Ухвала
від 16.09.2019 по справі 757/48659/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/48659/19-к

Примірник № ___

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 вересня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , представник особи у володінні якої знаходяться речі та документи ОСОБА_4 розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання слідчого другого слідчого відділу Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

11.09.2019 року до провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого другого слідчого відділу Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до документів, що знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, та просив задовольнити його з підстав викладених в ньому.

Представник особи у володінні якої знаходяться речі та документи наголошував на тому що, необхідно ознайомитися для викладу своєї позиції відносно даного клопотання.

Обґрунтовуючи внесене клопотання сторона кримінального провадження зазначає, що Третім Управлінням організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000000537 від 24.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У даному провадженні, досліджуються обставини зловживання своїм службовим становищем службовими особами підприємств оборонно-промислового комплексу, внаслідок чого державі були заподіяні збитки у особливо великих розмірах.

Зокрема в матеріалах кримінального провадження наявні відомості, що в рамках державного оборонного замовлення між державним замовником, в особі ІНФОРМАЦІЯ_2 та виконавцями оборонного замовлення, в особі державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 (далі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 ») та державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 (далі « ІНФОРМАЦІЯ_6 »), було укладено ряд державних контрактів щодо виготовлення та ремонту для потреб ІНФОРМАЦІЯ_7 бронетанкової техніки.

Згідно укладених державних контрактів, ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 », в якості співвиконавців оборонного замовлення щодо виготовлення та ремонту вказаної бронетанкової техніки мали бути задіяні суб`єкти господарювання реального сектору економіки, які є виробниками комплектуючих, вузлів та агрегатів.

При цьому, згідно інформації наданої ДКР СБ України, службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у період 2018 року, здійснили закупівлю у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) комплектуючих та запчастин до бронетанкової техніки, які були у використанні та не відповідають встановленим технічним вимогам.

Для реалізації своїх дій, 02.07.2018 між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » було укладено договір підряду, в рамках якого, для маскування реального технічного стану вказаного бронетанкового майна, на території ДП " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", під виглядом стендових випробувань було проведено ремонт та косметичне відновлення колісних редукторів та мостів до бронетранспортерів, які були у використанні.

В подальшому, 30.07.2018 між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » було укладено договір поставки, в рамках якого під виглядом нових, було здійснено поставку комплектуючих та запчастин до бронетанкової техніки сумнівної якості та невідомого походження, на загальну суму 9,1 млн. гривень.

Загалом, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), згідно договору поставки №КБТЗ/ПСПК/18/52 від 30.07.2018 поставило до ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » вузли та агрегати до бронетанкової техніки, зокрема: катків підтримуючих 12 шт.; гідроамортизаторів підтримуючих 12 шт.; торсіонів 24 шт.; станків НСВТ 2 шт.; колісних редукторів 35 шт.; мостів БТР 20 шт.; комплекти запасних частин на лебідки 5 шт.

Крім того, установлено, що між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » укладено договір поставки на суму 6,8 млн. гривень. Під час виконання вказаного договору ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » здійснило перерахування ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », за поставлені запчастини грошові кошти у сумі близько 4,7 млн. грн. В свою чергу частина деталей, які були поставлені ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на адресу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » не проходила вхідний контроль якості.

Згідно аналізу податкової звітності з податку на додану вартість, за період з 01.05.2018 по 30.04.2019, проведеного спеціалістами ІНФОРМАЦІЯ_9 , встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » здійснювало придбання товарно-матеріальних цінностей (мостів, колісних редукторів, гідроамортизаторів, торсіонів, коробок передач тощо) у ряду суб`єктів господарювання з ознаками «транзитності», в тому числі у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_13 " (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), які в свою чергу відображають у податковій звітності придбання зазначених товарів у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (ЄДРПОУ НОМЕР_16 ). Окрім цього придбання товарів здійснювалось у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ). Останні, в свою чергу здійснювали придбання товарно-матеріальних цінностей у суб`єктів господарювання з наступною номенклатурою: «черевики чоловічі», «туфлі спортивні», «мінітрактор чотирьохколісний», «мотоблок для обробки землі», «олія соняшникова сира нерафінована», «шрот соняшниковий», «захисні головні убори з пластмаси», тощо, тим самим здійснювали підміну номенклатури та штучно формували податковий кредит вищезазначеним підприємствам.

Також, за результатами аналізу єдиного державного реєстру судових рішень, встановлено, що вищевказані підприємства, через ланцюг транзитно-конвертаційних груп, приймали участь у схемах з мінімізації податкових зобов`язань, шляхом підміни номенклатури товарів у податковому обліку та проведення фіктивних (безтоварних) фінансово-господарських операцій.

Згідно інформації Державної фіскальної служби ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » були відкриті рахунки за № НОМЕР_18 , НОМЕР_18 .

З метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю, які свідчать про відкриття службовими ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і подальше використання ними вищевказаних банківських рахунків.

Як вбачається зі змісту п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя дійшов висновку про необхідністьв задоволенні клопотання про надання тимчасового доступу до документів які знаходять у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки такі дані необхідні для ефективного здійснення досудового розслідування

На підставі викладеного, керуючись ст. 108, 160, 162164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя, У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого другого слідчого відділу Третього управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідування військових злочинів) Державного бюро розслідувань ОСОБА_5 про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати слідчим у кримінальному провадженні № 62019000000000537 від 24.04.2019 Державного бюро розслідувань ОСОБА_6 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 тимчасовий доступ до документів, що знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 або за іншим фактичним місцезнаходженням вказаної банківської установи та містять документи (відомості), що становлять банківську таємницю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) за період часу з дати відкриття рахунку по дату надходження ухвали на виконання, а також можливість вилучити копії зазначених документів (здійснити їх виїмку), а саме:

- виписки про рух грошових коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ЄДРПОУ НОМЕР_17 ) за № НОМЕР_18 , НОМЕР_18 з інформацією про точний час надходження (включаючи години, хвилини і секунди) і перерахування коштів по вказаному рахунку за період з моменту відкриття рахунку по даний час, в тому числі залишок грошових коштів на кінець і початок банківського дня, призначення платежів; розрахункові (поточні) рахунки юридичних (фізичних) осіб контрагентів, їх реєстраційні коди, в паперовому та електронному вигляді;

- виписки з номерами телефонів (IP-адрес), за якими, відбувалось управління рахунком і датами проведення зазначених з`єднань, включаючи години та хвилини.

Службовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів, зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість зробити копії

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Підготовлено в 2 примірниках

Прим. 1 знаходиться в матеріалах кримінального провадження №757/48659/19-к

Прим.2 Слідчому: ОСОБА_5 Копія: АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » Виконавець: ОСОБА_1 16.09.2019 р.

Дата ухвалення рішення16.09.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —757/48659/19-к

Ухвала від 16.09.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Остапчук Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні