Рішення
від 30.09.2019 по справі 409/1086/19
БІЛОКУРАКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №409/1086/19

Пров.№2/409/682/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2019 року смт.Білокуракине

Білокуракинський районний суд Луганської області в складі:

головуючого судді: О.Ю.Максименко

за участю секретаря судових засідань: А.М.Малик

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт.Білокуракине цивільну справу за позовом виконавчого комітету Лисичанської міської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, -

В с т а н о в и в :

Виконавчий комітет Лисичанської міської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав.

Свої вимоги позивач обґрунтовує тим, що неповнолітня дитина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , була виявлена на території м.Лисичанська Луганської області без матері та влаштована до КЗ Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей . Рішенням виконкому Лисичанської міської ради від 03.04.2018 року ОСОБА_1 наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв`язку із тим, що її мати - ОСОБА_2 не виконує свої обов`язки з виховання та утримання дитини у зв`язку з перебуванням на тимчасово окупованій території, що підтверджуються актом від 15.03.2018 року. Батько дитини - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішенням виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради від 25 червня 2018 року створена прийомна сім`я ОСОБА_4 , в яку влаштована на виховання і спільне проживання ОСОБА_1 .. За час проживання дитини в прийомній сім`ї біологічна мати не цікавилася життям доньки, не зверталася письмово або особисто в службу в справах дітей Лисичанської міської ради з питанням про подальшу долю дитини. Самоусунення відповідачки від виконання батьківських обов`язків негативно відображається на моральному стані дітей та їх поведінці. У зв`язку з цим позивач просить суд позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також стягнути з ОСОБА_2 аліменти на користь тієї особи або установи, де виховується дитина, на утримання ОСОБА_1 у розмірі 1/4 частини всіх видів доходу відповідача, але не менше 30 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

В судове засідання представник третьої особи - служби у справах дітей Білокуракинської районної державної адміністрації не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, просив суд позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання 28.08.2019р. та 30.09.2019 року не з`явилася, про дату та час розгляду справи була повідомлена належним чином на підставі п.19 Перехідних Положень ЦПК України та Законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції" через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Причин неявки суду не повідомила, заяви про розгляд справи без її участі до суду не надходило.

30.09.2019 року постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази по справі кожний окремо і в їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьками неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (а.с.5).

Батько дитини - ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджено копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.7).

Згідно акту про виявлення дитини, переміщеної із тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції, яка залишилася без батьківського піклування, від 15.03.2018 року, неповнолітня дитина ОСОБА_1 виявлена на території міста Лисичанська Луганської області без матері та влаштована до КЗ Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей (а.с.8).

Рішенням виконкому Лисичанської міської ради від 03.04.2018 року №136 ОСОБА_1 наданий статус дитини, позбавленої батьківського піклування, у зв`язку із тим, що її мати, ОСОБА_2 , не виконує свої обов`язки з виховання та утримання дитини у зв`язку з перебуванням на тимчасово окупованій території, що підтверджуються актом від 15.03.2018 року (а.с.11).

Рішенням виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради від 25 червня 2018 року № 450 створена прийомна сім`я ОСОБА_4 , в яку влаштована на виховання і спільне проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Прийомна сім`я проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.12).

Відповідно до довідки, наданої КЗ Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей вих.№521 від 23.07.2018 року, ОСОБА_1 з 14.03.2018 року по 27.06.2018 року знаходилася у КЗ Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей на повному державному забезпеченні. 27.06.2018 року ОСОБА_1 передана на виховання та спільне проживання до прийомної сім`ї ОСОБА_6 (а.с.9).

Згідно довідки, наданої адміністрацією середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16 м. Сєвєродонецька, неповнолітня ОСОБА_1 навчається у 10-Б класі (а.с.13).

Характеристика на прийомну мати, ОСОБА_4 , яка надана директором СЗШ №16, свідчить, що вона з червня 2018 року має на вихованні прийомну доньку ОСОБА_1 . Вона повністю реалізує свої права й обов`язки по відношенню до дитини, приділяє велику увагу спілкуванню, вихованню, захищає і забезпечує інтереси ОСОБА_1 , створює всі умови для виховання і розвитку, прищеплює навички самостійної роботи. ОСОБА_4 підтримує зв`язок з бабусею ОСОБА_1 . Мати дитини - ОСОБА_2 на даний час з дитиною не проживає, зв`язок з вересня 2018 року зі школою та класним керівником не підтримує (а.с.15).

Як вбачається з висновку органу опіки та піклування Лисичанської міської ради від 10.05.2019 року №2094/01-16, ОСОБА_1 має статус дитини, позбавленої батьківського піклування. Мати - ОСОБА_2 самоусунулася від виконання батьківських обов`язків, участі у вихованні дитини не бере, проживає на тимчасово окупованій території та не зверталася письмово або особисто в службу в справах дітей Лисичанської міської ради з питанням про подальшу долю дитини, в зв`язку з чим орган опіки та піклування вважає можливим і доцільним позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її доньки ОСОБА_1 (а.с.16).

Згідно ст.150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної освіти, готувати її до самостійного життя. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

На підставі п.2 ч.1 ст.164 СК України батьки ... можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ... ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до ч.1 ст.3 Конвенції про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Згідно ч.1 ст. 9 Конвенції про права дитини Держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Відповідно до п.15, 16 Постанови № 3 Пленуму Верховного суду України „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновленні і про позбавлення та поновлення батьківських прав" позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які порушують батьківські обов`язки. Особи можуть бути позбавлені батьківських прав тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК України. Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загально визнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Отже, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони свідомо не піклуються про розвиток дитини, хоча мають реальну можливість для цього.

Статтею 9 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року, встановлено, що держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

Практика Європейського суду з прав людини свідчить про те, що питання позбавлення батьківських прав мають ґрунтуватись на оцінці особистості відповідача та його поведінці.

Отже, позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яке тягне за собою серйозні правові наслідки, як для батька (матері), так і для дитини (ст. 166 СК України).

Таким чином, позбавлення батьківських прав допускається лише, коли змінити поведінку батьків в кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

Як було встановлено в судовому засіданні, від виконання своїх батьківських обов`язків щодо доньки ОСОБА_1 відповідач ОСОБА_2 самоусунулася, дитину покинула. Дівчинка виявлена 15.03.2018 року на території міста Лисичанська Луганської області без матері, має статус дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштована на виховання та спільне проживання до прийомної сім`ї ОСОБА_6 , мати взагалі донькою не цікавиться, не відвідує її, не цікавиться її здоров`ям, матеріально дитину не утримує, не зверталася письмово або особисто в службу в справах дітей Лисичанської міської ради з питанням про подальшу долю дитини.

Таким чином, суд вважає за необхідне позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно її неповнолітньої доньки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі ст.166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини.

Згідно ч.3 ст.181 СК України "За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина".

Відповідно до ч.2 ст. 182 СК України Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 183 СК України Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

Отже, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача аліментів на дитину в розмірі у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів відповідача, але не менше 30 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, підлягають частковому задоволенню, з огляду на те що розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Враховуючи викладене, суд вважає можливим призначити стягнення аліментів з відповідача на користь тієї особи або установи, де виховується дитина, на утримання ОСОБА_1 в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подачі позову до суду, тобто з 13.05.2019 року, та до досягнення дитиною повноліття.

На підставі ст.430 ЦПК України рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць, суд вважає необхідним допустити до негайного виконання.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Оскільки позивача звільнено від сплати судового збору, судовий збір підлягає стягненню з відповідача на користь держави в сумі 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 9, 12 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою ВРУ 27.02.1991р., Постановою № 3 Пленуму Верховного суду України „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав", ст.ст. 150, 164-166, 180, 181, 182, 183 СК України, ст.ст. 9, 10, 12, 13, 77-81, 141, 259, 263-265, 272-273, 354, 355, 430 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги виконавчого комітету Лисичанської міської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_1 задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , батьківських прав у відношенні неповнолітньої дитини - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , на користь тієї особи або установи, де виховується дитина, аліменти на утримання дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подачі позову до суду, тобто з 13.05.2019 року, та до досягнення дитиною повноліття.

Рішення в частині стягнення платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , на користь держави судовий збір у розмірі 768 грн 40 коп..

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене позивачем та третьою особою до Луганського апеляційного суду через Білокуракинський районний суд Луганської області на підставі п.15.5 ч.1 Розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Позивач: Виконавчий комітет Лисичанської міської ради, код ЄДРПОУ 04051951, місцезнаходження за адресою: вул.ім.М.Грушевського б.7 м.Лисичанськ Луганської області.

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , паспорт серії НОМЕР_4 , виданий Лутугинським РС УДМСУ в Луганській області 23.10.2013 року, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа: служба у справах дітей Білокуракинської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ 35015471, місцезнаходження: пл. Шевченка, 6 смт.Білокуракине Луганської області.

Суддя Білокуракинського

районного суду Луганської області О.Ю. Максименко

СудБілокуракинський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення30.09.2019
Оприлюднено04.10.2019
Номер документу84707911
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —409/1086/19

Рішення від 30.09.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 04.07.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

Ухвала від 17.05.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Максименко О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні