Рішення
від 26.09.2019 по справі 924/795/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" вересня 2019 р. Справа № 924/795/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Музики М.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження (без виклику сторін) справу

за позовом Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс", м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Квадрофарм", м. Хмельницький

про стягнення заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів за період з 01.08.2015 року по 01.07.2019 року в сумі 5439,87 грн.,

представники сторін: не викликались

ВСТАНОВИВ:

позивач звернувся до господарського суду Хмельницької області з позовом про стягнення з відповідача заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів за період з 01.08.2015 року по 01.07.2019 року в сумі 5439,87 грн. В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання ТОВ Квадрофарм" умов договору №3252 від 03.04.2015 року про надання послуг з вивезення побутових відходів.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 31.07.2019 року позовну заяву Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс", м. Хмельницький прийнято до розгляду та відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Надано відповідачу строк для подання відзиву на позов до 19.08.2019 року.

Як вбачається із поштового повернення, ухвала суду про відкриття провадження у даній справі, надіслана на адресу відповідача, зазначену в ЄДРЮО, ФОП та ГФ, повернута відділенням поштового зв`язку по причині відсутності адресата.

Частиною 6 статті 242 ГПК України передбачено, що днем вручення судового рішення є, в тому числі, день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З викладеного, відповідач вважається таким, що належним чином повідомлений про судовий розгляд справи, проте, відзиву на позов не надав, причин суду не повідомив; клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін до суду не надходило.

Згідно ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін; кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Стаття 43 Господарського процесуального кодексу України зобов`язує сторони добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами.

В силу ч. 1 ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч.1 ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що сторонам, згідно вимог Господарського процесуального кодексу України, надавалась в повному обсязі можливість щодо обґрунтування їх правової позиції по суті справи та подання доказів, чим забезпечено принцип змагальності.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р. про те, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку, що кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п. 35 рішення Європейського суду з прав людини від 07 липня 1989 р. у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії (Alimentaria Sanders S.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням п. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08 листопада 2005 р. у справі Смірнова проти України). Розумним, зокрема, вважається строк, що є об`єктивно необхідним для виконання процесуальних дій, прийняття процесуальних рішень та розгляду і вирішення справи з метою забезпечення своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту.

З урахуванням практики Європейського суду з прав людини критеріями розумних строків є: правова та фактична складність справи; поведінка заявника, а також інших осіб, які беруть участь у справі, інших учасників процесу; поведінка органів державної влади (насамперед суду); характер процесу та його значення для заявника (справи Федіна проти України від 02 вересня 2010 р., Смірнова проти України від 08 листопада 2005 р., Матіка проти Румунії від 02 листопада 2006 р., Літоселітіс проти Греції від 05 лютого 2004 р. та інші).

З огляду на обставини справи, належне повідомлення сторін про наявність судового спору та надання можливості забезпечити в повному обсязі право на захист, обов`язок дотримання принципу розумних строків вирішення спору, суд, керуючись з ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч. 2 ст. 178 ГПК України, вирішує спір за наявними матеріалами справи.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Відповідач звернувся до позивача із заявою від 29.03.2013 року про укладення договору на вивіз і знищення побутових відходів з аптеки по вул. Шевченка, 101 .

03.04.2013 року між Хмельницьким комунальним підприємством "Спецкомунтранс" (виконавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Квадрафарм" (споживач) укладено договір №3252 про надання послуг з вивезення побутових відходів (далі - договір), за умовами п. 1 якого виконавець зобов`язується згідно з графіком надавати послуги з вивезення та знешкодження твердих побутових відходів, вивезення рідких відходів, знешкодження на полігоні відходів, які вивезені транспортом сторонніх організацій, а споживач зобов`язується своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором на підставі рішення Хмельницької міської ради №104 від 24.02.2005 р.

Виконавець надає споживачеві послуги з вивезення твердих, великогабаритних, ремонтних і рідких відходів (п. 2 договору).

У п. 3 договору сторони погодили, що послуги з вивезення твердих відходів надаються за безконтейнерною схемою.

Для вивезення твердих відходів за безконтейнерною схемою споживач зобов`язаний з 00:00 до 24:00 год. виставити у місцях, погоджених з виконавцем, закриті ємкості з відходами місткістю не більш як 0,12 куб.м. (п. 5 договору).

Згідно з п. 7 договору завантаження відходів здійснюється: твердих - виконавцем, великогабаритних і ремонтних - не надається.

Відповідно до п. 10 договору обсяг надання послуг розраховується виконавцем на підставі норм, затверджених органом місцевого самоврядування (п. 10 договору).

За умовами п. 11 договору розрахунок обсягу і вартості послуг здійснюється згідно з додатком №1 до Правил надання послуг з вивезення побутових відходів.

Розрахунковим періодом є календарний місяць (п. 12 договору).

У п. 13 договору сторони погодили, що у разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше ніж до 5 числа місяця, що настає за розрахунковим. У разі попередньої оплати послуг платежі вносяться за згодою споживача згідно домовленості.

Послуги оплачуються готівкою або в безготівковій формі. Відповідно до ч. 3 ст. 631 ЦК України умови даного договору поширюються на відносини між сторонами щодо виконання зобов`язань по оплаті за послуги, вказані у п. 1 цього договору, що були надані до його укладення у період з 01.01.2013 р., враховуючи фактичну дату укладення договору до кінця 2013 року (п. 14 договору).

Відповідно до п. 15 договору плата вноситься на розрахунковий рахунок НОМЕР_1 в АТ "Ерсте Банк", м. Хмельницький, МФО 380009. В платіжних дорученнях споживач повинен обов`язково вказувати номер договору, дату його підписання, призначення платежу. За наявності заборгованості у споживача за даним договором виконавець зараховує кошти, що надійшли від споживача, як погашення заборгованості за послуги, надані в минулі періоди по даному договору, незалежно від вказаного в платіжному дорученні призначення платежу.

У разі зміни вартості послуги її виконавець повідомляє на пізніше ніж за 30 днів про це споживачеві із зазначенням причин і відповідних обґрунтувань. У разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про зміну вартості послуг (тарифів) виконавець повідомляє про це споживачеві через засоби масової інформації або шляхом повідомлення у рахунку, виставленому для оплати. Споживач зобов`язується здійснювати оплату за новими тарифами з дня введення їх в дію (п. 17 договору).

Згідно з п. 19 договору споживач має право, з-поміж іншого, на: одержання достовірної та своєчасної інформації про послуги з вивезення відходів, зокрема, про їх вартість, загальну суму місячної плати, норми надання послуг і графік вивезення відходів; внесення за погодженням з виконавцем у цей договір змін, що впливають на розмір плати за послуги; зменшення розміру плати за послуги в разі недотримання графіка вивезення відходів; несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності (припинення чи призупинення діяльності) споживача на підставі письмової заяви і документа, що підтверджує його відсутність (припинення чи призупинення діяльності).

При цьому споживач зобов`язується, зокрема, оплачувати в установлений договором строк надані йому послуги з вивезення відходів (п. 20 договору).

В свою чергу, згідно з п. 22 договору виконавець зобов`язується, зокрема: надавати послуги відповідно до вимог законодавства про відходи, санітарних норм і правил, Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених Кабінетом Міністрів України, та цього договору; надавати своєчасну та достовірну інформацію про тарифи на надання послуг, умови оплати, графік вивезення відходів; зменшувати розмір плати за послуги в разі тимчасової відсутності споживача (припинення чи призупинення діяльності) на підставі його письмової заяви та документа, що підтверджує його відсутність (припинення чи призупинення діяльності).

Сторони у п. 23 договору погодили, що споживач несе відповідальність згідно із законом і цим договором, зокрема, в разі несплати або несвоєчасної оплати за отримані послуги у строки, передбачені даним договором, споживач сплачує на користь виконавця, крім суми заборгованості з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох відсотків річних за весь час прострочення, пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення. У разі наявності заборгованості за цим договором виконавець має право вимагати погашення заборгованості шляхом пред`явлення вимоги (претензії).

Договір діє з 01.04.2013 р. до 31.03.2014 р. і набирає чинності з дня його укладання (п. 30 договору).

Зміна умов договору проводиться у письмовій формі за взаємною згодою сторін; у разі коли не досягнуто такої згоди, спір розв`язується у судовому порядку (п. 31 договору).

Відповідно до п. 32 договору він вважається таким, що продовжений, якщо за місяць до закінчення строку його дії одна із сторін не заявила при відмову від договору або про його перегляд.

Договір підписано сторонами та скріплено їхніми печатками. Доказів про відмову від договору чи його розірвання у визначеному законодавством порядку суду не подано.

У додатку №1 до договору "Розрахунок обсягу і вартості послуг з вивезення побутових відходів" погоджено обсяг надання послуги з вивезення твердих побутових відходів за адресою: вул. Шевченка. 101, аптека , в розмірі 1,54 куб.м, що згідно з рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 14.06.2012 р. №494 становить 34,57 грн.

У додатку №2 до договору "Місця збирання відходів" сторонами визначено об`єкт обслуговування - аптека, вул. Шевченка, 101, адреса розташування контейнерного майданчика: вул. Заводська, 18 .

Як вбачається із розрахунку заборгованості ТОВ "Квадрафарм" за надані послуги по вивезенню та знешкодженню твердих побутових відходів станом на 01.07.2019 року, заборгованість ТОВ "Квадрафарм" становить 5439,87 грн.

Позивач звернувся до відповідача з претензією №431 від 16.05.2017 року, у якій просить сплатити 1503,86 грн. заборгованості (станом на 01.05.2017 року) за надані послуги з вивезення побутових відходів.

Проте, у зв`язку з невиконанням відповідачем вимог позивача в добровільному порядку, останній звернувся з даним позовом до суду.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів, аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Приписами ст. 509 ЦК України та ст. 173 ГК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. 11 ЦК України та ст. 174 ГК України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Як вбачається з матеріалів справи, між сторонами укладено договір про надання послуг з вивезення побутових відходів №3252 від 03.04.2013 року.

Згідно зі ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

У статті 1 Закону України "Про відходи" зазначено, що відходами є будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення; побутові відходи - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов`язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення; тверді відходи - залишки речовин, матеріалів, предметів, виробів, товарів, продукції, що не можуть у подальшому використовуватися за призначенням; послуги з вивезення побутових відходів - збирання, зберігання та перевезення побутових відходів, що здійснюються у населеному пункті згідно з правилами благоустрою, затвердженими органом місцевого самоврядування.

Суб`єкти господарської діяльності у сфері поводження з відходами укладають договори з юридичною особою, яка в установленому порядку визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів на певній території, на якій знаходиться об`єкт утворення відходів (ст. 17 Закону України "Про відходи").

Статтею 35-1 Закону України "Про відходи" встановлено, що поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів і правил.

Власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів укладають договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснюють оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечують роздільне збирання побутових відходів.

Виконавця послуг з вивезення побутових відходів визначає орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами. Виконавець послуг з вивезення побутових відходів зобов`язаний укласти договори про надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів із суб`єктами господарювання, що надають такі послуги відповідно до правил благоустрою території населеного пункту, розроблених з урахуванням схеми санітарного очищення населеного пункту. Договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами мають містити інформацію про укладені договори між виконавцем послуг з вивезення побутових відходів та суб`єктами господарювання, що надають послуги з перероблення та/або захоронення побутових відходів.

Частиною 1 ст. 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" передбачено, що житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Згідно частини 1 статті 9 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

В силу статей 10 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

В силу приписів договору позивач зобов`язувався надавати послуги з вивезення та знешкодження побутових відходів, а відповідач - своєчасно оплачувати послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором. При цьому, у додатку №1 до договору погоджено тариф для вивезення твердих побутових відходів.

У п. 13 договору сторони погодили, що у разі застосування щомісячної системи оплати послуг платежі вносяться не пізніше ніж до 5 числа місяця, що настає за розрахунковим. У разі попередньої оплати послуг платежі вносяться за згодою споживача згідно домовленості.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк. Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Відповідно до вимог ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив зобов`язання, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 530 ЦК України визначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Позивачем, на виконання умов договору про надання послуг з вивезення побутових відходів, за період з вересня 2015 року по червень 2019 року надавались послуги з вивезення твердих побутових відходів, накопичених на об`єктах відповідача, на загальну суму 6824,22 грн. Доказів призупинення надання послуг або припинення договору матеріали справи не містять та учасниками судового розгляду не надано.

Проте, відповідач здійснив оплату за надані йому послуги частково на суму 1511,22 грн., що вбачається із розрахунку заборгованості ТОВ "Квадрофарм".

Таким чином, вартість послуг з вивезення відходів, що залишилась неоплаченою відповідачем, становить 5439,87 грн.

З огляду на зазначене, позовні вимоги про стягнення з відповідача 5439,87 грн. заборгованості за договором №3252 про надання послуг з вивезення побутових відходів від 03.01.2013 року за період з 01.08.2015 року по 01.07.2017 року є обґрунтованими, тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача у зв`язку з задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 2, 12, 20, 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

позов Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс", м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Квадрофарм", м. Хмельницький про стягнення заборгованості за надані послуги з вивезення побутових відходів за період з 01.08.2015 року по 01.07.2019 року в сумі 5439,87 грн., задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Квадрофарм" (29000, м. Хмельницький, проспект Миру, буд. 80, код 33591083) на користь Хмельницького комунального підприємства "Спецкомунтранс" (29008, м. Хмельницький, вул. Толстого, 1, код 03356565) 5439,87 грн. (п`ять тисяч чотириста тридцять дев`ять грн. 87 коп.) заборгованості, 1921, 00 грн. (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна грн. 00 коп.) витрат по сплаті судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя М.В. Музика

Веб-адреса рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Віддрук. у 3 прим.: 1 - до справи; 2 - позивачу (29008, м. Хмельницький, вул. Толстого, 1) - рек. з пов. про вручення; 3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, проспект Миру, буд. 80) - рек. з пов. про вручення

Дата ухвалення рішення26.09.2019
Оприлюднено29.09.2019
Номер документу84570819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/795/19

Рішення від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні