Ухвала
від 02.10.2019 по справі 760/27287/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 760/27287/19

1-кс-13784/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 жовтня 2019 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів,

в с т а н о в и в:

02 жовтня 2019 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтовується тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 24.05.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 32018110000000038 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особиТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), та громадяни ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , в 2017-2018 роках сприяли підприємствамреального секторуекономіки вухиленні відсплати податківв особливовеликих розмірах, шляхомштучного формуванняподаткового кредитуз податкуна доданувартість,що сталоможливим зарезультатами діяльностіорганізованої нимизлочинної схеми протиправного розмитнення товаро-матеріальних цінностей за заниженими цінами, шляхом використання підконтрольних підприємств-імпортерів,а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДР НОМЕР_9 ).

Під час проведення обшуку за адресою місцезнаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: АДРЕСА_1 відшукано первинні бухгалтерські документи в яких отримувачем товару значиться особа на ім`я ОСОБА_5 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що вказана вище особа це ОСОБА_3 ( ІПН НОМЕР_10 ), якому підконтрольні наступні підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДР НОМЕР_9 ). Вказані підприємства організували та реалізовують схему протиправного розмитнення товаро-матеріальних цінностей за заниженими цінами та надання податкової вигоди суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки.

Проведеним аналізом автоматизованих інформаційних систем ДФС України «Податковий Блок», які мають статус офіційних та відкритих загальнодоступних джерел міністерства Юстиції України, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) в період 2017-2018 років, з метою мінімізації сплати податку на додану вартість відображали у складі податкового кредиту з податку на додану вартість операції з придбання товарноматеріальних цінностей (робіт, послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ( ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ).

В ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), а саме: оригіналів всієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ) договорів (угод); додаткових договорів (угод); журналу реєстрації договорів; накладних та податкових накладних; товарно-транспортних накладних про перевезення товарно-матеріальних цінностей; актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг); рахунків-фактур на оплату придбаних товарів (робіт) послуг; платіжних доручень; банківських виписок; листування, кореспонденції та інших інформаційних документів, а також документів які підтверджують факти використання у господарській діяльності чи/або підтверджують факт подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ).

Речі і документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ) мають значення для підтвердження чи спростування реальності здійснення придбання та подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) у підприємств які протиправно розмитнюють товаро-матеріальні цінності за заниженими цінами та надають податкову вигоду суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів (інформації), необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків та проведення судово-почеркознавчих, технічних та інших експертиз, для забезпечення вказаної мети.

Старший слідчий також просив розглянути клопотання про надання тимчасового доступу до зазначених документів без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, оскільки існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України вважає за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику представників особи, у володінні якої вони знаходяться, за наведених слідчим підстав.

Слідчий подала до суду заяву, в якій просить розглядати справу у її відсутність.

Дослідивши матеріали, на які посилається старший слідчий, обґрунтовуючи доводи клопотання, вбачається наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У ч. 6 ст. 163 КПК України зазначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вбачається, що старшим слідчим наведені достатні підстави вважати, що інформація, яка міститься в документах, зазначених у клопотанні, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, може бути використана як доказ, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо.

З огляду на наведене, клопотання підлягає задоволенню.

Наслідки невиконання зазначеної ухвали слідчого судді передбачені ст. 166 КПК України.

Керуючись статтями 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Київській області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_2 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ), а саме: оригіналів всієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_12 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ), за період 2017-2018 років - договорів (угод); додаткових договорів (угод); журналу реєстрації договорів; накладних та податкових накладних; товарно-транспортних накладних про перевезення товарно-матеріальних цінностей; актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг); рахунків-фактур на оплату придбаних товарів (робіт) послуг; платіжних доручень; банківських виписок; листування, кореспонденції та інших інформаційних документів, а також документів, які підтверджують факти використання у господарській діяльності чи/або підтверджують факт подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 (ЄДР НОМЕР_5 ).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу84765660
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —760/27287/19

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

Ухвала від 02.10.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Українець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні