Ухвала
від 25.09.2019 по справі 210/799/19
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 210/799/19

Провадження № 1-кс/210/3281/19

У Х В А Л А

іменем України

"25" вересня 2019 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ Криворізького РВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №2 юристом 1 класу ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу 25.09.2019 року надійшло клопотання слідчого СВ Криворізького РВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №2 юристом 1 класу ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

В обґрунтуванняклопотання слідчийпосилається нате,що в провадженні СВ Криворізького РВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, за фактом таємного викрадення чужого майна.

Проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні доручено слідчому СВ Криворізького районного відділення поліції КВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 .

Нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням здійснюється групою прокурорів у складі прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_5 (старший групи), прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_4 , прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_6 , прокурора Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області ОСОБА_7 .

В ході досудового розслідування встановлено, що 27.03.2018 року до Криворізького РВП КВП надійшла письмова заява про притягнення до кримінальної відповідальності невідомих осіб, які в період часу з грудня 2017 року здійснили підробку документів щодо права власності на земельну ділянку, розташовану на території Данилівської сільської ради Криворізького району, Дніпропетровської області, кадастровий номер: 1221882900:04:001:0166 (ЖЭО 1783 від 27.03.2018 року).

Під час здійснення досудового розслідування проведено ряд слідчих та розшукових заходів, спрямованих на встановлення всіх обставин скоєння вище зазначеного злочину, а саме:

- направлено запит до шостої Криворізької державної нотаріальної контори щодо факту оформлення заповіту;

- направлено запит до відділу у Криворізькому районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області щодо становлення володільців та користувачів земельної ділянки;

- направлено запит до голови Данилівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області;

- в порядку ст. 40 КПК України направлено доручення до управління захисту економіки в Дніпропетровській області;

- направлено вимогу до відділу Криворізькому районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області щодо надання інформації;

- направлено вимогу до Данилівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області;

направлено вимогу до Гейківської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області;

направлено вимогу до Криворізького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Дніпропетровській області;

- направлено вимогу до ГУ пенсійного фонду України в Дніпропетровській області;

- направлено вимогу до сільського відділення поштового зв`язку Ранній Ранок Поштомат Центру поштового зв`язку №2;

- направлено запит до голови Криворізької районної державної адміністрації в Дніпропетровській області;

- допитано в якості свідка ОСОБА_8 , який в порядку ст. 63 Конституції України відмовився від дачі письмових показань;

- допитано в якості свідка ОСОБА_9 , який в порядку ст. 63 Конституції України відмовився від дачі письмових показань;

- в порядку ст. 40 КПК України направлено доручення до управління захисту економіки в Дніпропетровській області

- допитано в якості свідка ОСОБА_10 ;

- здійснено огляд місця події.

В ході досудового розслідування проведено значний обсяг слідчих (розшукових) дій, але на даний час не можливо прийняти остаточне процесуальне рішення у кримінальному провадженні, так як термін здійснення досудового розслідування, який передбачений КПК України, завершується 27.09.2019 року, в зв`язку з чим виникла необхідність у подовжені терміну досудового розслідування та проведенні додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дії, а саме:

- встановити та допитати ймовірних свідків кримінальної події;

- звернутись до суду з клопотанням про проведення тимчасового доступу до документів, які зберігаються в державній нотаріальній конторі;

звернутись до суду з клопотанням про проведення тимчасового доступу до Гейківської сільської ради Криворізького району;

- звернутись до суду з клопотанням про проведення тимчасового доступу до Данилівської сільської ради Криворізького району;

- за результатами тимчасових доступів здійснити інші слідчі (розшукові) дії направлені на прийняття рішення у кримінальному провадженні.

У зв`язку із тим, що проведення слідчих дій вимагає значного проміжку часу та слідчі (процесуальні) дії можуть проводитись поза межами Криворізького району Дніпропетровської області, а саме: тимчасові доступи до речей та документів, допити свідків, проведення судових експертиз, то об`єктивно обумовленим часом достатнім для опрацювання отриманої інформації та проведення зазначених дій є шість місяців.

Так, з огляду на викладене вище, згідно з вимогами ч.1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно із вимогами ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 КПК України, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу. Оскільки правова кваліфікація кримінальної події є ч. 1 ст. 358 КК України, яка згідно із ч. 1 ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості, то відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути подовжено до 6 місяців.

Тому, слідчий просить продовжити строк досудового розслідування до шести місяців, тобто до 27.03.2019 року.

Прокурор та слідчий у судове засідання не з`явились, кожен окремо, надали заяву про розгляд клопотання за їх відсутності.

У зв`язку з неявкою всіх учасників судового процесу, фіксація судового засідання технічними засобами не здійснювалась, у відповідності до вимог ч. 6 ст. 107 КПК України.

Перевіривши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

З письмових матеріалів клопотання встановлено, що в провадженні Криворізького районного відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

В рамках вказаного кримінального провадження до теперішнього часу повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.290КК України жодній особі не вручалось. Особу, причетну до скоєння вказаного кримінального правопорушення, не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України, випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч. 5 ст. 294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Як вбачається з витягу з ЄРДР, відомості про вказане кримінальне правопорушення за ч.1ст.358КК України було внесено 27.03.2018 року.

Згідно даних системи документообігу суду ухвалою Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 15.03.2019 року продовжено строк досудового розслідування до 27.09.2019 року.

Тобто строк досудового розслідування вказаного кримінального провадження має закінчитись 27.09.2019 року. Проте, слідчий звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування лише 25.09.2019 року, тобто за два дні до закінчення строку досудового розслідування, тоді як мав звернутись з даним клопотання не пізніше п`яти днів до спливу строку.

Крім того, як визначено у ч. 2 ст. 295-1 КПК України, у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

Так, в самому клопотанні слідчий не зазначив, які об`єктивні причини завадили здійсненню слідчо-оперативної діяльності. Водночас слідчий не зазначив, що саме планується виконати в подальшому, оскільки підстави в клопотанні викладені формальні, а саме: встановити та допитати ймовірних свідків, звернутись до суду з клопотанням про тимчасовий доступ.

Слідчий не зазначає, з яких причин такі процесуальні дії не могли бути виконані та завершені раніше, у строки передбачені кримінально-процесуальним законодавством.

Отже, вказане клопотання ґрунтується на загальних, неконкретизованих обставинах, які не надають слідчому судді жодних фактичних даних, які б мали значення для вирішення та прийняття рішення по суті клопотання.

Згідно з ч. 4 ст. 295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

З огляду на викладене слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування є необґрунтованим, в зв`язку з чим у його задоволенні необхідно відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295, 295-1, 372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Криворізького РВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором Криворізької місцевої прокуратури №2 юристом 1 класу ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84740938
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні №12018040450000171 від 27.03.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —210/799/19

Ухвала від 25.09.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Хлистуненко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні