Ухвала
від 27.09.2019 по справі 554/8564/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 27.09.2019 Справа № 554/8564/19

Провадження № 1-кс/554/14164/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.09.2019року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави - ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання слідчого Першого слідчого відділу слідчого управління територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м.Полтаві, ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу Генеральної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018200000000066 від 29.03.2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчим управлінням Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018200000000066 від 29.03.2018 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, за фактом зловживання владою та службовим становищем службовими особами Сумської митниці ДФС, шляхом митного оформлення товарів, імпортованих суб`єктами господарської діяльності, з подальшим їх поміщенням в митний режим «переробки на митній території», що відбувалось з порушенням вимог митного законодавства України та в інтересах суб`єктів господарської діяльності.

В ході перевірки організації роботи Сумської митниці ДФС в напрямку митного контролю та митного оформлення товарів, поміщених у митний режим «переробки на митній території», а також пов`язаних із ним митних режимів, щодо імпортерів товарів, у тому числі ТОВ «Пандеон» (код ЄДРПОУ 38601703), ТОВ «НАМТАР» (код ЄДРПОУ 38601730), ТОВ «ТЕКСІМ ГРУП» (код ЄДРПОУ 40419543); ПП «СУМИ-РУНО» (код ЄДРПОУ 32024572), було встановлено, що митне оформлення товарів імпортованих вказаними суб`єктами здійснювалося з порушенням вимог митного законодавства України.

Зокрема, вибірковий аналіз заяв ТОВ «Пандеон» щодо надання митницею дозволу на поміщення товарів в митний режим «переробка на митній території» відповідно до глави 23 «Переробка на митній території» Митного кодексу України, встановив відсутність у пакетах технологічних схем переробки, в яких повинні бути зазначені відомості про всі етапи переробки та процесу перетворення товарів, поміщених у митний режим «переробка на митній території», на продукти переробки, кількісні показники товарів, поміщених у митний режим «переробка на митній території» та інших товарів, що витрачаються підприємством на здійснення операцій з переробки, з обґрунтуванням виробничих втрат товарів на кожному етапі, а також відомості про найменування та кількість відходів переробки, надання яких прямо передбачено п.2 ч.2 ст.149 Митного кодексу України.

Наприклад, до заяви ТОВ «Пандеон» від 10.02.2017 вх.№197/18-70-68 до Сумської митниці ДФС додані Технічні умови ТУ У 13.2-38396889-002:2015 «Тканини із синтетичних штапельних волокон з кінцевою переробкою», в яких є «Приложение А «Технологические переходы при заключительной обработке тканей». Між тим, інформація щодо інших етапів переробки крім «заключительной обработке тканей» у них відсутня.

Відповідно до наявної інформації в АСМО «Інспектор», за допомогою функціонального модулю «ВМД оформлені» був проведений приблизний розрахунок, згідно якого з 01.01.2016 по 28.03.2018 в митний режим «переробка на митній території» було оформлено 159 митних декларацій типу «ІМ51ДТ», загальною вагою товарів 3144663, 92 кг. (4833421, 96 доларів США), загальна вага залишків продуктів переробки 471669, 588 кг (141509, 8764 доларів США). Згідно заявлених підприємством відомостей вартість 1 кг залишку сировини (неліквід) складає 0,30 доларів США. Відповідно сума податку на додану вартість орієнтовно складає 28301, 975 доларів США.

В той же час, у документації відсутні факти, які б підтверджували, що вказані залишки є непридатними до подальшого використання у виробництві, а відповідно повинні пройти процедуру митного оформлення із обов`язковою сплатою податку на додану вартість та мита. Згідно технологічної схеми та технічних умов підприємства «безповоротні втрати» складають 15% від загального обсягу ввезення. Виходячи з цього, створюється уява про втрату 471699,5 кг товару, що становить в грошовому еквіваленті орієнтовно 18125332,1 грн., з яких не сплачено до Державного бюджету 3625066, 4 грн.

З огляду на викладене, в діях службових осіб Сумської митниці ДФС, вбачаються ознаки злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, а саме зловживання службовими повноваженнями, шляхом надання незаконних переваг окремим суб`єктам господарювання, які призвели до збитків Державного бюджету у вигляді несплати податків та зборів на суму 3625066, 4 грн.

З 05.07.2019 року досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві. До цього час, досудове розслідування здійснювалося слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Сумській області.

За час проведення досудового розслідування слідчим підрозділом Служби безпеки України та здійснення нагляду за додержанням законів під час проведення досудового розслідування прокурорами прокуратури Сумської області, до матеріалів кримінального провадження №42018200000000066 було долучено нормативно-правову документацію з Управління внутрішньої безпеки Головного управління Державної фіскальної служби у Сумській області, в яких містяться відомості, що свідчать про наявність в діях службових осіб Сумської митниці ДФС ознак кримінального правопорушення.

Наразі виникла необхідність у отриманні актуальних даних щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності юридичними особами, в інтересах яких здійснюється митне оформлення товарів службовими особами ДФС України. Відсутність цієї інформації є обставиною, яка наразі перешкоджає проведенню слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні.

З цією метою, 12.09.2019 р., слідчим Першого слідчого відділу слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 було надано доручення, в порядку ст.40 КПК України, начальнику відділу оперативних розробок Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_5 на встановлення актуальних відомостей щодо здійснення ТОВ «НАМТАР» (код ЄДРПОУ 38601730), ТОВ «ТЕКСІМ ГРУП» (код ЄДРПОУ 40419543); ПП «СУМИ-РУНО» (код ЄДРПОУ 32024572) зовнішньоекономічної діяльності, пов`язаної з імпортом тканини текстильної синтетичної на митну територію України, а також актуальних відомостей щодо здійснення зовнішньоекономічної діяльності, пов`язаної із імпортом на митну територію України тканини текстильної через Сумську, Харківську та Дніпропетровську митниці ДФС.

Наразі, отримання актуальної інформації щодо вказаної діяльності суб`єктів господарювання, надаватиме змогу визначитися з необхідністю проведення тимчасового доступу до речей і документів на відповідних митницях ДФС, в ході яких планується вилучення митних декларацій, заяв про поміщення товарів у митний режим «переробки на митній території» та в разі необхідності самих товарів.

Отримані у зв`язку з цим докази надаватимуть можливість призначення і проведення економічної експертизи, спрямованої на встановлення збитків, спричинених Державному бюджету України діями службових осіб митниць ДФС.

При цьому, в залежності від отриманих доказів, буде вирішено питання про проведення допитів відповідних службових осіб митниць ДФС, а також проведення інших слідчих (розшукових) дій.

Проведеними слідчими діями будь-які особі про підозру повідомлено не було.

Строк досудового розслідування закінчується 29.09.2019 року.

Необхідність продовження строку досудового розслідування на 6 місяців обумовлена тим, що у подальшому в межах досудового розслідування планується відшукання та встановлення осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 4ст. 107 КПК Україниу зв`язкуіз неприбуттяму судовезасідання всіхосіб, якіберуть участьу судовомупровадженні, та відсутність клопотань про здійснення фіксації, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду клопотання не здійснювалось.

Клопотання відповідає вимогам ч. 2 ст. 195-1 КПК України.

Слідчим суддеювстановлено,що підозруу кримінальногопровадженні неоголошено жоднійособі,строк досудовогорозслідування укримінальному провадженнізакінчується 29.09.2019року, однакзакінчити досудоверозслідування доданого термінуне представляєтьсяможливим внаслідок необхідності проведення ряду слідчих, процесуальних дій.

Результати вищевказаних слідчих є необхідними для встановлення осіб, причетних до його скоєння.

Відповідно дост.219КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку;

2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості;

3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 295-1КПК України слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого задовольнити.

Продовжити строкдосудового розслідуванняу кримінальномупровадженні внесеномудо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань за№ 42018200000000066від 29.03.2018року,за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України,строком надванадцять місяців,а самедо 29.09.2020року.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.09.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84762087
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018200000000066 від 29.03.2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —554/8564/19

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 27.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні