Ухвала
від 24.09.2019 по справі 202/6104/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/6104/19

Провадження № 1-кс/202/9610/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

24 вересня 2019 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по кримінальному провадженню №22018040000000094 від 26.11.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратуриДніпропетровської області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати йому, а також прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №22018040000000094: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та слідчим групи слідчих тимчасовий доступ до оригіналів документів, які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) по АДРЕСА_1 з можливістю їх вилучення, а саме:

- належним чином завірених копії документів щодо права власності на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 ;

- документів, що стали підставою для отримання права власності (договорів оренди тощо), завдань на проектування об`єкту нового будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 ,

- проектної документації вказаного об`єкту «Робочий проект»;

- експертного висновку проектної документації;

- договорів авторського нагляду, додатків до них;

- договорів підряду по виконанню будівельних робіт на вказаному об`єкті та додатків до них;

- дозволів на початок будівельних робіт, а також документів, що стали підставою для його отримання;

- містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва за адресою: АДРЕСА_1 ;

- документів, що подавалися до ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- документів щодо проведення загальних, бетонних, зварювальних та спеціальних робіт;

- актів на скриті роботи;

- актів виконаних будівельних робіт;

- дефектних актів;

- розрахунків загальновиробничих витрат;

- договірної ціни;

- інших документів, пов`язаних із виконанням робіт на об`єкті нового будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Розглянути клопотання відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику осіб, у володінні яких знаходиться вищезазначена інформація.

Клопотання обґрунтовано тим, що Управлінням нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області здійснюється нагляд за додержанням законів під час досудового розслідування у кримінальному провадження № 22018040000000094 від 26.11.2018 року за фактом зловживання службовим становищем ами протягом 2017-2018 років службовими особами ряду підприємств, які в порушення норм законодавства України у сфері будівництва, здійснюють безконтрольну забудову міста з використанням у власних цілях ділянок в комерційно-привабливих районах м. Дніпра, що призводить до заподіяння шкоди економічним інтересам територіальної громади та мешканців міста, а також мінімізують надходження від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Так, встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 з липня 2018 року здійснюється нове будівництво багатоквартирного житлового будинку відповідно до дозволу на будівельні роботи ІНФОРМАЦІЯ_3 № ДП 112181870644, замовником будівництва є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), підрядником є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ). Згідно наявних даних при отриманні дозвільних документів на будівництво за вказаною адресою замовником відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» не отримано відповідних висновків та погоджень ІНФОРМАЦІЯ_5 , які необхідні при здійсненні відповідних будівельних робіт в історичному ареалі міста.

Крім того, відповідно до Акту перевірки вимог земельного законодавства щодо об`єкту - земельної ділянки № 1151-ДК/163/АП09/01/-19 встановлено, що на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 здійснюється зняття та вивезення ґрунтового покрову з вказаної земельної ділянки без відповідного дозволу.

З метоювстановлення осіб,які винніу вчиненнізлочину,суми спричиненихзбитків,необхідно провестиряд заходівзабезпечення кримінальногопровадження,слідчих дійта експертиз,зокрема почеркознавчих,економічних,установити рухдержавних табюджетних коштів,спосіб тамісця їх«конвертування» вготівку,виникла необхідністьв отриманнітимчасового доступуз можливістювилучення документів,які перебуваютьу володінніТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(кодЄДРПОУ НОМЕР_1 )по АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про тимчасовий доступ до яких ставиться питання.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора про тимчасовий доступ до речей і документів підлягає частковому задоволенню за наступних підстав:

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 22018040000000094 від 26.11.2018 року.

Згідно з витягом із ЄРДР протягом 2017-2018 років на території Дніпропетровської області в порушення норм законодавства України у сфері будівництва юридичні і фізичні особи здійснюють безконтрольну забудову міст з використанням земельних ділянок в комерційно-привабливих районах м. Дніпра, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

За змістом частини 1 статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до частини першої статті 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Частиною п`ятою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження в своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з частиною 6 статті 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до частини сьомої статті 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Аналіз наведених норм свідчить, що тимчасовий доступ може бути наданий слідчим суддею до речей і документів, які самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, за умови, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання в права інших осіб.

Слідчий суддя вважає доведеним, що документи щодо отримання дозволу на початок будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1 , можуть перебувати у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та мають значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться в цих документах, можуть бути використані як докази, однак згідно матеріалів клопотання отримати в іншій спосіб їх неможливо, оскільки вони були вилучені на підставі ухвали суду в ІНФОРМАЦІЯ_6 , що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Отже,клопотання прокурорав частинінадання тимчасового доступу до вищевказаних документів (можливість ознайомитися та отримати копії без вилучення оригіналів) можливо задовольнити.

В той же час слідчий суддя вважає, що законні підстави для задоволення клопотання прокурора в іншій частині відсутні, оскільки не доведено, що інші документи, до яких прокурор просить надати доступ, а саме: копії документів щодо права власності на земельну ділянку за адресою: АДРЕСА_1 , документів, що стали підставою для отримання права власності, завдань на проектування об`єкту нового будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , проектна документація вказаного об`єкту «Робочий проект», експертного висновку проектної документації, договорів авторського нагляду, додатків до них, договорів підряду по виконанню будівельних робіт на вказаному об`єкті та додатків до них, документів щодо проведення загальних, бетонних, зварювальних та спеціальних робіт, актів на скриті роботи, актів виконаних будівельних робіт, дефектних актів, розрахунків загальновиробничих витрат, договірної ціни, мають значення для здійснення досудового розслідування кримінального провадження № 22018040000000094 від 26.11.2018 року.

Крім того, з матеріалів клопотання вбачається, що містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва за адресою: АДРЕСА_1 вже надані прокурору ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Вимога щодо надання тимчасового доступу до інших документів, пов`язаних із виконанням робіт на об`єкті нового будівництва багатоквартирного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , є неконкретизованою, а тому також не може бути задоволена.

Таким чином, клопотання прокурора необхідно задовольнити частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), АДРЕСА_1 , надати прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , а також прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні №22018040000000094: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , слідчому СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_8 тимчасовий доступ (можливість ознайомитися та отримати копії без вилучення оригіналів) до документів щодо отримання дозволу на початок будівельних робіт за адресою: АДРЕСА_1 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали слідчого судді до 22 жовтня 2019 року.

Роз`яснити, що невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів може мати наслідки, що передбачені ч. 1 ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —202/6104/19

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 08.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 24.09.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні