Рішення
від 24.01.2019 по справі 758/4887/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/4887/18

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

24 січня 2019 року Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді -Войтенко Т. В. ,

за участю секретаря судового засідання - Дідук С. В.,

представника позивача Абдуллаєва А.Н. ,

розглянувши в порядку спрощеного провадження справу за позовом Комунального підприємства Галицьке Подільського району міста Києва до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги, -

В С Т А Н О В И В :

18 квітня 2018 року Комунальне підприємство Галицьке Подільського району м. Києва звернулося до суду з позовом до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги.

Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що співвідповідачі проживають у квартирі АДРЕСА_1 та користуються послугами, що надаються позивачем.

Посилаючись на те, що відповідачі користувалися послугами, що надавалися КП Галицьке Подільського району міста Києва , на утримання прибудинкової території, центрального опалення, гарячого водопостачання, холодного водопостачання та газом, однак не вносили плату за споживання таких послуг, в результаті чого утворилася заборгованість за житлово-комунальні послуги, Комунальне підприємство Галицьке Подільського району міста Києва звернулося до суду з даним позовом, у якому просило стягнути солідарно з відповідачів по справі заборгованість перед позивачем у розмірі 89960,07 грн. за період з 01.09.2010 по 01.03.2015, з яких 59094,61 грн. основна заборгованість, 25699,33 грн. інфляційне збільшення боргу, 5166,13 грн. як 3% річних.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, викладених в позовній заяві, не заперечував проти ухвалення заочного рішення.

Відповідачі у судове засідання не з`явився, про розгляд справи повідомлявся відповідно до ч.7 ст. 128 ЦПК України за адресою місця проживання, зареєстрованою у встановленому законом порядку. Заяв про розгляд справи за його відсутності, про причини неявки, відзив на позовну заяву від відповідачів не надходили.

Заяв про застосування строку позовної давності як підстави для відмови у задоволенні позову подано не було.

Зважаючи на відсутність заперечень представника позивача, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у відсутності відповідачів, які вважається належним чином повідомленими про розгляд справи відповідно до ч. 8 ст. 128 ЦПК України, з можливістю ухвалення заочного рішення по справі (ч. 4 ст. 223 ЦПК України).

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновків про задоволення позову зважаючи на таке.

З матеріалів справи вбачається, що співвідповідачі проживають та зареєстровані у квартирі АДРЕСА_1 , а відтак, є споживачами послуг, що надавалися позивачем (а.с.8, 17-22).

Комунальне підприємство Галицьке Подільського району м. Києва створене на підставі рішення Подільської районної в м. Києві ради від 07.12.2007 року №240 Про удосконалення структури управління житловим господарством Подільського району та було балансоутримувачем будинку АДРЕСА_2 , що надавало житлового-комунальні послуги.

Згідно з розрахунків, наданий позивачем, вбачається, що співвідповідачі не сплачували за надані їм житлово-комунальні послуги - утримання прибудинкової території, центральне опалення, гаряче та холодне водопостачання за період з вересня 2010 року по 01 березня 2015, у зв`язку з чим, у них утворилась заборгованість, загальний розмір якої становить 59094,61 грн. (а.с.12-14).

Законом України Про житлово-комунальні послуги визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків затверджених Постановою КМУ № 45 від 24 січня 2006 року Про внесення змін до постанови Кабміну від 08 жовтня 1992 року № 572 , власник та наймач квартири зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Законом України Про житлово-комунальні послуги врегульовані права та обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник, серед яких обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором.

Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а його обов`язком - оплатити житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 509 Цивільного кодексу України (надалі за текстом - ЦК України) визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦКУ передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом

Співвідповідачами, всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати наданих їм житлово-комунальних послуг та відсутності заборгованості перед позивачем з оплати цих послуг.

Невиконане перед позивачем грошове зобов`язання дає право позивачу на стягнення з відповідачів інфляційного збільшення боргу як відповідальності за несвоєчасно виконане грошове зобов`язання.

Так, відповідно ч. 2 статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Зважаючи на те, що між позивачем та відповідачами існують грошові зобов`язання, які відповідачами порушуються, наявна заборгованість підлягає сплаті з урахуванням інфляційних нарахувань та 3% річних.

Відповідно до ст.625 ЦК України Комунальним підприємством Галицьке Подільського району міста Києва за період з 01 вересня 2010 року по 1 березня 2015 року було нараховане інфляційне збільшення боргу на суму 25 699,33 грн. та 5166,13 грн. як 3% річних (а.с. 11).

За таких обставин, на основі повно та всебічно з`ясованих обставин справи, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин, та правові норми, які підлягають застосуванню, враховуючи відсутність даних про те, що заборгованість відповідачів за спожиті послуги погашена, суд дійшов висновку про задоволення позову в повному обсязі.

Відтак, з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 на користь Комунального підприємства Галицьке Подільського району міста Києва необхідно солідарно стягнути заборгованість за спожиті послуги за період 01.09.2010 року по 01.03.2015 року у розмірі 59094,61 грн., інфляційне збільшення боргу у розмірі 25699,33 грн. та 5166,13 грн. як 3% річних, а всього стягнути 89 960,07 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з кожного відповідача підлягає стягненню судовий збір у загальному розмірі 1762 грн., тобто по 293,67 грн. судового збору з кожного з боржників.

З викладеного, керуючись ст.ст. 509, 525, 526 ЦК України, ст.ст. 10, 66, 162 ЖК України, ст.ст. 12, 13, 76-89, 141, 223, 258, 259, 265, 354 ЦПК України суд -

У Х В А Л И В :

Позов Комунального підприємства Галицьке Подільського району міста Києва до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги - задовольнити.

Cтягнути солідарно з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено), ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено), ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено), ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено), ОСОБА_7 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_3 , ІПН не встановлено) на користь Комунального підприємства Галицьке Подільського району міста Києва (код ЄДРПОУ 35669313, пр. Правди, 4, м. Київ) заборгованість за спожиті послуги за період 01.09.2010 року по 01.03.2015 року у розмірі 59094,61 грн., інфляційне збільшення боргу у розмірі 25699,33 грн. та 5166,13 грн. як 3% річних, а всього стягнути 89 960,07 грн.

Cтягнути з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на користь Комунального підприємства Галицьке Подільського району міста Києва по 293,67 грн. судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуто Подільським районним судом м. Києва за письмовою заявою відповідача(ів).

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем(ами) до Подільського районного суду м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення суду може бути оскаржено позивачем(ами) в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду, шляхом подання через Подільський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового рішення виготовлено 29 січня 2019 року.

Суддя Т. В. Войтенко

Дата ухвалення рішення24.01.2019
Оприлюднено08.10.2019
Номер документу84795254
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —758/4887/18

Рішення від 24.01.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Рішення від 24.01.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Ухвала від 23.04.2018

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні