Ухвала
від 07.10.2019 по справі 913/565/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

07 жовтня 2019 року м.Харків Справа № 913/565/19

Провадження №15/913/565/19

Суддя Смола С.В., розглянувши матеріали

за позовом Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин Луганської обласної державної адміністрації (проспект Центральний, буд.59, м.Сєвєродонецьк Луганської області, 93405)

до Комунального підприємства Луганська обласна Фармація (проспект Гвардійський, буд.33, офіс 2, м.Сєвєродонецьк Луганської області, 93406)

про визнання недійсним свідоцтва про право власності, скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно та визнання права власності на нерухоме майно,

В С Т А Н О В И В:

Департамент комунальної власності, земельних та майнових відносин Луганської обласної державної адміністрації звернувся до Господарського суду Луганської області з позовом до Комунального підприємства Луганська обласна Фармація про:

- визнання недійсним свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 19.05.2006 серії ЯЯЯ №391321, виданого Міловською районною державною адміністрацією;

- скасування державної реєстрації права власності на нерухоме майно - аптеку №291, загальною площею 78,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: вул.Леніна, буд.53-А, с.Микільське Міловського району Луганської області, реєстраційний номер майна - 14803899, номер запису: 10, в книзі: 5, дата прийняття рішення про державну реєстрацію: 22.05.2006, дата внесення запису: 22.05.2006, назва: Центральна районна аптека №74 Луганського обласного комунального виробничого підприємства Фармація , ідентифікаційний код 05484770, форма власності: комунальна, частка власності: 1/1, підстава виникнення права власності: свідоцтво про право власності, ЯЯЯ 391321, 19.05.2006, видане Міловською районною державною адміністрацією;

- визнання за територіальними громадами сіл, селищ, міст Луганської області в особі Луганської обласної ради (ідентифікаційний код 24046449) права власності на нерухоме майно - аптеку №291, загальною площею 78,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: вул.Леніна, буд.53-А, с .Микільське Міловського району Луганської області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що при проведенні контролю за державною реєстрацією правочинів щодо нерухомого майна, яке належить до спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Луганської області позивачем встановлено, що власником нерухомого майна - аптеку №291, загальною площею 78,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: вул.Леніна, буд.53-А, с. Микільське Міловського району Луганської області, за даними реєстру прав власності на нерухоме майно безпідставно зазначене Луганське обласне комунальне виробниче підприємство Фармація , правонаступником якого є Комунальне підприємство Луганська обласна Фармація .

Позивач вважає, що державна реєстрація права власності на вказане майно за Комунальним підприємством Луганська обласна Фармація суперечить його статуту, порушує приписи ст.60 Закону України Про місцеве самоврядування , ст.78 Господарського кодексу України.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.10.2019 справа передана на розгляд судді Смолі С.В.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд приходить до висновку, що позовна заява та додатки до неї відповідають вимогам ст.ст.162-164 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України); підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження не встановлено.

Відтак, подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

За змістом абз.2 ч.3 ст.12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.3 ст.247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Приймаючи до уваги характер спірних правовідносин, предмет доказування та необхідність дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених у ст.2 ГПК України, відсутність клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд вважає за необхідне розглядати дану справу за правилами загального позовного провадження.

Відносно клопотання позивача про залучення до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Комунального підприємства Луганська обласна Фармація Північ , господарський суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Частиною 3 вказаної статті передбачено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

В обґрунтування клопотання позивач посилається на те, що відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації-керівника військово-цивільної адміністрації №272 від 16.05.2016 Про внесення змін до розпоряджень голови обласної державної адміністрації-керівника обласної військово-цивільної адміністрації №370 від 01.09.2015 та №195 від 07.04.2016 нежитлове приміщення, аптека №291, загальною площею 78,4 кв.м, яке знаходиться за адресою: вул.Леніна, буд.53-А, с. Микільське Міловського району Луганської області, знаходиться на балансі Комунального підприємства Луганська обласна Фармація Північ .

Суд погоджується з доводами позивача, що предмет позову у даній справі стосується прав та законних інтересів Комунального підприємства Луганська обласна Фармація Північ , тому рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки відносно відповідача.

З огляду на викладене, клопотання позивача підлягає задоволенню.

Згідно з ч.2 ст.50 ГПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Частиною 4 вказаної статті передбачено, що про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суд за власною ініціативою вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Луганську обласну державну адміністрацію, проспект Центральний, б.59, м.Сєвєродонецьк Луганської області, 93405, ідентифікаційний код 00022450, з огляду на наступне.

Статтею 3 Закону України Про військово-цивільні адміністрації передбачено, що військово-цивільні адміністрації утворюються у разі потреби за рішенням Президента України. У день набрання чинності актом Президента України про утворення військово-цивільної адміністрації припиняються згідно із цим Законом повноваження обласної ради, її виконавчого апарату, посадових та службових осіб місцевого самоврядування, які працюють у цих органах, - у разі утворення військово-цивільної адміністрації області.

Згідно з абз.3 ст.1 Закону України Про військово-цивільні адміністрації військово-цивільні адміністрації району, області - це тимчасові державні органи, що здійснюють на відповідній території повноваження районних, обласних рад, державних адміністрацій та інші повноваження, визначені цим Законом.

Відповідно до ч.3 ст.3 Закону України Про військово-цивільні адміністрації у разі прийняття рішення про утворення районних, обласних військово-цивільних адміністрацій їх статусу набувають відповідні районні, обласні державні адміністрації, а голови районних, обласних державних адміністрацій набувають статусу керівників відповідних військово-цивільних адміністрацій.

Указом Президента України №123/2015 від 05.03.2015 Про утворення військово-цивільних адміністрацій утворено Луганську обласну військово-цивільну адміністрацію.

Отже, наразі повноваження Луганської обласної ради покладені на Луганську обласну державну адміністрацію.

Частинами 1, 4, 5 ст.60 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні передбачено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини. Районні та обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюють управління об`єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територіальних громад. Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об`єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об`єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об`єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Враховуючи те, що предмет позову стосується визнання права власності на комунальне майно правомочності щодо володіння, користування та розпорядження яким належать безпосередньо Луганській обласній державній адміністрації як військово-цивільній адміністрації, суд вважає, що рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Луганської обласної державної адміністрації відносно відповідача.

Відповідно до ч.3 ст.176 ГПК України якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст.12, 50, 120, 121, 176, 177, 181, 182, 232, 233, 234 ГПК України, суд

У Х В А Л И В

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Клопотання позивача про залучення третьої особи задовольнити. Залучити до участі у справі у якості третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Комунальне підприємство Луганська обласна Фармація Північ (вул.Науки, буд.5, м.Сєвєродонецьк Луганської області, ідентифікаційний код 40045927).

4. Залучити до участі у справі у якості третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Луганську обласну державну адміністрацію (проспект Центральний, буд.59, м.Сєвєродонецьк Луганської області, 93405, ідентифікаційний код 00022450).

5. Підготовче засідання призначити на 29 жовтня 2019 року об 11 год. 45 хв.

6. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м.Харків, проспект Науки, 5, у залі судових засідань №108.

7. Явку представників сторін та третіх осіб визнати необов`язковою.

8. Зобов`язати позивача:

- у строк, передбачений ч.3 ст.176 ГПК України, направити копію позовної заяви та доданих до неї документів Луганській обласній державній адміністрації (проспект Центральний, буд.59, м.Сєвєродонецьк Луганської області, 93405, ідентифікаційний код 00022450) та до 28.10.2019 подати суду докази такого направлення.

9. Встановити відповідачу строк для подання відзив на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали. У випадку подання відповідачем відзиву подати суду докази його надіслання (надання) з усіма додатками іншим учасникам справи

10. Звернути увагу відповідача, що він повинен подати суду докази разом з поданням відзиву (ч.3 ст.80 ГПК України). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч.2 ст.178 ГПК України).

11. Встановити третім особам строки для подання пояснень щодо позову - протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання позову. У випадку подання третіми особами пояснень щодо позову - подати суду докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи.

12. Звернути увагу третіх осіб, що вони повинні подати суду докази разом з поданням письмових пояснень третьої особи (ч.3 ст.80 ГПК України), а також на порядок подання пояснень, встановлений ст. 168 ГПК України.

13. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

14. Звернути увагу учасників судового процесу, що відповідно до п.5.27 Національного стандарту України Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003) передбачено, що відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів Згідно з оригіналом , назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії; підпис такої особи засвідчується відбитком печатки підприємства, установи, організації (за наявності); засвідчуватись має кожна сторінка документу.

15. Звернути увагу учасників справи на процесуальні права та обов`язки, передбачені ст.46 ГПК України, зокрема в частині строків подання до суду заяв про збільшення/зменшення позовних вимог, зміни предмету або підстави позову та доказів направлення копій таких заяв та доданих до них документів іншим учасникам справи, а також щодо наслідків неподання таких доказів суду (ч.ч.2, 3,5 ст.46 ГПК України).

16. Звернути увагу учасників справи на порядок подання доказів, встановлений у ст.80 ГПК України, та наслідки неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи. У випадку неможливості учасником справи самостійно надати докази - він вправі подати клопотання про витребування доказів судом у строки, встановлені у ч.ч.2, 3 ст.80 ГПК України (ч.1 ст.81 ГПК України).

17. Звернути увагу учасників справи, що при визначенні строків отримання ними процесуальних документів від суду та від інших учасників справи, з метою недопущення зловживанням процесуальними правами, судом враховуються Нормативи і нормативні строки пересилання поштових відправлень, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію у справі можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/sud5014.

Суддя С. Смола

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84787753
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/565/19

Рішення від 29.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Смола С.В.

Ухвала від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд Луганської області

Смола С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні