Рішення
від 04.10.2019 по справі 304/825/19
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/825/19

Провадження № 2/304/310/2019

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2019 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Чепурнова В. О.,

з участю секретаря судового засідання - Гавій Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу № 304/825/19 за позовом відділу охорони здоров`я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення, -

В С Т А Н О В И В:

позивач звернувся в суд з вищезазначеним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на користь відділу кошти, витрачені Перечинською ЦРЛ на стаціонарне лікування потерпілого від злочину - ОСОБА_2 у розмірі 718,61 грн. Свої вимоги мотивує тим, що 14 серпня 2018 року близько 21:00 год. між обвинуваченим ОСОБА_1 та його братом ОСОБА_2 , які знаходились по АДРЕСА_1 , виникла сварка, у ході якої ОСОБА_1 діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, наніс потерпілому декілька ударів зажатими в кулак руками в область обличчя та спини, а також один удар дерев`яною палицею по лівій нозі, внаслідок чого ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ, струсу головного мозку, субкапітального перелому 5-ї плюснової кістки без зміщення , які згідно висновку судово-медичного експерта № 363 від 28 серпня 2018 року відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, за що кримінальна відповідальність передбачена ч. 1 ст. 122 КК України. У результаті отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у терапевтичному відділенні Перечинської ЦРЛ 7 днів - з 15 по 22 серпня 2018 року, а витрати на таке лікування склали 718,62 грн. Зазначені витрати, здійснені лікарнею з вини відповідача, негативно впливають на фінансування інших хворих, внаслідок чого порушуються інтереси держави у сфері дотримання прав і свобод людини та громадянина в галузі охорони здоров`я. Ухвалою Перечинського районного суду Закарпатської області від 31 жовтня 2018 року задоволено клопотання потерпілого ОСОБА_2 про закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 122 КК України у зв`язку з його відмовою від обвинувачення, та на підставі ст. 248 КПК України кримінальне провадження закрито. На підставі наведеного просить позов задовольнити.

У судове засідання представник позивача - Мулеса М.В. не з`явився, попередньо подавав суду заяву про розгляд справи за його відсутності та підтримання позовних вимог у повному обсязі, а також не заперечив проти заочного розгляду справи.

У судове засідання відповідач також не з`явився, хоча про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, причину неявки не повідомив, відзив не подав, а тому суд зі згоди представника позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено у судовому засіданні, ухвалою Перечинського районного суду Закарпатської області від 31 жовтня 2018 року клопотання потерпілого ОСОБА_2 про закриття кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 122 КК України на підставі ст. 248 КПК України у зв`язку з його відмовою від обвинувачення задоволено, а кримінальне провадження № 12018070130000351 від 16 серпня 2018 року - закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв`язку з відмовою потерпілого від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення (а. с. 4).

Згідно вказаної ухвали, 14 серпня 2018 року близько 21:00 год. між обвинуваченим ОСОБА_1 та його братом ОСОБА_2 , які знаходились по АДРЕСА_1 , виникла сварка, у ході якої ОСОБА_1 діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, наніс потерпілому декілька ударів зажатими в кулак руками в область обличчя та спини, а також один удар дерев`яною палицею по лівій нозі, внаслідок чого ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ, струсу головного мозку, субкапітального перелому 5-ї плюснової кістки без зміщення , які згідно висновку судово-медичного експерта № 363 від 28 серпня 2018 року відносяться до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, за що кримінальна відповідальність передбачена ч. 1 ст. 122 КК України.

Також встановлено, що 08 листопада 2018 року вказана ухвала набрала законної сили.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

У відповідності до ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Як роз`яснено у пункті 3 постанови Пленуму Верховного суду України № 11 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат від 07 липня 1995 року, питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується, згідно із Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Як передбачено пунктом 2 вказаного Порядку сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілих, з урахування кількості ліжко - днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування.

З наявної в матеріалах справи калькуляції № 7 від 22 листопада 2018 року видатків на лікування хворого ОСОБА_2 , виданої головним лікарем Перечинської ЦРЛ вбачається, що витрати на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 склали 718,62 грн (а. с. 5).

Таким чином витрати, які здійснила з вини ОСОБА_1 Перечинська ЦРЛ на стаціонарне лікування потерпілого від злочину повинні бути відшкодовані особою, що вчинила кримінальне правопорушення, та зараховані до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров`я, так як невідшкодування вказаних коштів порушує як економічні інтереси держави, так і соціальні інтереси держави, оскільки відшкодовані суми коштів спрямовуються для подальшого фінансування діяльності закладів охорони здоров`я.

Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що з ОСОБА_1 слід стягнути витрати на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 на користь держави в особі відділу охорони здоров`я Перечинської РДА.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, що відповідає положенням ч. 1 ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст. 1206 ЦК України, Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року, ст. ст.6-13, 76, 89, 141, 259, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

позов відділу охорони здоров`я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь відділу охорони здоров`я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області (код ЄДРПОУ 26325828) кошти, витрачені Перечинською центральною районною лікарнею на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ОСОБА_2 у розмірі 718 (сімсот вісімнадцять) грн 62 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави 1 921 (одна тисячу дев`ятсот двадцять одну) грн судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Закарпатської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: Відділ охорони здоров`я Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області, код ЄДРПОУ 26325828; місцезнаходження: 89200 Закарпатська область м. Перечин, пл. Народна, № 16.

Відповідач: ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_2 .

Головуючий: Чепурнов В. О.

СудПеречинський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення04.10.2019
Оприлюднено09.10.2019
Номер документу84807367
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —304/825/19

Рішення від 04.10.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 10.06.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні