Ухвала
від 27.09.2019 по справі 201/11089/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/11089/19

Провадження № 1-кс/201/5813/2019

УХВАЛА

27 вересня 2019 року

Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровськ

у складі : головуючого

судді ОСОБА_1

з секретарем ОСОБА_2

розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019040000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019040000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, в якому прокурор просить надати дозвіл на проведення всіх приміщень, за місцем розташування приміщення що орендує чи займає ТОВ «Мегарост» (ЄДРПОУ 38333525) за адресою: м. Дніпро, вул. Ясельна, буд. 1 в тому числі з «літерами, дробами та інше».

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що в ході досудового розслідування встановлено схему зловживання з боку посадових осіб ГУ ДФС у Дніпропетровській області та посадових осіб ТОВ «Мегарост» (ЄДРПОУ 38333525) які користуються послугами конвертаційних центрів та здійснюють безтоварні операцій з підприємствами (імпортерами), виробниками, для формування незаконного податкового кредиту та ухилення від податків.

Перераховані на банківські рахунки підприємств, які входять до конвертаційних центрів, безготівкові кошти отримуються готівкою в касах різних банківських установ та передаються разом з підробленими бухгалтерськими документами-прикриття, фактично безтоварних фінансово-господарських операцій, довіреним особам з відрахуванням відсотків за дану операцію та послуги. У свою чергу службові особи ДФС України у Дніпропетровської області сприяють такій протиправній діяльності шляхом не проведення перевірок, невжиття передбачених законом заходів реагування, спрямованих на припинення протиправної діяльності та відшкодування збитків завданих державі, внаслідок вчинення безтоварних операції з метою мінімізації податкових зобов`язань та формування незаконного податкового кредиту, виведення грошових коштів за кордон тощо.

Встановлено, що ТОВ «Мегарост» (ЄДРПОУ 38333525), юридична адреса та адреса виробництва: м. Дніпро, вул. Верхоянська, буд. 49 двоповерхова будівля та склад для виробництва та зберігання продукції основний вид діяльності: неспеціалізована оптова торгівля, директор та засновник ОСОБА_4 .

В свою чергу встановлено фактичну адресу офісного приміщення за адресою м. Дніпро, вул. Ясельна, буд. 1, де зберігається бухгалтерська та податкова документація підприємств ТОВ «Мегарост» та ТОВ ТД «Мегарост».

Також встановлено, що вищенаведені підприємства займаються виробництвом різноманітного масла (вакуумне, гідравлічне, індустріальне, компресорне, моторне, трансформаторне, турбінне), мастил, охолоджуючої рідини.

Згідно реєстру податкових накладних за 2019 рік ТОВ «Мегарост» та ТОВ ТД «Мегарост» купувало оливу індустріальну, моторну та базову у підприємств реального сектору економіки, а саме: ТОВ "БРЕНОЛТРЕЙД" (ЄДРПОУ 42709490) на загальну суму 416 тис. грн, ТОВ "БІОЛАР" (ЄДРПОУ 38278716) на загальну суму 5,1 млн грн, ТОВ "ДМС-ТРЕЙД" (ЄДРПОУ 38191740) на загальну суму 2,3 млн грн, ТОВ "Азовмаст" (ЄДРПОУ 38168381) на загальну суму 3,2 млн грн.

В свою чергу встановлено ряд безтоварних операцій з підприємствами імпортерами та підприємствами виробниками для формування податкового кредиту, а саме: ТОВ "РЕЗАЛТ УКРАЇНА" (ЄДРПОУ 40219623, м. Київ) на загальну суму близько 1 млн грн (плита МДФ 3 тис. м3), ТОВ "ТОВ "ІВВА-БЮГ" (ЄДРПОУ 25154721, м. Кременчук) на загальну суму близько 3 млн грн (колеса 7,4 тис. шт.), ТОВ "ЄВРООПТПЛЮС" (ЄДРПОУ 39623560, м. Львів) на загальну суму понад 3 млн грн (плита МДФ 275 м3, підлога ламінована 8,2 тис м2).

Згідно реєстру податкових накладних за 2019 рік ТОВ «Мегарост» та ТОВ ТД «Мегарост» реалізовувало продукцію на загальну суму понад 37 млн грн наступним підприємствам, а саме: ДП "Купянське Лісове Господарство" (олива), ДП "Одеський авіаційний завод" (олива), АК "Гідросила" (мастильно-охолоджуюча рідина), ПАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" (олива), ПАТ "Дніпровагонмаш" (олива), ПАТ "Метарлургтрансреморт" (олива) та інші підприємства реального сектору економіки.

Проведеним аналізом встановлено, що службові особи ТОВ «Мегарост» та ТОВ ТД «Мегарост» за 2019 рік на території м. Дніпро, діючи з порушенням чинного податкового та валютного законодавства України, за рахунок «пересорту товару», шляхом проведення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ "РЕЗАЛТ УКРАЇНА", ТОВ "ТОВ "ІВВА-БЮГ", ТОВ "ЄВРООПТПЛЮС" умисно ухилялись від сплати податку на прибуток та податку на додану вартість на загальну суму близько 7 млн грн.

Прокурор надав клопотання про слухання справи без участі, без застосування засобів технічної фіксації.

Враховуючи неприбуття сторін у судове засідання для розгляду клопотання, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування кримінального провадження за допомогою технічного засобу не здійснювалося.

Суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення обшуку підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ч.4 ст. 107, ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , дозвіл на проведення обшуку всіх приміщень, за місцем розташування приміщення що орендує чи займає ТОВ «Мегарост» (ЄДРПОУ 38333525) за адресою: м. Дніпро, вул. Ясельна, буд. 1 в тому числі з «літерами, дробами та інше» з метою недопущення знищення чи перевезення до іншого приміщення документів, з метою відшукання та вилучення всіх бухгалтерських та платіжних документів, які підтверджують взаємовідносини з ТОВ "РЕЗАЛТ УКРАЇНА" (ЄДРПОУ 40219623), ТОВ "ІВВА-БЮГ" (ЄДРПОУ 25154721), ТОВ "ЄВРООПТПЛЮС"(ЄДРПОУ 39623560) та інших протягом 2018-2019 документів, акти перевірок контролюючих органів, договори, додаткові угоди, специфікації, договори на зберігання продукції, зразки споживчої сировини (продукції), акти приймання-передачі, сертифікати відповідності, видаткові накладні, листування між підприємствами, паспорти та сертифікати на ТМЦ, рахунки-фактури, платіжні доручення, виписки про рух грошових коштів з банків, дані про осіб, уповноважених на зняття коштів, звірка взаєморозрахунків, транспортні (перевізні) документи, а також надати можливість зробити копії документів, що зберігаються в електронному вигляді на цифрових носіях інформації (системні блоки, ноутбуки, телефони, планшети, накопичувачі жорстких магнітних дисків (HDD), твердотілі накопичувачі (SSD), оптичні диски, карти пам`яті, флеш-накопичувачі, сім карти, тощо), за допомогою яких проводиться легалізація грошових коштів, особисті сумки рюкзаки учасників слідчої дії, будь-які документи в т.ч. зразки почерку, чорнові записи, блокноти, щоденники, приладдя для забезпечення передачі даних через інтернет-мережі та інші документи і предмети, які мають істотне значення для встановлення об`єктивної істини по кримінальному провадженню.

Строк дії цієї ухвали 30 діб з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84667980
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019040000000059 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —201/11089/19

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Антонюк О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні