69 КПК України дозволити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, у разі необхідності, залучити до проведення експертизи інших експертів.

Експертів, які будуть проводити експертизу попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України. Висновок експерта направити до СВ Полонського ВП Шепетівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області, що в м. Полонне по вул. Героїв Майдану, 6, Хмельницької області.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84542537
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —681/1272/19

Ухвала від 10.04.2020

Кримінальне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 26.09.2019

Кримінальне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Полонський районний суд Хмельницької області

Горгулько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні