Рішення
від 07.10.2019 по справі 910/10354/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

07.10.2019Справа № 910/10354/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Трафік Філмз" (м. Київ)

До Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Кінотеатр "Київ"

(м. Київ)

Про стягнення 235.559,42 грн.

Суддя Ващенко Т.М.

Секретар судового засідання Шаповалов А.М.

Представники сторін: не викликались

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Трафік Філмз" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Кінотеатр "Київ" про стягнення 235.559,42 грн., з яких: 177.435,00 грн. основного боргу, 16.124,42 грн. пені, 42.000,00 грн. штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовано невиконанням відповідачем умов Генерального договору № 01/02/01 від 22.11.18.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.08.19. відкрито провадження у справі № 910/10354/19, постановлено її розгляд здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (без проведення судового засідання). Встановлено сторонам строки на подання відзиву, відповіді на відзив, заперечень на відповідь на відзив, додаткових письмових пояснень, додаткових доказів.

Відповідачем письмового відзиву на позов не подано, доказів на обґрунтування своєї правової позиції у справі не надано.

При цьому судом встановлено, що відповідачу ухвалу суду про відкриття провадження в даній справі направлену на адресу, визначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, вручено 23.08.19., що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 0103051623359.

Отже, відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи № 910/10354/19.

У разі неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 9 ст. 165 ГПК України).

Оскільки наявні у матеріалах справи документи достатні для прийняття повного та обґрунтованого судового рішення, у відповідності до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними у справі матеріалами.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення (ч. 5 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши надані документи і матеріали, з`ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

22.11.18. між позивачем (далі - Дистриб`ютор) та відповідачем (далі - Замовник) було укладено Генеральний договір № 01/02/01 (далі - Договір), відповідно до п. 2.1 якого він регулює взаємини сторін щодо кіно театрального розповсюдження та демонстрування Фільмів.

Відповідно до п. 2.2 Договору Дистриб`ютор передає Замовнику невиключне право щодо Фільмів у Період та в Кінотеатрах, визначених у відповідному Додатку до Договору, а Замовник зобов`язується забезпечити Демонстрування таких фільмів та розміщення Рекламних матеріалів відповідно до умов Договору і додатків до нього.

Строк дії Договору встановлено пунктом 10.1 з дати підписання і діє до 31.12.18.

З огляду на встановлений ст. 204 Цивільного кодексу України принцип правомірності правочину, суд приймає до уваги Договір як належну підставу, у розумінні норм ст. 11 названого Кодексу України, для виникнення у позивача та відповідача взаємних цивільних прав та обов`язків.

Згідно з п. 4.3.9 Договору підставою для остаточних розрахунків між сторонами є Розрахунковий акт разом зі Звітом, на підставі яких складається Акт виконаних робіт (послуг).

Сума, що підлягає перерахуванню Дистриб`ютору становить 50% від Валового Збору (всі кошти, отримані від продажу вхідних квитків за проведений сеанс (и) фільму у кінтеатрах), якщо інше не передбачено відповідним додатком до Договору. Замовник зобов`язується перерахувати суду, передбачену п. 6.1 Договору на поточний рахунок Дистриб`ютора у строк не пізніше п`яти банківських днів після закінчення Періоду (термін, протягом якого Замовник забезпечує демонстрування та інші дії, передбачені Договором, стосовно відповідних фільмів), якщо інше не передбачено відповідним додатком до Договору.

Позивач вказує на наявність у відповідача заборгованості за Договором в сумі 177.435,00 грн.

Відповідно до частини 1 статті 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно зі ст. ст. 76-77 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до частини 1 статті 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд відзначає наступне.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, договір є підставою виникнення цивільних прав та обов`язків. Цивільні права і обов`язки виникають як з передбачених законом договорів, так і з договорів, не передбачених законом, але таких, що йому не суперечать.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Цивільного Кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічні положення містяться і в Господарському кодексі України. Так, відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договорів, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Приписами ч. 1 ст. 173 Господарського кодексу України встановлено, що в силу зобов`язання одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно із ч. 1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

Статтею 1108 Цивільного кодексу України встановлено, що особа, яка має виключне право дозволяти використання об`єкта права інтелектуальної власності (ліцензіар), може надати іншій особі (ліцензіату) письмове повноваження, яке надає їй право на використання цього об`єкта в певній обмеженій сфері (ліцензія на використання об`єкта права інтелектуальної власності). Ліцензія на використання об`єкта права інтелектуальної власності може бути оформлена як окремий документ або бути складовою частиною ліцензійного договору. Ліцензія на використання об`єкта права інтелектуальної власності може бути виключною, одиничною, невиключною, а також іншого виду, що не суперечить закону. Невиключна ліцензія не виключає можливості використання ліцензіаром об`єкта права інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, та видачі ним іншим особам ліцензій на використання цього об`єкта у зазначеній сфері.

Згідно зі ст. 1109 цього ж Кодексу, за ліцензійним договором одна сторона (ліцензіар) надає другій стороні (ліцензіату) дозвіл на використання об`єкта права інтелектуальної власності (ліцензію) на умовах, визначених за взаємною згодою сторін з урахуванням вимог цього Кодексу та іншого закону. У ліцензійному договорі визначаються вид ліцензії, сфера використання об`єкта права інтелектуальної власності (конкретні права, що надаються за договором, способи використання зазначеного об`єкта, територія та строк, на які надаються права, тощо), розмір, порядок і строки виплати плати за використання об`єкта права інтелектуальної власності, а також інші умови, які сторони вважають за доцільне включити у договір.

Додатком № 13 від 21.03.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу права на іноземні фільми фестивалю Французька весна 2019. Фестиваль допрем`єрних показів . Період дії права на фільми з 04.04.19. по 10.04.19. місце демонстрування: кінотеатр Київ , Великий зал, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 17.04.19.

За додатком № 13 до Договору між сторонами складно та підписано акт про результати демонстрування фільму, за яким суми винагороди Дистриб`ютору становить 121.050,00 грн.

Додатком № 16 від 26.03.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу право на іноземний фільм Один король-одна Франція . Період дії права на фільми з 04.04.19. по 24.04.19. місце демонстрування: кінотеатр Київ , Сінематика, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 30.04.19.

За додатком № 16 до Договору між сторонами складно та підписано акт про результати демонстрування фільму, за яким суми винагороди Дистриб`ютору становить 15.070,00 грн.

Додатком № 17 від 09.04.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу право на іноземний фільм З Божої волі . Період дії права на фільми з 18.04.19. по 08.05.19. Місце демонстрування: кінотеатр Київ , Великий зал, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 16.05.19.

За додатком № 17 до Договору між сторонами складно та підписано акт про результати демонстрування фільму, за яким суми винагороди Дистриб`ютору становить 15.207,50 грн.

Додатком № 18 від 25.04.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу право на іноземний фільм Аманда . Період дії права на фільми з 02.05.19. по 22.05.19. Місце демонстрування: кінотеатр Київ , Сінематика, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 29.05.19.

За додатком № 18 до Договору між сторонами відсутній акт за результатами демонстрування фільму.

Додатком № 19 від 07.05.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу право на іноземний фільм Подвійні життя . Період дії права на фільми з 09.05.19. по 29.05.19. Місце демонстрування: кінотеатр Київ , Сінематика, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 05.06.19.

За додатком № 19 до Договору між сторонами відсутній акт за результатами демонстрування фільму.

Додатком № 20 від 10.05.18. до Договору позивач передав відповідачу у тимчасове користування для здійснення публічного показу право на іноземний фільм Полуничка . Період дії права на фільми з 16.05.19. по 05.06.19. Місце демонстрування: кінотеатр Київ , Великий зал, м. Київ. Сума роялті, що належить до сплати позивачу за надання права на демонстрування становить 50% від суми Валового збору (за виключенням ПДВ). Відповідач зобов`язується сплатити вказані кошти позивачу протягом п`яти банківських днів після останнього дня періоду дії права на фільм, а саме до 12.06.19.

За додатком № 20 до Договору між сторонами відсутній акт за результатами демонстрування фільму.

Звіти відповідача з прокату фільмів наявні в матеріалах справи.

В ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України зазначено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

З врахуванням пунктів 10 додатків до Договору строк оплати є таким, що настав.

Доказів оплати відповідачем позивачу 177.435,00 грн матеріали справи не містять.

Стаття 610 Цивільного кодексу України визначає, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Позивачем доведено належним чином, а відповідачем не спростовано факту існування у останнього заборгованості за Додатками № 13, 16, 17, 18, 19, 20 в розмірі 177.435,00 грн.

Оскільки відповідач не сплатив вартості належної до сплати позивачу сум роялті, грошові кошти в розмірі 177.435,00 грн підлягають стягненню з відповідача на користь позивача, а позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню повністю.

Позивач просить суд стягнути з відповідача 16.124,42 грн. пені, 42.000,00 грн. штрафу.

Пунктом 7.4 Договору визначено, що у випадку прострочення Замовником платежу відповідно до пункту 6.2 Договору Замовник сплачує Дистриб`ютору пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення зобов`язання. У випадку прострочення платежу більше ніж на 20 календарних днів Замовник сплачує Дистриб`ютору також штраф в розмірі 7000,00 грн за кожен випадок порушення зобов`язання.

В силу приписів ст. 216, ч. 1 ст. 218 Господарського кодексу України, підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Судом встановлено, сукупність вказаних умов та встановлено, що дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (ст. 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (ст. 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Одним із різновидів господарських санкцій, які застосовуються до правопорушника у сфері господарювання, є штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойки, штрафу, пені), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (ст. 230 ГК України).

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ч. 2 ст. 549 Цивільного кодексу України, штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Якщо у договорі виконання грошового зобов`язання визначається до настання певного терміну, наприклад, до 1 серпня 2014 року (частина друга статті 252 ЦК України), то останнім днем виконання такого зобов`язання вважається день, що передує цьому терміну (в даному прикладі - 31 липня 2014 року) (п. 1.9 постанови Пленуму ВГС України № 14 від 17.12.13. Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов`язань ).

За вказаного судом встановлено, що період для нарахування пені позивачем визначено вірно.

Здійснивши перерахунок суми пені з урахуванням вказаного судом встановлено, що розмір пені становить 16350,32 грн., однак, позивачем пред`явлено до стягнення 16124,42 грн., з огляду на що вказана сума підлягає стягненню з відповідача на користь позивача, а позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню повністю.

здійснивши перерахунок штрафу, суд встановив, що його розмір становить 42.000,00 грн. За вказаних підстав з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сума штрафу у вказаному розмірі.

Відповідно до положень ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст. ст. 73, 74, 76-80, 86, 129, ч. 9 ст. 165, ст. ст. 219, 232, 233, 236-238, 240, 241, 252 ГПК України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Культурний центр "Кінотеатр "Київ" (01004, м. Київ, вул. Червоноармійська, 19; ідентифікаційний код 21701876) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Трафік Філмз" (04071, м. Київ, вул. Щекавицька,30/39, оф. 212; ідентифікаційний код 41204230) 177.435 (сто сімдесят сім тисяч чотириста тридцять п`ять) грн 00 коп. основного боргу, 16.124 (шістнадцять тисяч сто двадцять чотири) грн 42 коп. пені, 42.000 (сорок дві тисячі) грн 00 коп. штрафу, 3.533 (три тисячі п`ятсот тридцять три) грн. 39 коп. судового збору.

3. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 253, 254, 256-259 ГПК України з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення07.10.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84793406
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 235.559,42 грн

Судовий реєстр по справі —910/10354/19

Рішення від 07.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 06.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні