Рішення
від 27.09.2019 по справі 344/14237/19
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14237/19

Провадження № 2-о/344/218/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2019 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Бабій О.М.,

секретаря Орнат Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Івано-Франківську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Івано-Франківська міська рада, про встановлення належності правовстановлюючого документа,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення належності правовстановлюючого документа, а саме свідоцтва про право спільної сумісної власності земельної ділянки площею 0,0858 га, за адресою: АДРЕСА_1 за індексним номером 35975617.

Заява обґрунтована тим, що позивачу та її чоловіку ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, виданого державним реєстратором Реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції Івано-Франківської області Шевчик Світланою Юріївною, на праві спільної сумісної власності належить земельна ділянка для ведення селянського господарства площею 0,0858 га, за адресою АДРЕСА_1 . При видачі свідоцтва про право власності на земельну ділянку, в ньому були допущена помилка, яка перешкоджає їй володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власність на свій розсуд. В свідоцтві про право власності на земельну ділянку двічі вказано власником ОСОБА_2 (її чоловіка), що не збігається із записом в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності (індексний номер витягу: 35976023), що був виданий Реєстраційною службою Івано-Франківського міського управління юстиції Івано-Франківської області, де власниками на вище зазначену земельну ділянку вказано: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 . Внаслідок такої помилки, в неї на даний час, виникла певна невідповідність між документами, а саме витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності, та правовстановлюючим документом (свідоцтвом про право власності на нерухоме майно).

Оскільки її чоловік ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у позивача виникла проблема в оформленні спадщини за законом на належне їй майно - через дану помилку. У зв`язку із чим виникла необхідність встановити факт належності позивачу правовстановлюючого документу, а саме свідоцтва про право власності на нерухоме майно (земельну ділянку).

Заявник в судове засідання не з`явилась, її представник подав заяву про розгляд заяви про встановлення факту у його відсутності.

Представник заінтересованої особи про час та місце судового засідання повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення. Про причини неявки суд не повідомив.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню.

Як вбачається із копії свідоцтва про право власності на земельну ділянку від 06 квітня 2015 року, індексний номер 35975617, власником земельної ділянки площею 0,0858 га, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:20:009:0308, на праві спільної сумісної власності двічі вказано ОСОБА_2 (а.с.5).

Згідно витягу з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності (індексний номер витягу: 35976023), що був виданий Реєстраційною службою Івано-Франківського міського управління юстиції Івано-Франківської області, власниками на вище зазначену земельну ділянку зазначено: ОСОБА_2 та ОСОБА_1 (а.с.6).

Внаслідок такої помилки виникла невідповідність між документами, а саме витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав власності та правовстановлюючим документом (свідоцтвом про право власності на нерухоме майно).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а.с.9).

Після його смерті відкрилась спадщина, зокрема на земельну ділянку площею 0,0858 га, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:20:009:0308

У відповідності до п. 6 ч. 1 ст. 351 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

У постанові Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , зазначено, що перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним і, за наявності умов, суд може встановлювати і інші факти, що мають юридичне значення.

Пунктом 12 постанови № 5 від 31.03.95 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення роз`яснено, що при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Встановлення факту заявнику потрібно для отримання свідоцтва про прийняття спадщини за законом.

На підставі викладеного суд прийшов до висновку, що заява обґрунтована і підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 10, 81, 259, 293-294, 315-319 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Івано-Франківська міська рада, про встановлення належності правовстановлюючого документа задовольнити.

Встановити факт, належності ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності від 06 квітня 2015 року, виданого державним реєстратором Реєстраційної служби Івано-Франківського міського управління юстиції Івано-Франківської області Шевчик Світланою Юріївною, на земельну ділянку площею 0,0858 га, за адресою: АДРЕСА_1 , кадастровий номер 2610100000:20:009:0308, яка належить ОСОБА_2 та ОСОБА_1 на праві спільної сумісної власності.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Івано-Франківський міський суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 27 вересня 2019 року.

Суддя Бабій О.М.

СудІвано-Франківський міський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено29.09.2019
Номер документу84564892
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —344/14237/19

Рішення від 27.09.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

Ухвала від 12.08.2019

Цивільне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Бабій О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні