Рішення
від 25.09.2019 по справі 409/2204/19
БІЛОКУРАКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №409/2204/19

Пров.№2-о/409/558/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 вересня 2019 року смт.Білокуракине

Білокуракинський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді: О.Г.Третяка

за участю секретаря судових засідань: О.В.Бушлі

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Білокуракине Луганської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заітересована особа - відділ ДРАЦС по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції в Луганській області про встановлення факту, що має юридичне значення (народження дитини), -

В с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту народження, а саме, що його дружина ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 народила дитину.

Свої вимоги заявник обґрунтовує тим, що його дружина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у м.Луганськ, Україна народила хлопчика, про що їй було видано медичне свідоцтво про народження №97. Вказана медична установа знаходиться на території, не підконтрольній українській владі, а тому отримати свідоцтво про народження дитини у м. Луганськ у заявниці немає можливості. Крім того, про неможливість зареєструвати народження дитини повідомив відділ ДРАЦС по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції в Луганській області та зазначив, що медичні документи видані закладами, які розташовані на території, непідконтрольній українській владі, викликають сумнів у їх легітимності. У зв`язку з чим заявниця просить суд встановити факт народження у неї дитини - хлопчика.

Заявник в судове засідання не з`явився, в заяві просив суд розглянути справу без його участі.

Представник заінтересованої особи - відділу ДРАЦС по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції в Луганській області в судове засідання не з`явився.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази по справі кожний окремо та в їх сукупності, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , в шлюбі перебуває з ОСОБА_1 (свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 ).

Згідно медичного свідоцтва про народження № 97 від 16.09.2019 р., ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 народила хлопчика у м. Луганськ, Україна.

Відділом ДРАЦС по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції в Луганській області було відмовлено заявнику у реєстрації народження дитини у зв`язку з тим, що медичні документи, оформлені медичними закладами, які розташовані на території непідконтрольній українській владі, вказують на те, що відсутнє підпорядкування медичного закладу у відповідності до відомчої підпорядкованості, що ставить під сумнів легітимність оформлення медичного свідоцтва про народження закладами охорони здоров`я, органами, установами, організаціями, місцем розташування яких є населені пункти, на територіях яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження відповідно до Додатку 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014р. № 1085 (у редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.05.2015 р. № 428-р.) (а.с.9).

Відповідно до п.7 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Згідно п.18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р. „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 318 ЦПК України у заяві про встановлення факту повинно бути зазчено причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт.

Згідно з Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. У разі народження дитини поза закладом охорони здоров`я документ, що підтверджує факт народження, видає заклад охорони здоров`я, який проводив огляд матері та дитини. У разі якщо заклад охорони здоров`я не проводив огляд матері та дитини, документ, що підтверджує факт народження, видає медична консультаційна комісія в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Порядок утворення медичної консультаційної комісії та положення про неї затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров`я. Медична консультаційна комісія видає документ про народження у разі встановлення факту народження жінкою дитини. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Наказом Міністерства юстиції України № 953/5 від 17.06.2014 року „Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції" (з внесеними змінами від 05.11.2014р.) з 21.11.2014р. тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться на території Луганської області та Донецької області, в тому числі м. Луганська. Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

Згідно ч. 1, 3 ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. У рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.

Відповідно до ч.1 ст.13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Відповідно до ч.4 ст.13 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Сімейного кодексу України Дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров`я про народження дружиною дитини.

Згідно ст. 317 та п.8 ст. 430 ЦПК України суд допускає рішення до негайного виконання.

На підставі викладеного та керуючись п.18 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995р. „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , Наказом Міністерства юстиції України № 953/5 від 17.06.2014 року „Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції", ст.ст. 49, 77-81, 263-265, 268, 315-317, 354-355, 430 ЦПК України, ст. 122 СК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Встановити факт народження дитини - хлопчика, який народився у м. Луганську, Україна ІНФОРМАЦІЯ_3 при одноплідних пологах, перша дитина, матір`ю якого є ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , перебуває в зареєстрованому шлюбі.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Луганського апеляційного суду через Білокуракинський районний суд Луганської області на підставі п.15.5 ч.1 Розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - відділ ДРАЦС по Перевальському та Станично-Луганському районах Головного територіального управління юстиції в Луганській області, код ЄДРПОУ 21757992, місцезнаходження: вул. Центральна, б.31 смт. Станиця Луганська, Луганська область.

Суддя Білокуракинського

районного суду Луганської області О.Г.Третяк

Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено29.09.2019
Номер документу84568672
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення (народження дитини

Судовий реєстр по справі —409/2204/19

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О. Г.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні