Рішення
від 01.10.2019 по справі 644/2722/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Бабенко Ю. П.

Справа № 644/2722/19

Провадження № 2/644/1403/19

01.10.2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 жовтня 2019 року Орджонікідзевський районний суд м.Харкова в складі: головуючого - судді Бабенко Ю.П., за участю секретаря - Бойчук Є.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові справу за позовом Комунального підприємства Харківводоканал до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

В своїй позовній заяві представник позивача просив суд стягнути з відповідача на користь позивача в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, -70761.68 грн. 22.04.2019 року представник позивача подав до суду уточненний позов, в якому просить стягнути матеріальну шкоду, завдану внаслідок злочинних дій ОСОБА_1 , в розмірі 45251.20 грн. В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що відповідач вироком суду визнаний винним в викраденні 16 кришок люків, які знаходились на балансі позивача. Сума збитків обумовлена тим, що люк придбавався лише в комплекті - кришка люка і корпус люка. Після крадіжки кришки підприємство витрачає кошти не тільки на заміну кришки люку, але і корпусу люку. В зв`язку з наявністю різних стандартів каналізаційних люків установлення некомплектних елементів не представляється можливим. Люк не являється основним засобом виробництва і амортизація на нього не нараховується. При установленні люка його вартість у повному обсязі списується на витрати виробництва. Таким чином, у разі крадіжки кришки або всього люка у комплекті, вартість викраденого майна може визначатися виключно виходячи з вартості придбання комплектних люків.

Відповідач в судове засідання не з`явився, відзив на позовну заяву не надав, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином в установленому законом порядку.

Приймаючи до уваги викладене, що представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, то в відповідності до ст.280 ЦПК України, суд ухвалює по справі заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Судом встановлено, що вироком Орджонікідзевського райсуду м.Харкова від 07.06.2018 року ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні наступних злочинів за ч.1 ст.185, ч.2 ст.185, ч.2 ст.15 і ч.2 ст.185 КК України:

Приблизно 20 грудня 2016 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилось можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 144 по вул. Роганській в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений ним, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал на зазначену суму.

Приблизно 21 грудня 2016 року у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилось можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 132-а по вул. Роганській в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше ним заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 27 грудня 2016 року, у нічний час, точної дати та часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 156 по вул. Роганській в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку - чавунний оголовок (кільце) чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 30 грудня 2016 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 73 по вул. Мохнацькій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку - чавунний оголовок (кільце) чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 05 вересня 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 19-а по вул. С. Грицевця в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 06 вересня 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 17-а по вул. С. Грицевця в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 07 вересня 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 25 по вул. С. Грицевца в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 12 вересня 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 6 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

13 вересня 2017 року, у нічний час, точного часу в ході досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 8 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 11 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 130 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 13 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 126 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 15 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 128 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 17 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 124 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 19 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 138 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 21 листопада 2017 року, у нічний час, точно дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку № 132 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Приблизно 22 листопада 2017 року, у нічний час, точної дати і часу під час досудового розслідування встановити не виявилося можливим, ОСОБА_1 , перебуваючи біля будинку 138 по вул. В. Кільцевій в м. Харкові, маючи умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, діючи повторно, з корисливих мотивів, переконавшись, що за його діями ніхто не спостерігає, за допомогою металевої арматури зняв кришку люку, після чого, перекотив її на візок, який був раніше заготовлений, тим самим таємно викрав одну металеву кришку чавунного люку важкого типу скидного колодязя теплових камер, після чого з місця скоєння злочину втік, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, спричинивши матеріальну шкоду КП Харківводоканал .

Вказаним вироком було частково задоволено позовні вимоги КП Харківводоканал і стягнуто з ОСОБА_1 на користь КП Харківводоканал матеріальну шкоду - 15008 грн.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 19.03.2019 року вказаний вище вирок суду в частині вирішення цивільного позову було скасовано та призначено новий судовий розгляд даного цивільного позову в порядку цивільного судочинства в суді першої інстанції.

Частиною 1 ст.1166 ЦК України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Згідно до ст.1192 ЦК України, з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі. Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі.

Відповідно до письмових доказів, наданих суду КП Харківводоканал (а.с.28-111), а саме - актів інвентаризації люків, довідок щодо вартості люків, накладних на відпуск товару, схем проходження каналізаційної сітки, калькуляцій та актів виконаних робіт, загальний розмір матеріальної шкоди від викрадення вказаних кришок люків складає 45251.20 грн. Представником позивача надано розрахунок суми збитків (а.с.24-25). На підставі наданих суду письмових доказів (а.с.28-111), суд вважає даний розрахунок обґрунтованим. При цьому суд бере до уваги обґрунтування позивача про те, що сума збитків обумовлена тим, що люк придбавався лише в комплекті - кришка люка і корпус люка. Після крадіжки кришки підприємство витрачає кошти не тільки на заміну кришки люку, але і корпусу люку. В зв`язку з наявністю різних стандартів каналізаційних люків установлення некомплектних елементів не представляється можливим. Люк не являється основним засобом виробництва і амортизація на нього не нараховується. При установленні люка його вартість у повному обсязі списується на витрати виробництва. Таким чином, у разі крадіжки кришки або всього люка у комплекті, вартість викраденого майна визначається виключно виходячи з вартості придбання комплектних люків. В зв`язку з викладеним, суд бере до уваги не вартість кришок люків у відповідності до висновків товарознавчих експертиз, які маються в кримінальному провадженні, а вартість придбання комплектних люків.

У відповідності до вимог ст.141 ЦПК України суд стягує з відповідача в дохід держави судовий збір в розмірі 1921 грн.

Керуючись ст. ст. 5, 12, 13, 76-83, 141, 259, 264, 265, 266, 280, 354 ЦПК України, ст.ст.1166, 1192 ЦК України, - суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Краматорськ Донецької області, без реєстрації, мешкав: АДРЕСА_1 ) на користь Комунального підприємства Харківводоканал (місцезнаходження: м.Харків вул.Шевченко, №2, ЄДРПОУ - 03361715) - 45251 грн. 20 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Краматорськ Донецької області, без реєстрації, мешкав: АДРЕСА_1 ) судовий збір в дохід держави в розмірі 1921 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 30 днів з дня його проголошення безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Орджонікідзевський районний суд м.Харкова.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення01.10.2019
Оприлюднено02.10.2019

Судовий реєстр по справі —644/2722/19

Рішення від 01.10.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 25.04.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні