Рішення
від 07.10.2019 по справі 363/2917/19
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.10.2019 Справа № 363/2917/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 жовтня 2019 року Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Котлярової І.Ю.,

при секретарі - Палій Л.О.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Вишгород цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа - Демидівська сільська рада Вишгородського району Київської області про встановлення факту постійного проживання разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа - Демидівська сільська рада Вишгородського району Київської області звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини. В обґрунтування поданої заяви вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір заявника - ОСОБА_3 . Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно. ОСОБА_2 являється єдиним спадкоємцем першої черги за законом, а тому у березні 2019 року звернувся до нотаріуса з метою оформлення спадщини. Проте, постановою приватного нотаріуса Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фої Л.А., заявнику було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій, з підстав пропуску строку звернення з відповідною заявою та у зв`язку із тим, що заявник не був зареєстрований із спадкодавцем за однією адресою на час її смерті. Представник заявника зазначив, що ОСОБА_2 з 2008 року проживав разом з мамою в АДРЕСА_1 і проживає там і досі, але зареєстрований за іншою адресою, що позбавляє його можливості оформити спадщину. Реєстрація місця проживання в с. Лютіж, не може бути доказом постійного місця проживання заявника в с. Лютіж. А тому звернувся до суду та просив встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 з 2008 року по теперішній час.

У судове засідання заявник та його представник не з`явилися, від представника надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, вимоги заяви підтримав та просив про їх задоволення.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просив розгляд справи проводити за відсутності їх представника, позовні вимоги визнає у повному обсязі та не заперечує проти їх задоволення.

Вивчивши письмові докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. У ст.12 ЦПК України, говориться, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено та підтверджується матеріалами справи, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 (а.с. 9).

Зі свідоцтва про народження вбачається, що заявник - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є сином ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с. 8).

Заявник подав заяву до приватного нотаріуса Вишгородського районного нотаріального округу Київської області Фої Л.А. про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 та видачу свідоцтва про спадщину, на що йому було відмовлено у зв`язку з пропущенням шестимісячного терміну для звернення з заявою про прийняття спадщини та роз`яснено право звернутися до суду із заявою для встановлення факту, що він проживав разом зі спадкодавцем до дня його смерті.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені інші факти,від яких залежить виникнення,зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

З роз`яснень викладених у п.п. 2, 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах спадкування №7 від 30.05.2008 року, вбачається, що виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд про встановлення цих фактів. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку з цим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутись в суд з заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до п.п. 3, 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем під час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Оскільки заявник не може надати документи, які підтверджують його фактичне проживання зі спадкодавцем на момент відкриття спадщини йому відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Відповідно до п. 211 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України , затвердженої наказом Міністра Юстиції України №20/5 від 03 березня 2004 року - доказом постійного проживання разом зі спадкодавцем можуть бути: довідка житлово-експлуатаційної організації, правління житлово-будівельного кооперативу, відповідного органу місцевого самоврядування про те, що спадкоємець безпосередньо перед смертю спадкодавця проживав разом зі спадкодавцем; копія рішення суду, що набрало законної сили, про встановлення факту своєчасного прийняття спадщини; реєстраційний запис у паспорті спадкоємця або в будинковій книзі, який свідчить про те, що спадкоємець постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, та інші документи, що підтверджують факт постійного проживання разом зі спадкодавцем.

Так як такі документи у заявника відсутні, то він звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання з спадкодавцем на час відкриття спадщини, маючи за мету оформлення та видачу нотаріусом свідоцтва про право на спадщину.

Метою звернення заявника до суду є встановлення факту його постійного проживання, як спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини для подальшого оформлення прав на спадкове майно в нотаріальному порядку на підставі ч. 3 ст. 1268 ЦК України.

Встановлено, що згідно копії паспорта заявник зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , однак під час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , заявник постійно проживав разом зі спадкодавцем за адресою: АДРЕСА_1 та в такий спосіб фактично прийняв спадщину.

Заявник є єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На момент смерті він постійно проживав зі спадкодавцем, в його будинку, тому на час відкриття спадщини заяву нотаріусу у шестимісячний термін не подавав, про відмову від спадщини не заявляв. Оскільки зареєстроване місце проживання заявника відмінне від спадкодавця, нотаріус відмовила заявнику у вчиненні нотаріальної дії.

Як вбачається з акту обстеження матеріально-побутових умов проживання від 25.06.2019 року складеного депутатом Демидівської сільської ради Вишгородського району Київської області, заявник з 2008 року по теперішній час проживає в будинку своєї матері ОСОБА_3 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Таким чином, оскільки заявник, як спадкоємець за законом постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини в одному будинку та протягом шести місяців із часу відкриття спадщини не заявив про свою відмову від спадщини, то він вважається таким, що прийняв спадщину.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим, оскільки підтверджується доданими до справи документами, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1216-1218, 1220-1221, 1268, 1270 Цивільного кодексу України,ст.ст. 12, 13, 315, 258-260, 319,354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа - Демидівська сільська рада Вишгородського району Київської області про встановлення факту постійного проживання разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , з спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення через Вишгородський районний суд Київської області.

Заявник: ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий Вишгородським РВ ГУ МВС України в Київській області, ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ).

Представник заявника: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 ).

Заінтересована особа: Демидівська сільська рада Вишгородського району Київської області (код ЄДРПОУ 04359531, місцезнаходження: 07335, Київська область, Вишгородський район, с. Демидів, вул. Фастова, 2).

СУДДЯ - І.Ю.КОТЛЯРОВА

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84789824
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/2917/19

Рішення від 07.10.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 30.08.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 15.07.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні