Рішення
від 08.10.2019 по справі 158/2464/19
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/2464/19

Провадження № 2/0158/757/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 жовтня 2019 року Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді - Костюкевича О.К.

секретаря - Хмілевської І.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду міста Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Карпилівської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до Карпилівської сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами.

Позивачі свої вимоги обґрунтовують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер - ОСОБА_3 , після його смерті відкрилась спадщина, що складається з житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який був придбаний за час перебування позивача - ОСОБА_2 у шлюбі із спадкодавцем - ОСОБА_3 , а тому належить їм на праві спільної сумісної власності.

Ще за життя спадкодавець - ОСОБА_3 розпорядився належним йому майном, а саме: усе належне йому на день смерті майно заповів своєму сину, а саме позивачу по справі - ОСОБА_1 .

Позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем першої черги після смерті чоловіка - ОСОБА_3 , а ОСОБА_1 є спадкоємцем майна спадкодавця за заповітом.

У визначений законом термін позивачі звернулися із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, але нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки у спадкодавця відсутні оригінали правовстановлюючих документів на майно.

Просить суд визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті батька - ОСОБА_3 , а за ОСОБА_2 визнати право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 як частку спільної сумісної власності, після смерті чоловіка - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилися, згідно із поданою заявою просять проводити розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просять суд їх задовольнити.

Представник відповідача Карпилівської сільської ради в судове засідання не з`явився, відповідно до поданої заяви просить розгляд справи проводити у їх відсутності, позовні вимоги визнають повністю та просять їх задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 17.08.2011 року (а.с.9).

Факт належності спадкодавцю - ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 стверджується довідкою Карпилівської сільської ради Ківерцівського району Волинської області № 930 від 14.06.2019 року, витягом з погосподарської книги № 3 за 2016-2020 роки, витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі № 57101047 від 05.08.2019 року (а.с.13-15).

Згідно ст. 22 ч. 1 Кодексу про шлюб та сім`ю України та ст. 368 ЦК України майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном.

Згідно ч. 2 ст. 370 ЦК України у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Факт перебування спадкодавця - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та позивачки - ОСОБА_2 стверджується свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 від 28.11.1960 року (а.с.11).

Також судом встановлено, що 12.05.2006 року, ОСОБА_3 склав заповітне розпорядження, відповідно до якого усе майно, яке буде належати йому на день його смерті заповів сину - ОСОБА_1 , а саме позивачу по справі (а.с.12).

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Факт родинних відносин між спадкодавцем - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та позивачем - ОСОБА_1 , стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 від 08.06.1977 року (а.с.10).

Позивачі зверталися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , однак їм було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на ім`я померлого (а.с.16).

Таким чином, оцінивши зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити та визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті батька - ОСОБА_3 , а за ОСОБА_2 визнати право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 як частку спільної сумісної власності, після смерті чоловіка - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265, 274-279, ЦПК України, ст. 22 Кодексу законів про шлюб та сім`ю, ст. ст. 1222, 1233, 1266 ЦК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом, після смерті батька - ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 як частку спільної сумісної власності подружжя.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий Ківерцівським РВ УМВС України у Волинській області 12.02.1997 року.

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_6 виданий Ківерцівським РС УДМС України у Волинській області 24.09.2015 року.

Відповідач: Карпилівська сільська рада Ківерцівського району Волинської області, с. Карпилівка вул. Івана Франка, 7 Ківерцівського району Волинської області, ЄДРПОУ 05383690.

Суддя

Ківерцівського районного суду О.К. Костюкевич

Повне судове рішення складене 09.10.2019 року

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення08.10.2019
Оприлюднено10.10.2019
Номер документу84817371
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —158/2464/19

Рішення від 08.10.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 06.09.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні