Рішення
від 07.10.2019 по справі 158/2118/19
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/2118/19

Провадження № 2/0158/674/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 жовтня 2019 року Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого судді - Костюкевича О.К.

при секретарі - Хмілевській І.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Карпилівської сільської ради Ківерцівського району Волинської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Карпилівської сільської ради Ківерцівського району Волинської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік - ОСОБА_6 . Після його смерті залишилось спадкове майно, що складається із житлового будинку з надвірними господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Позивач та відповідачі є спадкоємцями майна померлого за законом, однак останні відмовилися від прийняття спадщини шляхом написання відповідної заяви до нотаріальної контори.

При зверненні в нотаріальну контору для оформлення спадщини їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину через відсутність оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно. Тому просить в судовому порядку визнати за нею право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як на частку в спільному майні подружжя та на 1/2 частину вищевказаного житлового будинку з надвірними господарськими будівлями і спорудами, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. До суду подано заяву про підтримання позову та розгляд справи у її відсутності.

Відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та представник відповідача - Карпилівської сільської ради Ківерцівського району Волинської області в судове засідання не з`явилися, відповідно до поданих заяв, позовні вимоги визнають повністю та просять розгляд справи проводити без їх участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_7 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 16.02.2000 року (а.с.5).

Наявність у власності ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , житлового будинку з надвірними будівлями і спорудами, 1968 року побудови, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , стверджується витягом з погосподарської книги № 1 за 1996-2000 роки, довідкою Карпилівської сільської ради Ківерцівського району Волинської області № 749 від 11.08.2008 року (а.с.6,7).

Факт перебування у шлюбі позивача та спадкодавця - ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , стверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 14.02.1954 року (а.с.9).

Враховуючи те, що відповідно до ст.22 КпШС України, який діяв на момент виниклих правовідносин, майно нажите подружжям за час шлюбу, є їх спільною сумісною власністю, і частки є рівними (ст. 28 цього Кодексу), аналогічні норми містяться в статтях 60, 70 СК України, ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 370 ЦК України, позивач ОСОБА_1 має право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , як на частку у спільній сумісній власності подружжя.

На момент відкриття спадщини діяв Цивільний Кодекс України в редакції 1963 року, оскільки часом відкриття спадщини визнається день смерті спадкодавця, тому при вирішенні даного позову слід застосовувати норми даного Кодексу.

Статтею 549 ЦК України (в редакції 1963 року) визначено, що спадкоємець, який фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, визнається таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до ст. 527 ЦК України (в редакції 1963 року) спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 524 ЦК України (в редакції 1963 року), спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом. Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

В силу ч. 1 ст. 529 ЦК України (в редакції 1963 року), при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті. Онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому родителю.

Постановою № 1176/02-31 від 26.07.2019 року державний нотаріус Ківерцівської державної нотаріальної контори Волинської області відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом через відсутність у спадкодавця оригіналів правовстановлюючих документів на нерухоме майно (а.с.22).

Відповідно до ст. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зі ст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації і виникає з моменту державної реєстрації, відсутність належно оформлених правовстановлюючих документів на нерухоме майно у померлого спадкодавця унеможливлює спадкоємцеві - позивачу по справі оформити свідоцтво про право на спадщину. Беручи до уваги, викладене, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 200, 263-265 ЦПК України, ст. 182, 328, 392 ЦК України, ст. ст. 524, 529, 549 ЦК УРСР (в редакції 1963 року), суд -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частину житлового будинку з надвірними господарськими будівлями і спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , як на частку в спільному майні подружжя, та на іншу 1/2 їх частину, в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_7 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , жителька: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , житель АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_5 , житель АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_4 , жителька АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , житель АДРЕСА_4 .

Відповідач: Карпилівська сільська рада Ківерцівського району Волинської області, адреса: с. Карпилівка, вул. Івана Франка, 7, Ківерцівського району Волинської області, Код ЄДРПОУ: 05383690.

Суддя

Ківерцівського районного суду Костюкевич О.К.

Повне судове рішення складене 07.10.2019 року

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84788934
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —158/2118/19

Рішення від 07.10.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 04.09.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні