Рішення
від 02.10.2019 по справі 608/1760/19
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" жовтня 2019 р. Справа № 608/1760/19

Номер провадження2/608/719/2019

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в місті Чорткові, в письмовому провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача - Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна про визнання права власності на спадкове майно . В позовній заяві вказав, що після смерті матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 . Однак, ОСОБА_1 оформити спадкові права за законом в нотаріуса на будинковолодіння виявилось неможливим, оскільки, відсутні правовстановлюючі документи на дане нерухоме майно, видані на ім`я спадкодавця. Просить визнати за ним право власності на спадкове майно, яке складається з житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 року .

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить розгляд справи проводити без нього, позов підтримує.

Представник відповідача - Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області, в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності, позов визнає.

Приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Г.Я. в підготовче судове засідання не з`явилася. Подала суду заяву, згідно якої просить справу розглянути у її відсутності, при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Оскільки, відповідач визнає позов, тому суд ухвалює рішення у підготовчому засіданні, що відповідає вимогам ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України.

Врахувавши думку учасників судового процесу, які не з`явилися в підготовче судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Статтею 1218 Цивільного кодексу України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 03.11.2017 року, мати позивача - ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Біла Чортківського району Тернопільської області, актовий запис № 46.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , однак, позивач отримати свідоцтво про право на спадщину після смерті спадкодавця не може, про що говориться у відповіді нотаріуса № 1195/02-14 від 03 вересня 2019 року, оскільки, відсутній правовстановлюючий документ на дане нерухоме майно на ім`я ОСОБА_2 ..

При житті житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 по Ѕ частині належав ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що стверджується технічним паспортом на будинок.

Батько позивача - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим повторно 15 серпня 2019 року.

Після смерті ОСОБА_3 ОСОБА_2 не оформила спадкові права після смерті чоловіка.

Згідно довідки Білівської сільської ради № 1124 від 29.07.2019 року, станом на 01 липня 1990 року головою двору по АДРЕСА_1 був ОСОБА_3 . До складу його сім`ї входила ОСОБА_2 .

Згідно довідки Білівської сільської ради № 1122 від 29.07.2019 року по АДРЕСА_1 проживала та була зареєстрована по день своєї смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.68 Закону України Про нотаріат , при видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, нотаріус перевіряє склад спадкового майна.

Відповідно до п.4.15 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами Україна, якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає документ, що посвідчує право власності на майно. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює процедуру вирішення питання у судовому порядку.

Відповідно до ст. 182 ЦК України (2003) право власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 7 передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 142 Цивільного процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки, відповідач позов визнав у підготовчому судовому засіданні, тому на виконання вимог закону, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

На підставі Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами Україна, ст. ст. 25, 30, 182, 380, 386, 392, 1222, 1223, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 4, 12, 76, 81, 89, 200, 263, 264, 265, 273 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 , жителя АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 до Білівської сільської ради Чортківського району Тернопільської області (48514, вул. Штокалівка, 158 с. Біла Чортківського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04393663), третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна (вул. Шевченка, 12 АДРЕСА_2 м. Чортків, Тернопільська область, 48501) про визнання прав власності на спадкове майно - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , жителем АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Біла Чортківського району Тернопільської області.

Зобов`язати управління Державної казначейської служби України у Чортківському районі Тернопільської області, код ЄДРПОУ 37938481, що розташоване за адресою: поштовий індекс 48500, м. Чортків вул. С. Бандери, 20, повернути зі спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 , жителю АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_3 , 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви за квитанцією АБ Укргазбанк № 44295213 від 11 вересня 2019 року - в сумі 768,40 гривень, що становить 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:/підпис/

Копія вірна

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/1760/19

Рішення набирає законної сили 2019 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано року

Секретар:

Дата ухвалення рішення02.10.2019
Оприлюднено03.10.2019
Номер документу84690626
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —608/1760/19

Рішення від 02.10.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні