Рішення
від 23.09.2019 по справі 131/249/19
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/249/19

Провадження № 2/131/368/2019

2019 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.09.2019 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Олексієнка О.Ю.,

за участю секретаря судових засідань Телевань С.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні без фіксації процесуальної дії технічними засобами в місті Іллінці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини та встановлення фактів, що мають юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із зазначеним позовом, в якому вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 , яка за життя склала заповіт, яким все своє майно заповіла своїй дочці ОСОБА_1

Позивачем пропущено строк для прийняття спадщини, оскільки про наявність зазначеного заповіту вона не знала, а дізналась лише на початку січня 2018 року.

До спадкового майна покійної належить садибний (індивідуальний) житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 та земельна ділянка біля житлового будинку, яка була надана покійній в порядку безоплатної приватизації.

При зверненні до Іллінецької державної нотаріальної контори для оформлення спадкового майна після смерті мами їй було відмовлено, оскільки ОСОБА_1 пропустила шестимісячний строк звернення для прийняття спадщини.

Тому позивач просить суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 , у два місяці з часу ухвалення рішення по справі та встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що громадянка ОСОБА_2 , ОСОБА_2 та ОСОБА_2 є однією і то ю ж особою.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилась, проте подала до суду заяву із проханням вирішити справу у її відсутність і задовольнити її позовні вимоги.

Представник відповідача Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області в судове засідання не з`явився, проте сільський голова подав до суду відзив на позовну заяву, в якому просить розгляд справи провести у відсутність представника ради, позовні вимоги визнає у повному обсязі.

Враховуючи зазначені вище положення, а також те, що сторони скористались своїм правом, врегульованим ч. 3 ст. 211 ЦПК України, заявляти клопотання про розгляд справи за їх відсутності, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та вирішити її на підставі доказів наявних у справі.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, давши оцінку зібраним доказам, суд приходить до висновку про можливість ухвалення рішення в підготовчому судовому засіданні та задоволення позову з таких підстав.

Згідно п. 6 ч.1 ст. 315 ЦПК України, справами про встановлення фактів, що мають юридичне значення є, зокрема справи щодо належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Так судом встановлено, що ОСОБА_1 , є рідною дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Даньківка Іллінецького району Вінницької області, що підтверджується довідкою Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області №454 від 12 червня 2018 року (а.с. 13).

Належність саме ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 правовстановлюючих документів, а саме: заповіту від 24 березня 1995 року, що посвідчений секретарем виконкому Бабинської сільської ради народних депутатів Іллінецького району Вінницької області Пастушенко Наталією Василівною, зареєстрованого в реєстрі за №7, довідки №351 від 22 березня 2018 року, виданої Бабинською сільською радою Іллінецького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 , рішення 16 сесії 22 скликання від 18 червня 1997 року Про передачу земельних ділянок у приватну власність Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, на ім`я ОСОБА_2 , що підтверджується довідкою Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області №454 від 12 червня 2018 року (а.с. 13).

За таких обставин суд вважає, що доводи заявника повністю знайшли своє підтвердження в ході дослідження наданих заявником та досліджених у судовому засіданні письмових доказів, тому вважає за необхідне встановити факти, про які просить ОСОБА_1

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.8), тому після її смерті відкрилася спадщина на її майно.

У відповідності до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 (а.с.11) ОСОБА_1 являється спадкоємцем першої черги в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Позивач вказує, що пропустила вказаний строк з поважної причини, оскільки про наявність заповіту не знала, а дізналась про нього лише в січні 2018 року. За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , як спадкоємець пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин, тому у відповідності до вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України, їй слід визначити додатковий строк, достатній для подання нею до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини протягом двох місяців з дня набрання рішенням суду законної сили.

Щодо вирішення питання про судові витрати, суд виходить з наступного.

Позивачем при зверненні до суду з даним позовом було сплачено 1536,80 грн. судового збору (а.с.1-3).

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати понесені позивачем підлягають стягненню з відповідача.

Доказів понесення будь-яких витрат відповідачем при розгляді даної справи суду надано не було.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1270, 1272 ЦК України ст.ст. 258, 259, 265 -268 ЦПК України,

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визначити за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 , додатковий строк тривалістю в два місяці з дня набрання рішенням законної сили ухваленим у даній справі, для подання заяви про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 є рідною дочкою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Даньківка Іллінецького району Вінницької області.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , правовстановлюючих документів, а саме: заповіту від 24 березня 1995 року, що посвідчений секретарем виконкому Бабинської сільської ради народних депутатів Іллінецького району Вінницької області Пастушенко Наталією Василівною, зареєстрованого в реєстрі за №7, довідки №351 від 22 березня 2018 року, виданої Бабинською сільською радою Іллінецького району Вінницької області на ім`я ОСОБА_2 , рішення 16 сесії 22 скликання від 18 червня 1997 року Про передачу земельних ділянок у приватну власність Бабинської сільської ради Іллінецького району Вінницької області, на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення через Іллінецький районний суд.

Відповідно до пункту 4 частини п`ятої статті 265 ЦПК України:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_2 , моб. тел.: невідомий.

Відповідач: Бабинська сільська рада Іллінецького району Вінницької області, поштова адреса: 22714, вул. Центральна, 3, с. Бабин Іллінецького району Вінницької області, код ЄДРПОУ: 04330504.

Головуючий:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.09.2019
Оприлюднено01.10.2019
Номер документу84596988
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —131/249/19

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Рішення від 23.09.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Олексієнко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні