Рішення
від 30.05.2019 по справі 673/1818/17
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1818/17

Провадження № 2/673/14/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя Дворнін О.С.,

з участю секретаря судових засідань Демчишиної Н.Г.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду, за правилами загального позовного провадження відповідно до ч.2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області з участю Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування , -

В С Т А Н О В И В :

У листопаді 2017 року позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, вказавши, що на його ім`я був виданий сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 та зареєстрований 02.03.1997 року під №191. Згідно якого він має право на земельну частку (пай) розміром 23,1 в умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебувала у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства Правда с. Клопотівці та знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, проте вказаний сертифікат був втрачений, тому він просив задовольнити позовні вимоги.

Разом з тим, встановлено, що відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого Жмеринським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області 02.02.2018 року помер позивач ОСОБА_1 .

Ухвалою Деражнянського районного суду Хмельницької області від 04.03.2019 року залучено ОСОБА_2 , як правонаступника позивача, ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В судове засідання представник позивача не з`явився, надав клопотання про слухання справи у його відсутності, в якій вимоги позову підтримав.

Представник відповідача - Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, в судове засідання не з`явився, проте надав заяву про розгляд справи у його відсутності. Зі змісту заяви відповідача, крім того, вбачається, що позовні вимоги він визнає у повному обсязі.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області в судове засідання не з`явився, проте надав письмове клопотання про розгляд справи за його відсутності, покладаючись при вирішенні спору на думку суду.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Так, судом об`єктивно встановлено, що згідно повідомлення відділу у Деражнянському районні Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, згідно книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Деражнянською райдержадміністрацією на ім`я ОСОБА_1 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 та зареєстровано 02.03.1997 року під №191. Вищевказаний сертифікат у відділі не зберігається.

Однак, як з`ясовано судом, вказаний сертифікат на право на земельну частку (пай) був втрачений . Що підтверджується оголошенням в газеті Вісник Деражнянщини .

Належність вказаного майна Жом ОСОБА_3 , а також факт видачі на його ім`я вказаного сертифіката на право на земельну частку (пай) підтверджуються довідкою відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області від 18.10.2017 року, копіями записів у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) Деражнянської райдержадміністрації та копіями державного акту на право колективної власності серії ХМ №0021, виданого сільськогосподарському підприємству Правда с. Клопотівці Деражнянського району Хмельницької області та Додатку 1 до нього, з яких вбачається, що ОСОБА_4 була включена до списку громадян-членів вказаного господарства за № 191.

Вказаною довідкою відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області також підтверджується, що державний акт на ім`я ОСОБА_5 не видавався.

В свою чергу встановлено, що згідно протоколу розподілу встановлено, що ОСОБА_1 виділено земельну ділянку площею 1,65 га.

Відповідно до п.2 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. №720/95 Про порядок паювання земель переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам, організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства (далі КСП), сільськогосподарського кооперативу (далі СК), сільськогосподарського акціонерного товариства (далі САТ), в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються його членами відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. №7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельну частку (пай) здійснюється за нормами ЦК , у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на земельну частку (пай).

Враховуючи наведене, суд вважає доведеним факт належності ОСОБА_5 права на земельну частку (пай) розміром 3.1 умовних кадастрових гектарах у землі, яка перебувала у колективній власності сільськогосподарського підприємства Правда с. Клопотівці та знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Разом з тим встановлено, що позивач ОСОБА_1 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 .

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Деражнняського районного нотаріального округу Хмельницької області Федькова Н.В. звернулася із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_1 , а тому являється його правонаступником.

Таким чином, враховуючи встановлені судом обставини і визначені відповідно до них правовідносини, суд приходить до висновку про наявність підстав для визнання за позивачем ОСОБА_2 , як правонаступника ОСОБА_1 права на земельну частку (пай), яке належало Жом ОСОБА_6 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 23, 81, 247, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , яка є правонаступником ОСОБА_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 право на земельну частку (пай) розміром 1,65 в умовних кадастрових гектарах у землі, що знаходиться на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області.

Складання повного рішення відкладено на строк не більш як десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду через Деражнянський районний суд Хмельницької області.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_2 , АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 ;

відповідач - Клопотівецька сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406271, адреса: 32232, с. Клопотівці Деражнянський район, Хмельницька область;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, код ЄДРПОУ 39767479, адреса: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1.

Повне рішення складено 30.05 .2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення30.05.2019
Оприлюднено28.09.2019
Номер документу84557645
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1818/17

Рішення від 30.05.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 30.05.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 04.03.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 01.12.2017

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні