Постанова
від 16.03.2010 по справі 24/497-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2010 р. № 24/497-б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого: Панової І.Ю.

суддів: Короткевича О.Є.,

Полякова Б.М.,

розглянувши касаційну ска ргу ДПІ у Подільському райо ні міста Києва

на постанову господарського суду міста Києва від 26.11.2009

у справі № 24/497-б господарського суд у міста Києва

за заявою ТОВ "Інтерторг"

до ТОВ "Арткера"

про визнання банкрутом

за участю представників с торін: представники сторі н не з'явились

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарськ ого суду міста Києва від 26.11.2009 у справі № 24/497-б, на підставі с т.ст. 22-24, 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом " ТОВ "Арткера" визн ано банкрутом; визнано розмі р вимог ініціюючого кредитор а - ТОВ "Інтерторг" у розмірі - 7000 грн., відкрито ліквідаційну процедуру; ліквідатором бан крута призначено арбітражно го керуючого - Комаревича С.В.

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, ДПІ у Подільськ ому районі міста Києва зверн улась до Вищого господарсько го суду України з касаційною скаргою, в якій просить її ска сувати, а справу направити на новий розгляд, посилаючись н а порушення місцевим судом н орм ГПК України та ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", в ка саційній скарзі ДПІ звертає увагу на те, що станом на день подання касаційної скарги б оржник подав податкові декла рації до ДПІ у Подільському р айоні м. Києва з податку на при буток від 26.12.2009 їз визначенням суми валових доходів у розмі рі 2598723,00 грн.

Як вбачається з матеріалів справи, ДПІ у Подільському ра йоні м. Києва 09.12.2009, після визнан ня боржника банкрутом, зверн улась до господарського суду м. Києва з заявою про визнання ДПІ кредитором ТОВ " Арткера" з грошовими вимогами у сумі 277 5,38 грн. заборгованості з подат ку на прибуток та податку на д одану вартість.

Переглянувши в касаційном у порядку прийняту у справі п останову місцевого господар ського суду, на підставі вста новлених фактичних обставин справи, перевіривши застосу вання судом першої інстанції норм матеріального та проце суального права, колегія суд дів Вищого господарського су ду України дійшла висновку, щ о касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наст упного.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарськ ого суду міста Києва від 17.11.2009 п орушено провадження у справі за заявою ТОВ "Інтерторг" до Т ОВ "Арткера" про визнання банк рутом, в порядку ст. 52 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом".

Постановою господарського суду міста Києва від 26.11.2009 у спр аві № 24/497-б, на підставі ст.ст . 22-24, 52 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом", ТОВ "Арткера" визнано банкрутом, визнано розмір ви мог ініціюючого кредитора - ТОВ "Інтерторг" у розмірі - 7000 г рн., відкрито ліквідаційну пр оцедуру, ліквідатором банкру та призначено арбітражного к еруючого - Комаревича С.В.

Відповідно до вимог Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", зая ва про порушення справи про б анкрутство відсутнього борж ника є підставою для порушен ня провадження у справі у вип адку наявності будь-якої з пі дстав, передбачених статтею 52 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том".

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 6 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом", яка регулює загальні, осно вні підстави для порушення с прави про банкрутство, справ а про банкрутство порушуєтьс я господарським судом, якщо б езспірні вимоги кредитора (к редиторів) до боржника сукуп но складають не менше трьохс от мінімальних розмірів заро бітної плати, які не були задо волені боржником протягом тр ьох місяців після встановлен ого для їх погашення строку,я кщо інше не передбачено цим З аконом.

Статтею 1 Закону передбачен о, що вимоги кредиторів набув ають характеру безспірних, я кщо вони підтверджені відпов ідними документами, зокрема виконавчими.

Стаття 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", яка має назву "О собливості банкрутства відс утнього боржника", передбача є ці самі "інші випадки" та осо бливості порушення справи пр о банкрутство, про які ідетьс я в ч. 3 ст. 6 Закону, зокрема, у раз і, якщо громадянин-підприєме ць - боржник або керівні орган и боржника - юридичної особи в ідсутні за її місцезнаходжен ням, або у разі ненадання борж ником протягом року до орган ів державної податкової служ би згідно із законодавством податкових декларацій, докум ентів бухгалтерської звітно сті, а також, за наявності інши х ознак, що свідчать про відсу тність підприємницької діял ьності боржника, заява про по рушення справи про банкрутст во відсутнього боржника може бути подана кредитором неза лежно від розміру його вимог до боржника та строку викона ння зобов'язань.

Виходячи з викладеного, ч. 3 с т. 6 Закону містить загальні но рми, а стаття 52 Закону передба чає спеціальні норми, які рег улюють банкрутство за спроще ною процедурою.

Закон України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" не передбачає можливост і порушення справи про банкр утство, як за загальною, так і за спрощеною процедурою у ві дсутності безспірних вимог і ніціюючого кредитора.

При розгляді питання щодо б езспірності грошових вимог і ніціюючого кредитора у справ і про банкрутство за спрощен ою процедурою, існують дві ос обливості, які притаманні пр оцедурі, яка регулюється ст. 52 Закону, в площині безспірнос ті грошових вимог, а саме - сп рава про банкрутство відсутн ього боржника може бути пору шена незалежно від розміру г рошових вимог кредитора, які повинні мати безспірний хар актер, а також незалежно від с пливу трьохмісячного строку , передбаченого ч. 3 ст. 6 Закону, встановленого для їх погаше ння - всі інші підстави для п орушення провадження у справ і про банкрутство, у тому числ і і вимоги щодо складу грошов ого зобов'язання, передбачен ого ст. 1 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом", регулюються зага льними нормами Закону.

З матеріалів справи вбачає ться, що в обґрунтування заяв и про порушення справи про ба нкрутство, а також безспірно сті вимог до боржника, ініцію ючий кредитор посилався на і снування у ТОВ "Арткера" перед ним грошової заборгованості , що, на думку заявника, підтве рджується відповіддю на прет ензію від 04.01.2008, в якій ТОВ "Артке ра" визнало наявність заборг ованості перед ТОВ "Інтертор г" у розмірі 7000 грн.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України звер тає увагу на те, що з 14.04.2006 набула чинності нова редакція Зако ну України "Про виконавче про вадження", відповідно до вимо г статті 3 якого, передбачений перелік документів, які підл ягають виконанню державною в иконавчою службою, у вказано му переліку відсутні такі до кументи, як визнана у встанов леному порядку претензія.

Таким чином, ініціюючим кре дитором на момент звернення до суду з заявою про порушенн я справи про банкрутство за с прощеною процедурою не надан о суду належних доказів безс пірності грошових вимог до б оржника.

Виходячи з викладеного, кол егія суддів Вищого господарс ького суду дійшла висновку, щ о господарський суд міста Ки єва без належних правових пі дстав порушив провадження у справі про банкрутство відсу тнього боржника , в порушення вимог ст. 34 ГПК України, без нал ежних доказів наявності безс пірних вимог, незаконно прод овжив процедуру банкрутства ТОВ "Арткера" та визнав постан овою його банкрутом.

На підставі наведеного, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України дійшла ви сновку про необхідність скас ування оскаржуваної постано ви та направлення справи на р озгляд до господарського суд у міста Києва.

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ :

Касаційну скаргу ДПІ у Подільському районі міста Києва задовольнити.

Постанову господарського суду міста Києва від 26.11.2009 у спр аві № 24/497-б скасувати.

Справу передати на розгляд до господарського суду міст а Києва.

Головуючий І.Ю. Панова

Судді О.Є. Короткевич

Б.М. Поляков

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення16.03.2010
Оприлюднено30.03.2010
Номер документу8461569
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —24/497-б

Постанова від 16.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 29.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 05.02.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смілянець В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні