Вирок
від 03.10.2019 по справі 752/14472/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/14472/19

Провадження №: 1-кп/752/1656/19

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.10.2019 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1

При секретарі ОСОБА_2

Розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 32019100000000425, відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Київ, громадянина України, з середньою спеціальною,не одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину, не працюючого зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України раніше не судимого, ідентифікаційний номер НОМЕР_1

У вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України

за участю:

прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , перебуваючи на початку липня 2017 року у денний час доби поблизу станції метро «Святошин» у м. Києві, діючи з корисливих мотивів, за грошову винагороду погодився на пропозицію невстановленої особи внести у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, діючи у порушення вимог законодавства, ОСОБА_5 з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію, вступивши, таким чином, у попередню змову із зазначеною особою і до початку злочину домовився про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_5 , перебуваючи біля станції метро «Святошин» у м. Києві, діючи за попередньою змовою з вказаною особою, у той же день на початку липня 2017 року надав останньому свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_2 , виданий 29.06.2004 Святошинським РУ ГУ МВС України в м. Києві, та ідентифікаційний код платника податків НОМЕР_1 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - TOB «Ріфріз» (код ЄДРПОУ 41430458).

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з вказаною невстановленою особою спільного злочинного умислу ОСОБА_5 , перебуваючи 03.07.2017поблизу станції метро «Святошин» у м. Києві, отримав від даної особи попередньо складені за невстановлених обставин у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про створення ним суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи TOB «Ріфріз», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

- протокол №1 загальних зборів учасників TOB «Ріфріз» від 03.07.2017, який містив неправдиві відомості щодо створення товариства начебто ОСОБА_6 ;

- статут TOB «Ріфріз» (номер запису №10681020000046486 від 03.07.2017), який містив неправдиві відомості щодо місцезнаходження підприємства за адресою: м. Київ, вул. Фізкультури, 30-В, мети його створення, зокрема отримання прибутку, предмету діяльності, яким відповідно до п. 2.1 ст. 2 статуту основним є «46.21 оптова торгівля зерном, необробленим тютюном, насінням і кормами для тварин та інші види підприємницької діяльності, не заборонені законодавством України», а також правового статусу, учасників та майна підприємства, фінансів, контролю та обліку його діяльності, порядку розподілу прибутків та відшкодування збитків, органів управління та інших рішень.

Усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені TOB «Ріфріз», достовірно розуміючи, що надані йому на підпис проекти установчих та реєстраційних документів TOB «Ріфріз» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію злочинних намірів, перебуваючи 03.07.2017 біля станції метро «Святошин» у м. Києві, діючи з корисливих мотивів, засвідчив їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою у графі «Учасник» у протоколі загальних зборів учасників TOB «Ріфріз»№1 від 03.07.2017 та у графі «Затверджено учасником» у статуті TOB «Ріфріз» (номер запису №10681020000046486від 03.07.2017), наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинив їх підроблення. Завершуючи реалізацію спільного з невстановленою особою злочинного умислу, ОСОБА_5 03.07.2017 передав зазначені документи даній невстановленій особі, яка у цей же день забезпечила їх подання до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві за адресою: м. Київ, просп. Голосіївський, 42, для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація новоутвореної шляхом заснування юридичної особи».

Таким чином, ОСОБА_5 за попередньою змовою з невстановленою особою здійснив державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Ріфріз», про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 03.07.2017 зроблено запис за №10681020000046486.

Незважаючи на те, що ТОВ «Ріфріз» зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, ОСОБА_5 взяв участь у його створенні не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії, що полягали у внесенні ОСОБА_6 у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисне їх подання для проведення такої реєстрації.

Тобто, ОСОБА_5 визнається винним за ч. 2 ст. 205-1 КК України, а саме у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Обвинувачений ОСОБА_5 після роз`ясненняйому обвинувачення,повністю визнав вищенаведеніобставини іпояснив,що він на початку липня 2017 року у денний час доби поблизу станції метро «Святошин» у м. Києві зустрів раніше незнайомого йому чоловіка, який за грошову винагороду запропонував йому внести у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору, на що він погодився. Після чого, надав чоловіку свій паспорт громадянина України та ідентифікаційний код. Потім 03.07.2017 вони зустрілись біля станції метро «Святошин» у м. Києві, де він отримав від даної особи попередньо складені проекти установчих та реєстраційних документів TOB «Ріфріз», які він підписав за грошову винагороду. Наміру здійснювати підприємницьку діяльність не мав. Після чого, передав зазначені документи даному чоловіку, який у цей же день забезпечив їх подання до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Голосіївського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві за адресою: м. Київ, просп. Голосіївський, 42. У вчиненому щиро розкаявся.

Суд, враховуючи, що проти цього не заперечували учасники судового провадження, керуючись вимогами ст. 349 КПК України, після допиту обвинуваченого, визнав недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються. Учасники судового провадження, яким було роз`яснено, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку, правильно розуміють зміст цих обставин, сумнівів у добровільності їхньої позиції немає.

Аналізуючи досліджені докази, суд приходить до висновку про те, що винуватість ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованого йому злочину, повністю доведена.

Обставиною, що пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття.

Обставиною, що обтяжує покарання, є вчинення злочину щодо малолітньої особи.

Обираючи вид та міру покарання, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу ОСОБА_3 , який раніше притягувався до кримінальної відповідальності, має на утриманні неповнолітню дитину, характеризується за місцем проживання посередньо, на обліку і лікарів нарколога та психіатра не перебуває, не працює, та приходить до висновку, що йому необхідно призначити покарання у виді обмеження волі.

Оскільки на час вчинення злочину ОСОБА_3 не був посадовою особою та злочин, вчинений ОСОБА_3 не пов`язаний із здійсненням останнім підприємницької діяльності, додаткове покарання у позбавлення праваобіймати певніпосади чизайматися певноюдіяльністю ОСОБА_3 не призначати.

Враховуючи усе вищевикладене, відповідно до вимог ст. ст. 75, 76 КК України, звільнити ОСОБА_3 від відбуття основного покарання у виді обмеження волі на максимальний іспитовий строк, визначений ст. 75 КК України, якщо він протягом, призначеного судом іспитового строку не вчинить нового злочину, та виконає покладені на нього судом обов`язки.

Керуючись ст.ст. 368, 370, 374 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати ОСОБА_3 винним за ч. 2 ст. 205-1 КК України та призначити йому покарання у виді 3 років обмеження волі без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю

В силу ст. ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбуття покарання у виді обмеження волі, якщо він протягом трьохрічного іспитового строку не вчинить нового злочину, та виконає покладені на нього обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом 30 діб з дня проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення03.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84713459
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/14472/19

Ухвала від 02.11.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Жмудь В. О.

Постанова від 03.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

Вирок від 03.10.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

Постанова від 16.07.2019

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Валігура Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні