Ухвала
від 08.10.2019 по справі 243/11225/19
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/243/3573/2019

Справа № 243/11225/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 жовтня 2019 року

Слідчий суддя Слов`янського

міськрайонного суду

Донецької області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі судових засідань Слов`янського міськрайонного суду Донецької області (Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Добровольського, 2) клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського ВП ГУ НП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення комплексної амбулаторної судової психолого психіатричної експертизи у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019050510001943 від 25 вересня 2019 року,

ВСТАНОВИВ:

07 жовтня 2019 року ст. слідчий СВ Слов`янського ВП ГУ НП в Донецькій області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням, про проведення комплексної амбулаторної судової психолого психіатричної експертизи у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 12019050510001943від 25вересня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що 24 вересня 2014 року приблизно о 14 годині 30 хвилин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , спільно з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , знаходились в приміщенні кухонної кімнати будинку за місцем мешкання останнього за адресою: АДРЕСА_1 , де втрьох розпивали спиртні напої. Під час спільного вживання алкогольних напоїв, у ОСОБА_5 виник словесний конфлікт з ОСОБА_4 , внаслідок чого останній взяв у руки сковорідку та спричинив нею декілька ударів по голові ОСОБА_5 , від яких останній похитнувся та прижався до стіни, а ОСОБА_6 став заспокоювати ОСОБА_4 , після чого конфлікт між ними розрішився.

Після цього ОСОБА_4 , ОСОБА_6 та ОСОБА_5 вирішили переміститись в зальну кімнату будинку АДРЕСА_1 , де втрьох продовжили вживати спиртні напої. Під час спільного вживання алкогольних напоїв між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 знову виник словесний конфлікт. Перебуваючи у вищезазначеному місці у вищезазначений час, ОСОБА_6 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, маючи намір на заподіяння смерті ОСОБА_4 , взявши в кухонній кімнаті сокиру та підійшовши до нього ззаду, наніс нею удар в особливо важливий життєвий орган - потиличну частину голови, від чого ОСОБА_4 впав на підлогу. Далі, ОСОБА_6 наніс ОСОБА_4 не менше 2 ударів, точну кількість яких під час досудового розслідування не встановлено, в життєво-важливі органи - голові та тулубу.

Після цього, ОСОБА_5 , діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер свої дій, доводячи до кінця свій єдиний з ОСОБА_6 протиправний умисел, спрямований на позбавлення життя ОСОБА_4 , пішов в кухонну кімнату, де взяв металевий лом, яким з метою переконання та доведення спільного злочинного умислу, спрямованого на заподіяння смерті ОСОБА_4 , тобто умисного вбивства, наніс ним не менше 2 ударів, точна кількість яких під час досудового розслідування не встановлена, в життєво-важливі органи - голові та тулубу потерпілого.

Таким чином, спільними противоправними діями ОСОБА_6 та ОСОБА_7 потерпілому ОСОБА_4 спричинено наступні тілесні ушкодження: рана щілиноподібної форми в ділянці попереку, рана щитоподібної форми в ділянці підборіддя, три рани в ділянці лівої вилиці та щоки, рана в потиличній ділянці волосистої частини голови, в просвіті якої проглядаються ламані кістки черепу, множинні рани на волосистій частині голови, садна на шиї.

ІНФОРМАЦІЯ_4 від отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_4 помер на місці скоєння правопорушення.

Причиною смерті ОСОБА_4 попередньо стала: поєднана травма тіла з рубаними переломами кісток черепу та хребта, яке ускладнилось розвитком шоку.

Таким чином, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 12, ч. 2, ст. 115 КК України, тобто умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

25 вересня 2019 року о 22.00 год., ОСОБА_8 затримано в порядку ст. 208 КПК України.

26 вересня 2019 року ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст.115 КК України.

27 вересня 2019 року, згідно ухвали №243/11225/19 слідчого судді Слов`янського міськрадонного суду Донецької області ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, та який на даний час знаходиться у Бахмутській установі виконання покарань №6 Південно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань ти пробації Міністерства юстиції України.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження є обов`язковим і потребує застосування спеціальних знань у галузі судової медицини, беручи до уваги невідкладний випадок, слідчий просить суд призначити у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019050510001943від 25вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України, проведення комплексної амбулаторної судової психолого психіатричної експертизи.

В судове засідання слідчий не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.3 ст. 244 КПК України, неявка слідчого не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання, перевірив матеріали, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання з огляду на наступне.

Відповідно до ч.1 ст.244 КПК України у разі якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання, сторони кримінального провадження мають право звернутися з клопотанням про проведення експертизи до слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Згідно ч. 2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи, зокрема, щодо визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності.

Відповідно до ч.1 ст.243 КПК України експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. Слідчий суддя самостійно визначає експерта, якого необхідно залучити, або експертну установу, якій необхідно доручити проведення експертизи.

У судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом Слов`янського ВП ГУНП в Донецькій області здійснюється досудове розслідування, внесене до ЄРДР за № 12019050510001943від 25вересня 2019 року, за ознаками злочину, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ч. 2 ст. 244 КПК України та не підлягає поверненню слідчому.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя прийшов до висновку призначити у кримінальному провадженні комплексну амбулаторну судову психолого психіатричну експертизу стосовно підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Керуючись ст.ст. 107, 110, 243, 244, 309, 372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання ст. слідчого СВ Слов`янського ВП ГУ НП в Донецькій області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення комплексної амбулаторної судової психолого психіатричної експертизи у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019050510001943 від 25 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 України задовольнити.

Призначити комплексну амбулаторну судову психолого психіатричну експертизу у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019050510001943 від 25 вересня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України, проведення якої доручити експертам Комунального закладу охорони здоров`я «Обласна клінічна психіатрична лікарня м. Слов`янськ» СПЕК, (Донецька область, м. Слов`янськ, вул. Нарвська, 16).

На вирішення експертів поставити наступні питання:

-Чи страждав ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на момент скоєння правопорушення, якою - небудь душевною хворобою, тимчасовим розладом душевної діяльності, розумовою відсталістю, та чи міг він усвідомлювати свої дії та керувати своїми вчинками?

-Чи знаходився ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , па період вчинення правопорушення в тимчасово хворобливому розладі душевної діяльності, яке позбавляло б його можливості усвідомлювати свої дії та керувати своїми вчинками ?

-Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на теперішній час якою - небудь душевною хворобою, або тимчасовим розладом душевної діяльності, чи міг усвідомлювати свої дії та керувати своїми вчинками?

-Чи не знаходився ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на момент вчинення кримінального правопорушення у стані фізіологічного афекту?

-Чи знаходився ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на момент скоєння правопорушення в емоціональному стані (стрес,фрустрація,розгубленість та інше),яке могло б суттєво вплинути на його свідомість та діяльність?

-Чи потребує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у застосуванні до нього примусових заходів медичного характеру?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Копію даної ухвали надіслати слідчому, експерту.

Для дослідження експертам направити підозрюваного ОСОБА_5 , який перебуває під вартою в Бахмутській УВП № 6 Південно Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

Для ознайомлення експертам направити матеріали кримінального провадження за № 12019050510001943 від 25 вересня 2019 року.

Висновок експерта надіслати ст. слідчому СВ Слов`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області капітану поліції ОСОБА_3 для долучення до матеріалів кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Слов`янського міськрайонного суду

Донецької області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.10.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —243/11225/19

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 23.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 21.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 21.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 21.12.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Старовецький В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні