Ухвала
від 24.09.2019 по справі 686/14609/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/14609/19

Провадження № 1-кс/686/13546/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 вересня 2019 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , підозрюваних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , захисників ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, клопотання слідчого Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019240000000181

ВСТАНОВИЛА:

23.09.2019 року слідчий Другого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду з клопотанням, погодженим з заступником Генерального прокурора України ОСОБА_11 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №62019240000000181.

В обґрунтування клопотання зазначено, що строк досудового слідства у кримінальному провадженні завершується 04.10.2019 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки у кримінальному провадженні ще не завершено призначені експертизи та не проведено ряд слідчих та процесуальних дій, які необхідні для всебічного, повного та неупередженого встановлення усіх обставини вчиненого кримінального правопорушення.

В судовому засіданні слідчий та прокурор наполягають на задоволенні клопотання.

Підозрювані та їх захисники проти клопотання слідчого заперечують, оскільки вважають, що орган досудового розслідування бездіє та навмисно затягує строки розслідування.

Заслухавши учасників провадження, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, приходжу до висновку, що клопотання підлягає до задоволення враховуючи наступне.

Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Хмельницькому, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019240000000181 від 13.03.2019 за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 189 КК України, ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 206-2, ч. 4 ст. 189, ч. 4 ст. 190 КК України, ОСОБА_5 у вчинені злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

За змістом оголошених підозр, упродовж періоду часу з грудня 2018 року по червень 2019 року, точного часу досудовим розслідуванням не встановлено, ОСОБА_12 діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема спільно з підписантом ТОВ «Оптимум фактор» ОСОБА_13 , директором ТОВ «Оптимум фактор» ОСОБА_14 , директором ТОВ «НВП «Укргеологстром» ОСОБА_6 , директором ТОВ «Кастом Хауз» ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , Державним реєстратором Комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_20 , а також з іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема з числа працівників Державної служби геології та надр України, Солом`янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві, Київської місцевої прокуратури № 7, Київської місцевої прокуратури № 9, організував та у співучасті з іншими суб`єктами злочину протиправно заволодів майном ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" статутний капітал якого становить відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 13 518 756,86 грн., а загальний капітал ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" становить 227 590 000 грн., що документально підтверджуються висновком № 251/252 експертного економічного дослідження від 21.02.2019р. № 184 Полтавського відділення Харківського НДІСЕ імені засл. проф. М.С. Бокаріуса Міністерства юстиції України, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів (печаток, штампів) підприємства, що заподіяло велику шкоду законним інтересам осіб, тобто засновникам в особі ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", маючи на меті подальшу його реалізацію для третіх осіб та розподілення отриманих за її наслідками коштів між співучасниками вчинення злочину.

Так, відповідно до розробленого, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, злочинного плану ОСОБА_12 , як організатор та виконавець злочину, залучив до вчинення злочину, у тому числі шляхом підбурення (схиляння) у вигляді підкупу, інших співучасників, а саме підписанта ТОВ «Оптимум фактор» ОСОБА_13 , який в свою чергу, спільно з ОСОБА_12 , забезпечив організацію вчинення вказаного злочину, шляхом залучення до його вчинення у якості виконавців та пособників директора ТОВ «Оптимум фактор» ОСОБА_7 , директора ТОВ «НВП «Укргеологстром» ОСОБА_6 , директора ТОВ «Кастом Хауз» ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_21 , ОСОБА_19 , Державного реєстратора Комунального підприємства «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_20 , а також інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, зокрема з числа працівників Державної служби геології та надр України, Солом`янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві, ДП «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України. Після цього, діючи на реалізацію злочинного плану, з метою досягнення злочинного результату, шляхом вчинення завідомо безпідставних правочинів, а саме реєстраційних дій внесених реєстратором КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» ОСОБА_20 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з використанням підроблених документів (печаток, штампів) підприємства, зокрема установчих, розпорядчих та договірних, а саме внісши зміни до уставних документів юридичної особи, органу управління, змін складу інформації про засновників юридичної особи, зміни до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в уставних документах, змін відомостей про керівника юридичної особи, зміну складу підписанті та інші зміни, цим самим забезпечили перехід (перереєстрацію) майна ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", статутний капітал якого становить 13 518 756,86 грн., у власність ТОВ «Оптимум фактор», і таким чином заволоділи ним, тобто спричинили велику шкоду законним інтересам осіб, тобто засновникам в особі ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", маючи на меті подальшу його реалізацію для третіх осіб та розподілення отриманих за її наслідками коштів між собою.

Після цього, протиправно заволодівши майном ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" ОСОБА_13 та ОСОБА_7 , маючи наявну можливість ним розпоряджатися, але будучи обізнаними про створення перешкод щодо розпорядження ним, представниками ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" в особі директора ОСОБА_22 шляхом звернень в межах чинного законодавства до судових органів, а саме до Господарського суду Полтавської області з позовною заявою про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників товариства, визнання недійсним договору купівлі-продажу, акту приймання-передачі частки в статутному капіталі товариства, крім того з заявою про забезпечення позову, за результатами розгляду якої 31.01.2019 року судом ухвалено рішення про вжиття заходів шляхом внесення заборони державним реєстраторам юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в тому числі нотаріусам, іншим акредитованим суб`єктам, проводити будь-які реєстраційні дії, щодо змін до установчих документів ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" до набрання законної сили рішення суду. Однак, ОСОБА_12 разом з спільниками, продовжуючи свою злочинну діяльність, з метою забезпечення досягнення злочинного результату, а саме реалізації протиправно привласненого майна ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" та розподілення отриманих за її наслідками коштів між спільниками скоєння злочину, шляхом здійснення тиску на представників ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", у вище вказані способи щодо заволодінню майном підприємства і недопущення викриття злочинної діяльності, вирішив протиправно заволодіти майном засновників ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" шляхом вчинення вимагання передачі чужого майна, а саме 10 000 000 (десять мільйонів) грн., з погрозою обмеження прав (законних інтересів) осіб, тобто (засновників, учасників, акціонерів, членів) ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", а саме у разі невиконання їхніх вимог передачі корпоративних прав (акцій, часток) підприємства третій особі, маючи на меті подальше часткове розподілення протиправно отриманих у такий спосіб коштів між співучасниками, а також часткове їх виведення на рахунки банківських установ іноземних держав з метою забезпечення їх подальшого використання у власних цілях.

В свою чергу, діючи на виконання злочинного плану, ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, підбурили (схилили) інших співучасників до вчинення перевищення влади (службових повноважень), тобто умисного вчинення працівниками правоохоронних органів дій, які явно виходять за межі наданих їм прав (повноважень), а саме невстановлених досудовим розслідуванням працівників Солом`янського управління поліції Головного Управління Національної поліції в м. Києві, Київської місцевої прокуратури № 7, Київської місцевої прокуратури № 9, які з метою забезпечення досягнення злочинного результату, а саме реалізації протиправно привласненого майна ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" та розподілення отриманих за її наслідками коштів між спільниками скоєння злочину, забезпечили тиск на представників ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", для попередження їхнього опору в межах чинного законодавства щодо протидії заволодінню майном підприємства і недопущення викриття злочинної діяльності, шляхом систематичного проведення безпідставних слідчих (процесуальних) дій у кримінальних провадженнях № 1201810090014136 від 14.12.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, а також №12019170090000337 від 26.01.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 358, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 382, ч. 2 ст. 205-1 КК України, щодо підприємства та його представників, зокрема, вилучення документів, що спричинило тяжкі наслідки законним інтересам осіб, тобто засновникам ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", за вказаних вище обставин.

Окрім цього, заступником начальника Центрального міжрегіонального відділу Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з іншими невстановленими особами з числа керівників та інших службових осіб з Держгеонадр, а також директором ТОВ «НВП «Укргеологстром» ОСОБА_6 та ОСОБА_13 , скориставшись обставинами забезпечення своїми спільниками тиску на представників ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" за вказаних вище обставин, упродовж березня-червня 2019 року вчинили шахрайство стосовно директора ТОВ «Новогородецький кар`єр» та ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр" ОСОБА_22 .Так, ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_13 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, заздалегідь домовившись про спільне вчинення злочину, будучи обізнаними, в силу займаних посад, роду діяльності та вище вказаних обставин, про здійснення ОСОБА_22 діяльності на посадах директора ТОВ «Новогородецький кар`єр» та ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", у тому числі про здійснення у період з 25.02.2019 по 11.03.2019, на підставі повідомлення тимчасово виконуючого обов`язки Голови Державної служби геології та надр України ОСОБА_23 , про проведення планової перевірки дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування очолюваним ним ТОВ «Новогородецький кар`єр», якому надано дозвіл на користування надрами № 4528 від 06.12.2007, у проведенні якої приймав участь особисто ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, з корисливих мотивів, з метою особистого незаконного збагачення, тобто заволодіння майном ОСОБА_22 , вчинили шахрайство, а саме діючи шляхом обману, представили останньому проект акту складеного за наслідками проведення вказаної перевірки з зазначеними у ньому штучно створеними недоліками і висловили про нібито виявлення допущених, у ході здійснення діяльності очолюваним ним ТОВ «Новогородецький кар`єр», порушень положень нормативно-правових актів у сфері надрокористування, які являються підставою та загрожують вжиттям заходів державного контролю, зокрема призупиненням дії спеціального дозволу на користування надрами, не видання його оновленої редакції, тобто фактичним зупиненням діяльності очолюваного ним підприємства, за відвернення чого, а саме зміну змісту акту з виключенням порушень, відповідне не вжиття заходів державного контролю, зокрема не призупиненням дії спеціального дозволу на користування надрами, видання його оновленої редакції, висловили вимогу передати їм кошти у сумі 30 000 доларів США, що за курсом НБУ (26, 40 грн. за 1 долар США) станом на 29.05.2019 становить 792 000 грн., і становить особливо великі розміри.

Діючи на вимогу ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_13 , ОСОБА_22 07.05.2019 о 00 год. 10 хв. прибув до авто заправної станції «Шел», що розташована на в`їзді в м. Бориспіль, зі сторони м. Києва, де зустрівся з ОСОБА_24 та в салоні власного автомобіля марки «Ренджровер», д.н.з. НОМЕР_1 , передав, а ОСОБА_13 , діючи у власних інтересах та інтересах своїх спільників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_13 , одержав 5 000 (п`ять тисяч) доларів США, за нібито не вжиття заходів державного контролю, зокрема призупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, не видання його оновленої редакції, тобто відвернення фактичного зупинення діяльності ТОВ «Новогородецький кар`єр», і таким заволодів чужим майном у значних розмірах шляхом обману.

Не зупиняючись на вчиненому, в подальшому діючи на вимогу ОСОБА_13 , а також ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , ОСОБА_22 03.06.2019 близько 16 год 30 хв. прибув приміщення відділення АТ КБ «ПриватБанк» за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 61/17, де передав ОСОБА_13 та ОСОБА_7 , які діяли спільно з ОСОБА_6 , грошові кошти в розмірі 390 000 (триста дев`яносто тисяч) доларів США, що згідно офіційного курсу Національного банку України станом на 03.06.2019 становить 10 510 500 (десять мільйонів п`ятсот десять тисяч п`ятсот) гривень за не обмеження прав (законних інтересів) осіб, тобто (засновників, учасників, акціонерів, членів) ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", а саме не передачі корпоративних прав (акцій, часток) підприємства третій особі, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах законним інтересам осіб, (засновникам, учасникам, акціонерам, членам) підприємства, в особі ТОВ "Мало-Кохнівський кар`єр", а також передав останнім грошові кошти в розмірі 25 000 (двадцяти п`яти тисяч) доларів США, що згідно офіційного курсу Національного банку України станом на 03.06.2019 становить 673 750 (шістсот сімдесят три тисячі сімсот п`ятдесят) гривень, за нібито вирішення питання щодо не вжиття заходів державного контролю, зокрема призупинення дії спеціального дозволу на користування надрами, тобто відвернення фактичного зупинення діяльності ТОВ «Новогородецький кар`єр», після чого злочинна діяльність ОСОБА_13 ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та інших співучасників, була викрита та припинена внаслідок їх затримання правоохоронними органами.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_7 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих їм кримінальних правопорушень, підтверджується сукупністю наданих матеріалів кримінального провадження, крім того оцінка такій обґрунтованості надана слідчими суддями при розгляді попередніх клопотань слідчого.

В ході досудового розслідування кримінального провадження, слідчим було вчинено слідчі дії згідно КПК України та призначено ряд експертиз, проте в межах досудового розслідування ще необхідно: долучити висновок судово-комп`ютерної експертизи, в кількості 5-ти штук, здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ТОВ «Воля-кабель», ТОВ «К-ЛІНК», ТОВ «УТЕЛС», виконавчому комітеті Кременчуцької міської ради Полтавської області Департамент державної реєстрації, тимчасовий доступ до яких, на даний час ще не здійснено, виконати доручення ГУ ВКР ДКР СБ України від 13.06.2019 за Вих. 5380/1-2, від 25.07.2019 за Вих. 3371/1-2, та від 21.08.2019 за Вих. 7828/1-2, які полягають у допиті свідків, оглядів речей і документів вилучених в ході обшуків 03.06.2019 та 05.09.2019 та інших процесуальних дій, отримати відповідь від Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, внаслідок великого об`єму і проведення повної перевірки, продовжили строк виконання запиту, призначити економічну експертизу з метою встановлення шкоди, завданої засновникам ТОВ «Мало-Кохнівський кар`єр», яка на даний час не призначена через збирання всіх необхідних документів для її проведення, додатково допитати підозрюваних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , свідків у кримінальному провадженні, отримати результати службової перевірки представниками Державної служби геології та надр України щодо законності дій суб`єктів проведення перевірки дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування, а також результати повторної перевірки дотримання вимог законодавства у сфері надрокористування ТОВ «Новогородецький кар`єр» з метою підтвердження або спростування доводів щодо невідповідності акту складеного за наслідками проведення перевірки в період з 25.02.2019 по 11.03.2019, провести фінансовий моніторинг операцій юридичних та фізичних осіб, які можуть являтися учасниками вчинення злочинів у кримінальному провадженні Державною службою фінансового моніторингу; у порядку, передбаченому КПК України визначитись щодо повідомлення про нову підозру або зміну раніше повідомленої підозри, після чого, виконати вимоги ст.ст. 290-291 КПК України.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, продовження строку досудового розслідування ще на два місяці є доведеним, оскільки, провести вказані слідчі та процесуальні дії у передбачений законом строк не представилося можливим, внаслідок особливої складності провадження та тяжкості вчинених кримінальних правопорушень.

Таким чином, слід продовжити строк досудового розслідування до шести місяців.

Керуючись ст.ст.219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019240000000181 від 13.03.2019 року до шести місяців.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —686/14609/19

Ухвала від 22.06.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 25.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 25.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 24.01.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні