Ухвала
від 19.08.2019 по справі 759/15087/19
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/5267/19

ун. № 759/15087/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 серпня 2019 року Слідчий суддя Святошинського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС восьмого СВ РКП СУРФ ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у досудовому розслідуванні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018100080000044 від 13.06.2018 року, за ознаками складу злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

19.08.2019 старший слідчий з ОВС восьмого СВ РКП СУРФ ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням та просить надати дозвіл слідчим восьмого СВ РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 дозвіл на проведення тимчасового доступу (з можливістю вилучення) до оригіналів реєстраційних та установчих документів, які знаходяться у реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: рішення про створення підприємства, статуту підприємства та зміни до статуту, реєстраційних карток, наказів про призначення службових осіб, протоколів зборів учасників товариства, довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах, інших документів, що містяться в реєстраційній справі підприємства з можливістю їх вилучення в оригіналах, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 . Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних оригіналів документів, клопотання прошу розглянути без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться. При оприлюдненні судового рішення, прийнятого за результатом розгляду цього клопотання, виключити інформацію, яка підлягає захисту від розголошення, а саме: назви та коди ЄДРПОУ підприємств, персональні дані осіб, в тому числі їх прізвище, ім`я, по-батькові, номери банківських рахунків, інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента (IP адреси та MAC адреси, номери телефонів, номери базових станцій та інше), надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання, поштових адрес та іншу охоронювану законом інформацію.

Клопотання обґрунтовано тим, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ухилились від сплати податків при фінансово-господарських взаємовідносинах з підприємствами з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), які в свою чергу сформували податковий кредит від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), що підтверджується висновком Аналітичного дослідження № 10/99-99-16-04-20/40994221 від 18.05.2018 за період з 01.01.2017 по 30.04.2018 на суму понад 5 млн. грн., що в 5000 та більше разів перевищує установлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто у великих розмірах.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що до єдиної схеми ввезення (імпорту) ТМЦ по заниженим цінам з використанням непрямих контрактів з СГД нерезидентами Великобританії « ІНФОРМАЦІЯ_16 », « ІНФОРМАЦІЯ_17 », « ІНФОРМАЦІЯ_18 », « ІНФОРМАЦІЯ_19 », « ІНФОРМАЦІЯ_20 », « ІНФОРМАЦІЯ_21 », « ІНФОРМАЦІЯ_22 ( ІНФОРМАЦІЯ_23 »,« ІНФОРМАЦІЯ_24 », « ІНФОРМАЦІЯ_25 », « ІНФОРМАЦІЯ_26 », « ІНФОРМАЦІЯ_27 » причетна пов`язана група осіб, яка в подальшому імпортовані товарно-матеріальні цінності документально реалізовує на підприємства, які мають ознаки «фіктивності», а фактично реалізація здійснюється за готівкові кошти підприємствам реального сектору економіки.

Так, в ході досудового розслідування 31.05.2019 було проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , де розташований офіс ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_28 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), яке надає логістичні та митно-брокерські послуги, в ході якого було виявлено та вилучено печатки нерезидентів, та печатки-імпортерів, в тому числі і ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». На момент проведення обшуку засновником та директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » був ОСОБА_10 . В подальшому було встановлено, що на початку липня 2019 змінено засновника та директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на ОСОБА_11 .

Крім того, в ході допиту в якості свідка колишнього директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_10 , останній не надавав чіткі покази з приводу фінансово-господарської діяльності підприємства.

Так, відповідно до наявних баз ІНФОРМАЦІЯ_29 встановлено, що реєстраційні (установчі) документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_3 . Тому єдиним способом здобути об`єктиві докази щодо вчиненого кримінального правопорушення є проведення тимчасового доступу до реєстраційних та установчих документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Так, для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, встановлення переліку осіб, що мали право приймати управлінські рішення та представляти інтереси підприємств в органах Державної влади та інших питань, виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилучення документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме:

- установчих та реєстраційних документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », довіреностей, листів, заяв та іншої кореспонденції, що надходила від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » до ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджуватимуть мету і предмет господарської діяльності на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », склад і компетенцію їх органів управління, порядок прийняття ними рішень, порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків, встановити перелік осіб, що мали право приймати управлінські рішення та представляти інтереси підприємств в органах Державної влади, умови реорганізації та ліквідації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Оригінали зазначенихдокументів,необхідно вилучити,оскільки таке вилученнянеобхідне длядосягнення метиотримання доступудо документів,так яку іншийспосіб отриматидокументи тавідомості неможливо,також дляподальшого досудовогорозслідування кримінальногопровадження оригінализазначених документівпотрібно вилучитиз метою проведення судової почеркознавчої та технічної експертизи.

Беручи до уваги, що у ІНФОРМАЦІЯ_3 знаходяться реєстраційні та установчі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », враховуючи що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а відомості, що містяться в цих документах можуть бути доказами у кримінальному провадженні та мають вагоме значення, щодо всебічного встановлення обставин кримінального правопорушення, зважаючи на неможливість іншим способом встановити обставини створення та здійснення державної реєстрації вказаного підприємства.

В судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву в якій просить розглядати клопотання у його відсутність.

Згідно ч.2 ст.163КПК України слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_30 , оскільки існує реальна загроза зміни або знищення відповідної інформації.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя дійшов висновку про часткове задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Керуючись Законом України «Про судову експертизу» та відповідно до пп. 1.1 п. 1 Розділу 1 «Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень», затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходиться таку речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст.131КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що подане клопотання слід задовольнити, оскільки при зверненні до суду із зазначеним клопотанням слідчим доведено, що існує потреба у вказаних заходах, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться в клопотанні слідчого, а у слідства відсутня можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 131, 132, 159 - 164, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим восьмого СВ РКП СУФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 дозвіл на проведення тимчасового доступу (з можливістю вилучення) до оригіналів реєстраційних та установчих документів, які знаходяться у реєстраційній справі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), нова назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: рішення про створення підприємства, статуту підприємства та зміни до статуту, реєстраційних карток, наказів про призначення службових осіб, протоколів зборів учасників товариства, довіреностей на право представлення інтересів підприємства в державних органах, інших документів, що містяться в реєстраційній справі підприємства з можливістю їх вилучення в оригіналах, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_3 . Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення вищевказаних оригіналів документів, клопотання прошу розглянути без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді про доступ до речей і документів, підлягає обов`язковому виконанню. У разі невиконання ухвали слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано тимчасовий доступ до речей і документів, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням ст. 166 КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.08.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —759/15087/19

Ухвала від 19.08.2019

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні