Ухвала
від 27.09.2019 по справі 405/7142/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/7142/19

провадження № 1-кс/405/4088/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.09.2019 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , представника заявника ТОВ «Кривоозерський олійний завод» адвоката ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Кривоозерський олійний завод» на бездіяльність уповноваженої особи Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

встановив:

в провадження слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда надійшла скарга товариства з обмеженою відповідальністю «Кривоозерський олійний завод» на бездіяльність уповноваженої особи Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій заявник просив:

- зобов`язати уповноважену посадову особу Головного Управління Національної поліції в Кіровоградській області вчинити дію, а саме: внести відомості про кримінальне правопорушення, що містить ознаки злочинів, передбачених статтями 382, 388 Кримінального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою/повідомленням ТОВ «Кривоозерський олійний завод» від 12.09.2019 про вчинення кримінального правопорушення, яке зареєстровано в Головному Управлінні Національної поліції в Кіровоградській області згідно Талону-повідомлення Єдиного обліку ГУ Нацполіції в Кіровоградській області про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення під № 805 13.09.2019.

В обґрунтування скарги заявник посилався на те, що 12.09.2019 ТОВ «Кривоозерський олійний завод» звернулося із заявою про злочин до ГУ Нацполіції в Кіровоградській області в зв`язку із невиконанням ФГ «Колос» судового рішення від 23.04.2019 у господарському спорі у справі № 912/3237/18, яке набрало законної сили 10.07.2019 і з 23.07.2019 перебуває на примусовому виконанні у приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області ОСОБА_4 , адресу та інші реквізити якого зазначено ТОВ «Кривоозерський олійний завод» у заяві про злочин від 12.09.2019, яку зареєстровано в ГУ Нацполіції в Кіровоградській області 13.09.2019 про що свідчить талон-повідомлення Єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення № 805 від 13.09.2019.

В судовому засіданні представник заявник ТОВ «Кривоозерський олійний завод» адвокат ОСОБА_3 скаргу підтримав, просив її задовольнити, зважаючи на підстави, викладені в ній.

Головне управління Національної поліції в Кіровоградській області було належним чином повідомлене про час, день та місце розгляду скарги, що підтверджується звітом-підтвердженням повідомлення (надіслання електронного листа) на офіційну електронну адресу зазначеного органу - gupolice@kg.npu.gov.ua (направлено: 26.09.2019 о 15:35), та відміткою на листі-повідомлені суду посадової особи зазначеного органу від 27.09.2019 (час 12:00), які містяться в матеріалах справи.

Однак, представник Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області в судове засідання не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомив, заяви про відкладення судового розгляду від останнього до суду не надходили, що відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, заслухавши у судовому засіданні доводи заявника, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення скарги з огляду на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що 12.09.2019 ТОВ «Кривоозерський олійний завод» звернулося із заявою про злочин до ГУ Нацполіції в Кіровоградській області в зв`язку із невиконанням ФГ «Колос» судового рішення від 23.04.2019 у господарському спорі у справі № 912/3237/18, яке набрало законної сили 10.07.2019 і з 23.07.2019 перебуває на примусовому виконанні у приватного виконавця виконавчого округу Кіровоградської області Бершадського СМ.

Вказана заява зареєстровано в Головному управлінні Національної поліції в Кіровоградській області 13.09.2019, що підтверджується талоном-повідомленням Єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення від ОСОБА_5 № 805 від 13.09.2019 о 13 год. 17 хв.

При цьому, доказів на підтвердження внесення відомостей зазначеної заяви ТОВ «Кривоозерський олійний завод» про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань Головним управлінням Національної поліції в Кіровоградській області не надано, як і не надано доказів на підтвердження обґрунтування невнесення зазначених відомостей.

На підставі встановлених обставин слідчий суддя констатує, що уповноваженою особою Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області не пізніше 24 годин після подання (надходження) заяви не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення відповідно до заяви ТОВ «Кривоозерський олійний завод» від 12.09.2019, зареєстрованої 13.09.2019.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в своєму інформаційному листі № 1640/0/4-12 від 09.11.2012 «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» роз`яснив, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 214 КПК бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а тому саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників в разі оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Частиною 1 статті 303 КПК України передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження та ким (заявником, потерпілим, підозрюваним, володільцем майна тощо) такі рішення, дії або бездіяльність можуть бути оскаржені. Зазначений перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора під час досудового розслідування є вичерпним. Тому скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді за правилами статей 314 - 316 цього КПК.

Системний аналіз положень статей 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

При не підтвердженні під час перевірки обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, відповідно до п. 1 або 2 ч. 1 ст. 284 КПК України приймається постанова про закриття кримінального провадження.

Таким чином, відсутність події кримінального правопорушення або відсутність в діяннях особи складу кримінального правопорушення є підставою для закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України, й встановлюються виключно після внесення відповідних відомостей до ЄРДР за заявою особи про вчинення кримінального правопорушення або отримання відомостей про кримінальне правопорушення з інших джерел, визначених у ст. 214 КПК України.

В зв`язку з цим, невнесення уповноваженою особою Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви ТОВ «Кривоозерський олійний завод» від 12.09.2019, зареєстрованої 13.09.2019, слід визнати таким, що суперечить вимогам ст. 214 КПК України і свідчить про порушення передбаченого ст. 13 Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод права заявника на ефективний засіб правового захисту, на підставі чого слідчий суддя приходить до висновку, що скарга ТОВ «Кривоозерський олійний завод» є обґрунтованою та підлягає задоволенню, а уповноважених осіб Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 307 КПК України, слід зобов`язані до вчинення дій, передбачених кримінальним процесуальним законом.

Керуючись статтями 303, 306-307, 369-372 КПК України,

постановив:

скаргу товариства з обмеженою відповідальністю «Кривоозерський олійний завод» на бездіяльність уповноваженої особи Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення відповідно до заяви товариства з обмеженою відповідальністю «Кривоозерський олійний завод» про вчинення кримінального правопорушення від 12.09.2019.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84594530
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —405/7142/19

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні