Рішення
від 25.09.2019 по справі 524/3900/19
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3900/19

Провадження №2/524/1910/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.09.2019 року Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі

головуючого судді Кривич Ж.О.,

секретаря судового засідання Коршак Н.В.,

за участі представників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кременчуці цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 про стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В:

31.05.2019 року до суду звернулася ОСОБА_3 з позовом про стягнення з відповідача ОСОБА_4 коштів на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказує, що відповідач добровільно матеріальної допомоги не надає.

Представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги про стягнення аліментів на користь ОСОБА_3 на утримання дитини підтримав в повному обсязі, просив позов задовольнити, стягнути з відповідача аліменти на утримання сина в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в даний час позивач знаходиться у відпустці по догляду за дитиною від іншого шлюбу, перебуває на утриманні чоловіка. Державна допомога у сумі 800 грн. 00 коп. на місяць не здатна допомогти їй утримувати сина ОСОБА_5 . Позивач та її представник вважали, що відповідач здатний сплачувати аліменти в сумі не меншій, ніж 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Представник відповідача ОСОБА_2 проти стягнення з відповідача аліментів у запропонованому позивачем розмірі заперечував, вважав за можливе задовольнити позов частково, не заперечував проти стягнення аліментів у розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття.

Відповідач надав довідку про розмір свого заробітку. Відповідач у відзиві, а представник ОСОБА_2 у судовому засіданні, пояснили, що доходи відповідача є такими, що не дають підстав для стягнення з нього аліментів у розмірі, не меншому, ніж 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 1 ст. 274 ЦПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються справи: малозначні справи; що виникають з трудових відносин.

Ч. 8 ст. 279 ЦПК України передбачено, що при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи , а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Ухвалою судді від 31.07.2019 року відкрито провадження по справі.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши зібрані та надані докази у їх сукупності, встановив наступне:

Позивач ОСОБА_3 та відповідач ОСОБА_4 перебували у зареєстрованому шлюбі з 27.07.2002 року. 29.03.2010 року шлюб між сторонами розірвано в Автозаводському відділі ДРАЦС Кременчуцького міського управління юстиції Полтавської області, актовий запис № 111. Сторони мають неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з матір`ю і перебуває на її утриманні.

ОСОБА_3 перебуває в іншому шлюбі, в даний час знаходиться у відпустці по догляду за молодшою дитиною до досягнення нею віку 3 років.

Відповідно до ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 182 Сімейного Кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3 - 1 ) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3 - 2 ) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

За ч . 3 ст. 181 цього Кодексу за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Ч. 1 ст. 183 згаданого Кодексу частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 80 цього ж Кодексу аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошові сумі.

Позивач має право на одержання від відповідача коштів на утримання дитини, а відповідач зобов`язаний надавати таку допомогу.

Відповідач не є інвалідом, працездатний, утримання неповнолітньої дитини є абсолютним обов`язком її батьків.

Абз. 3 ч. 2 ст. 182 Сімейного Кодексу України передбачено, що мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Надана відповідачем довідка про заробітну плату, яка у період з червня 2019 року по серпень 2019 року становить 9 293 грн. 28 коп. (за 3 місяці). Заробіток відповідача за місяць коливається в межах 5 000 грн. 00 коп. - 5 500 грн 00 коп.

Отже, в разі стягнення аліментів у сумі не меншій ніж 100% прожиткового мінімуму (з 01.07.2019 року це 2 118 грн. 00 коп.), то це буде значно перевищувати ј частку доходу відповідача.

На підставі встановлених і наведених судом фактів, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позову частково.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно п. 7 ч. 1 ст. 264, ч. 1 п. 1 ст. 430 ЦПК України суд вважає за необхідне допустити рішення до негайного виконання в частині стягнення сум платежу за один місяць з метою забезпечення інтересів дитини.

Керуючись викладеним, відповідно до статей 263-265 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_3 - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ) аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі у розмірі 1/4 (однієї четвертої) частини від усіх видів заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 31.05.2019 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на користь держави судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Платіжні реквізити для сплати судового збору

Отримувач коштів ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106

Код отримувача (код ЄДРПОУ) 37993783

Банк отримувача Казначейство України (ЕАП)

Рахунок отримувача UA798999980000031211256026001

Код класифікації доходів бюджету 22030106

Рішення в частині стягнення сум платежу за один місяць виконати негайно.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення буде виготовлено 30.09.2019 року.

Суддя:

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено02.10.2019
Номер документу84640734
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —524/3900/19

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Рішення від 25.09.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні